Mii de mandate de supraveghere tehnică, autorizate de judecători botoşăneni!

Procuror botoşănean: "Cert este că interceptarea nu este regina probelor ci trebuie coroborată cu alte probe. Am avut un caz în care un suspect avea 18 telefoane! Pentru fiecare post pe care îl identificam ne trebuia mandat".

Mii de mandate de supraveghere tehnică, autorizate de judecători botoşăneni!

O informaţie pornită de la un avocat clujean a stârnit controverse în mai toată ţara, şi anume aceea că peste 100.000 de mandate de interceptare au fost admise de instanţele din ţară în perioada 2010- 2015. Situaţia de la Botoşani este însă adusă în discuţie. Mai exact, situaţia de la Judecătoria Săveni, acolo unde au fost admise 259 de cereri de interceptare a unor posturi telefonice, în perioada 2010- 2015. La o analiză mai atentă se poate înţelege şi de ce. Judecătoria Săveni are în jurisdicţie localităţile de graniţă ale ţării- Manoleasa, Mitoc, Ripiceni, Stânca- Ştefăneşti (foto), de unde vin ţigările de contrabandă, ca atare şi dosarele elaborate de anchetatori pe această speţă.

De asemenea, potrivit datelor adunate de avocatul Radu Chiriţă prin intermediul Legii 544/ 2001, privind liberul acces la informaţiile publice, Tribunalul Botoşani apare cu 2.194 de autorizări de interceptări telefonice, Judecătoria Botoşani cu 251 de mandate, Judecătoria Darabani cu 14 autorizări iar Dorohoiul cu 71.

 

Cum se obţin autorizările de interceptare?

Potrivit Codului Penal, supravegherea tehnică se dispune de judecătorul de drepturi şi libertăţi atunci când sunt îndeplinite cumulativ mai multe condiţii. Există o suspiciune rezonabilă cu privire la pregătirea sau săvârşirea unei infracţiuni, probele nu ar putea fi obţinute în alt mod sau obţinerea lor ar presupune dificultăţi deosebite ce ar prejudicia ancheta ori există un pericol pentru siguranţa persoanelor sau a unor bunuri de valoare.


Supravegherea tehnică se poate dispune în cazul infracţiunilor contra securităţii naţionale precum şi în cazul infracţiunilor de trafic de droguri, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, spălare a banilor, falsificare de monede ori alte valori, falsificarea de instrumente de plată electronică, şantaj, viol, lipsire de libertate, evaziune fiscală. Sunt aprobate interceptări şi în cazul infracţiunilor de corupţie, a infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, al infracţiunilor care se săvârşesc prin sisteme informatice sau mijloace de comunicare electronică ori în cazul unor alte infracţiuni pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 7 ani sau mai mare.
 

"În plus, există posibilitatea ca o persoană, suspectă, foloseşte mai multe posturi telefonice. O lună foloseşte un telefon, luna următoare alt telefon, iar interceptarea merge pe postul telefonic, pe număr, nu neapărat pe persoană. În plus, cei care fac interceptările sunt atât de stricţi încât dacă greşeşti ceva, o zi de exemplu, de la data de... la data de... şi pui o zi în plus, îl refuză, nu-l pun în aplicare. Cert este că interceptarea nu este regina probelor ci trebuie coroborată cu alte probe. Am avut un caz în care un suspect avea 18 telefoane! Pentru fiecare post pe care îl identificam ne trebuia mandat", spune un procuror botoşănean.

Potrivit acestuia, se întâmplă ca anchetatorul să nu aibă nevoie de supraveghere tehnică timp de o lună, ci de cinci sau zece zile, iar atunci judecătorul este anunţat, iar supravegherea este oprită.

Interceptări au fost folosite şi într-un dosar de contrabandă cu ţigări în care numărul suspecţilor a depăşit 90.

Judecătorul Florin Cotoi, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Botoşani, remarcă o uşoară creştere a numărului de mandate de supraveghere tehnică dar spune că a crescut şi specializarea celor care pot să comită infracţiuni, în sensul că mai nou comunicarea nu se mai face clasic, prin viu grai, ci mai mult prin intermediul telefoanelor mobile.

„În plus, limbajul folosit este codificat, astfel că dacă prinzi o convorbire dintr-o anumită zi, dar în contextul general, acea convorbire este deosebit de importantă. În multe cauze, alte mijloace de probă nu ai, pentru că ei, suspecţii, comunică doar telefonic. Mi-aduc aminte câţi martori am avut în primul dosar Ţigareta. Sunt foarte mulţi martori şi suspecţi şi în dosarele de acum.

Numărul de solicitări nu trebuie asociat cu numărul de cauze. Dacă avem trei mii de solicitări pe an, nu înseamnă că avem trei mii de dosare, pot fi două- trei dosare. Şi nici la numărul de persoane- poate fi aceeaşi persoană care îşi schimbă numărul de telefon în fiecare săptămână. Şi dacă grupul infracţional este format din 6- 10 suspecţi, imaginaţi-vă câte telefoane folosesc. Publicul trebuie să înţeleagă că la supravegherea tehnică nu se recurge la fel ca la mijlocul de probă care constituie regulă. În majoritatea cauzelor, probatoriul este cel clasic, nu veţi găsi supraveghere tehnică pe şapte- nouă luni"
, spune judecătorul Florin Cotoi, delegat pe drepturi şi libertăţi.

 

Spune-ne opinia ta