Hoţi constănţeni condamnaţi după furturi în judeţ

Hoţi constănţeni condamnaţi după furturi în judeţ

Cinci hoţi, patru bărbaţi şi o femeie, au părăsit Constanţa natală şi s-au aciuat prin judeţul Botoşani unde au dat spargeri prin casele bătrânilor fără apărare, lăsându-i fără un leu.

"Cariera" lor prin judeţ a durat câteva luni, din aprilie 2015 până în august, acelaşi an, până când o femeie din Copălău a sunat la 112, apelul ei mişcând rotiţele sistemului. Poliţiştii au organizat o acţiune de tip "năvod" şi i-au prins pe cei cinci în trafic, într-o maşină cu numere de Bulgaria.

Z.Constantin, de 42 ani, A.Ion, de 22 ani, P. Nicolae, de 39 ani, Ş. Dumitru, de 30 ani, şi B.Nicoleta, de 22 ani, au fost arestaţi preventiv şi la scurt timp au fost trimişi în judecată.

În timpul cercetărilor, anchetatorii au pus cap la cap informaţiile şi au constatat că cei cinci acţionau după un model: ocheau gospodăriile unor persoane vârstnice, care câştigau din vânzarea de alcool, intrau în curte, distrăgeau atenţia "victimei" şi ajungeau în casă, unde găseau importante sume de bani. De exemplu, de la un bătrân din Unţeni au reuşit să fure 45.000 de lei, iar de la unul din Ipoteşti, comuna Mihai Eminescu, au plecat cu 14.000 de lei, acestea fiind cele mai mari "capturi".

Acum, însă, Judecătoria Botoşani a dispus pedepse pe fond faţă de cei cinci. "Liderul" grupării, Constantin Z., a fost condamnat pentru săvârşirea a cinci infracţiuni de furt calificat, având de executat şapte ani de închisoare, din care se va reduce perioada arestului preventiv, din august anul trecut până în martie anul acesta.

Ion A. a fost condamnat pentru săvârşirea a patru infracţiuni de complicitate la furt calificat, la patru ani de închisoare, din care, la fel ca în cazul precedent, se scade perioada arestului preventiv. Nicoleta B. s-a ales cu doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare, dar şi cu obligativitatea de a presta muncă neplătită în folosul comunităţii la Primăria comunei Mircea Vodă din judeţul Constanţa, pe o perioadă de 60 de zile.

Nicolae P. şi Dumitru Ş. au fost condamnaţi la câte un an şi patru luni de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, şi cu câte 60 de zile de muncă în folosul comunităţii la Primăria comunei Valu lui Traian, judeţul Constanţa. În plus, cei cinci au fost obligaţi la plata de despăgubiri către victimele lor. Pedepsele dispuse de Judecătoria Botoşani nu sunt însă definitive, ele putând fi atacate cu apel la instanţa superioară.

 

Spune-ne opinia ta