"Copilul de suflet" al lui Ţurcanu, amicul lui Bârsan. Un nou termen în procesul în care Florin Ţurcanu este judecat pentru fapte de corupţie

Marţi s-a consumat un nou termen în procesul în care Florin Ţurcanu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Botoșani, este judecat pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, iar socrul său, Aristomel Anuşca, pentru complicitate la aceste infracţiuni.

"Copilul de suflet" al lui Ţurcanu, amicul lui Bârsan. Un nou termen în procesul în care Florin Ţurcanu este judecat pentru fapte de corupţie

"Copil de suflet", aşa cum l-a numit Florin Ţurcanu la momentul la care dat declaraţii în faţa instanţei, Ştefan Codău este unul dintre şoferii de la Consiliul Judeţean Botoșani. El a părut unul dintre pionii importanţi ai "afacerii" dintre fostul preşedinte al Consiliului Judeţean şi omul de afaceri Marcel Bîrsan, cel care ar fi achitat costurile presupuse de construcţia casei din Aleea Pajiştei.

După cum a declarat în faţa judecătorului, Ştefan Codău a fost un soi de coordonator al lucrărilor de construcţii, ţinând legătura cu omul de afaceri de la Roma, cu Aristomel Anuşca şi cu Florin Ţurcanu însuşi. Iniţial a susţinut că nu a cunoscut natura înţelegerii dintre Aristomel Anuşca şi Florin Ţurcanu cu Marcel Bîrsan, ştiind doar că Anuşca doreşte ca pe terenul pe care îl deţine în apropierea Alfaland să-şi construiască un beci, o magazie, o bucătărie şi o baie.

"Este adevărat că Florin Ţurcanu m-a rugat să-l ajut pe socrul său în sensul că veghez la edificarea construcţiei în timpul liber sau atunci când am timp. S-ar putea spune că am fost un fel de diriginte de şantier, deşi eu nu înţeleg care este suma atribuţiilor unei astfel de persoane, percepând această titulatură din limbajul uzual”, a spus Ştefan Codău.

Acesta a explicat că a făcut un fel de schiţă a construcţiei, pe care i-a arătat-o şi lui Ţurcanu, acesta spunând că dacă socrul său asta îşi doreşte, atunci asta îşi face. Cu acea schiţă s-ar dus şi la muncitorii care lucrau la construcţia casei, coordonaţi de Dumitru Anuţă, dar despre care Codău a susţinut că nu ştie la ce societate erau angajaţi- societatea lui Marcel Bîrsan sau la cea a cumnatului omului de afaceri, Elisei Grigoreanu. Mai mult, Ştefan Codău a povestit şi cum alegea materialele folosite la finisaje interioare, de la tipul de gresie, faianţă, tâmplărie, ducând lista cu codurile materialelor chiar lui Marcel Bîrsan, deoarece şeful de echipă Dumitru Anuţă i-ar fi spus că nu se ocupă el de aşa ceva.

"Am bănuit că acele materiale sunt de la Bîrsan pentru că am presupus că s-a semnat un contract de construcţie a casei şi că se ocupă de asta. Eu eram la locul construcţiei în fiecare zi, după-amiaza, plus cele 10- 20 de minute când aveam pauza de masă”, a adăugat Ştefan Codău.

Declaraţiile şoferului de la CJ au devenit mult mai interesante atunci când a venit vorba de sumele pe care i le-a dat Bîrsan: o sumă- neestimată, pentru achiziţionarea de electrocasnice şi mobilier, apoi 20.000 de lei înmânaţi chiar lui Aristomel Anuşca şi puşi de către acesta într-un cont bancar- fără să ştie cui aparţinea acel cont, 11.000 de lei- bani cu care Codău a plătit porţile de fier de la casa de pe Aleea Pajiştei, făcute de un fierar din Botoşani, dar fără factură. În schimb, a povestit Codău, l-ar fi însoţit pe Anuşca la Bîrsan care i-ar fi înmânat o factură de peste 100.000 lei pentru lucrările de construcţie, dar, spunea el, nu ştie dacă acea factură a şi fost achitată. După toate aceste "tranzacţii", a venit mesajul pe care Codău trebuia să-l transmită lui Ţurcanu:

„După începerea cercetării penale, am fost acasă la Bîrsan, înainte de a da eu declaraţie la urmărirea penală. Cu acea ocazie, Bîrsan mi-a spus că a spus adevărul la organele de urmărire penală, fără a detalia. Nu mi-a spus nimic despre o relaţie dintre el şi Ţurcanu. Cu acea ocazie, Bîrsan mi s-a plâns în legătură cu construcţia respectivă, în sensul că a ridicat-o, dar nu ştie cine o s-o plătească. O fi detaliat, dar eu nu-mi mai amintesc ce a spus. Fiind întrebat dacă am fost sunat de Bîrsan care mi-ar fi spus că banii pe care mi i-a dat el nu au ajuns la destinaţie, eu răspund că probabil că m-a sunat. În schimb, Bîrsan mi-a spus că era supărat pentru că se gândea că va câştiga nu ştiu ce, dar nu ştiu la ce se referea, şi să-i transmit acest lucru lui Ţurcanu, lucru pe care eu nu l-am făcut”, a declarat Ştefan Codău.

Pe parcursul declaraţiilor date de şoferul de la Consiliul Judeţean, procurorul DNA a ţinut că precizeze că multe dintre susţinerile lui Ştefan Codău sunt diferite de declaraţiile date în faza de urmărire penală. În egală măsură, însă, avocaţii lui Florin Ţurcanu au încercat să acrediteze ideea că declaraţiile lui Codău de la DNA ar putea fi influenţate de faptul că răspunsurile ar fi putut fi induse, în condiţiile în care audierea sa ar fi avut loc în prezenţa unui procuror DNA şi a unui poliţist. Judecătorul de caz a respins susţinerile celor două "tabere".

La termenul viitor, va fi invitat să dea declaraţii despre "epopeea" construcţiei casei din Pajiştei coordonatorul echipei de muncitori, Dumitru Anuţă. Interesant este că instanţa a admis însă şi audierea deputatului Verginel Gireadă, cel care ar făcut legătura dintre Florin Ţurcanu şi Marcel Bîrsan, pentru ca omul de afaceri să ridice casa din Pajiştei urmând ca socrul şefului CJ să plătească lucrările atunci când va deţine sumele necesare.

Despre ce s-a întâmplat la termenele anterioare ale procesului, Ştiri.Botoşani.Ro a scris aici:

Declaraţii contradictorii în procesul fostului şef al CJ: Ţurcanu şi Bîrsan se contrazic flagrant!

Doi primari din judeţ, chemaţi ca martori în procesul lui Florin Ţurcanu

RĂZBOI TOTAL în procesul în care Florin Ţurcanu este inculpat pentru infracţiuni de corupţie! FOTO

Zi de 13 cu ghinion! Florin Ţurcanu şi socrul său, TRIMIŞI ÎN JUDECATĂ de DNA!

 

Spune-ne opinia ta