Un procuror botoşănean scapă de sub urmărirea penală

Un procuror botoşănean scapă de sub urmărirea penală

Anchetat pentru cumpărare de influenţă şi complicitate la fals sub semnătură privată, un procuror botoşănean scapă de sub urmărire penală.

Şi asta după ce Curtea de Apel Bucureşti a dat sentinţă definitivă privind renunţarea la urmărirea penală asupra Mihaelei Juravle, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Darabani. De asemenea, judecătorii bucureşteni au dispus clasarea cauzei referitoare la instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, faţă de Teodor Haucă, şi renunţarea la urmărire penală faţă de Doina Bâdică pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Interesant este că instanţa a refuzat clasarea cauzei.

Povestea a început în urmă cu mai bine de un an, când un comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie arăta că Mihaela Juravle de la Parchetul Darabani era anchetată în dosarul în care un judecător de la Curtea de Apel Iași a fost reținut, fiind acuzat de fapte de corupție.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie- noiembrie 2014, fostul parlamentar sucevean Teodor Haucă ar fi pretins că are influență asupra membrilor Secțiilor de judecători și de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, promițându-i Mihaelei Juravle, suceveancă la origine, că, prin intermediul cunoștințelor din lumea judiciară sau politică, îi va determina pe membrii acestor secții să aprobe, fie transferul, fie numirea acesteia în funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți sau Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, respectiv judecător la Judecătoria Rădăuți, Judecătoria Suceava sau Judecătoria Botoșani.

În schimbul traficării influenței, Mihaela Juravle ar fi trebuit să-i asigure lui Haucă precum și firmelor administrate de acesta protecția în plan juridic. Mai mult, Haucă i-ar fi solicitat Doinei Bădică, ce ocupa funcţia de consilier în cadrul Senatului României – Comisia Economică Industrii și Servicii, să redacteze și să semneze în fals două cereri în numele procurorului Mihaela Juravle pe care să le înregistreze la biroul registratură secretariat și arhivă din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. De faptul că Doina Bădică va falsifica semnăturile procurorului ştia chiar şi procurorul, susţineau la acel moment anchetatorii DNA.

Mai mult, după cum au pus anchetatorii anticorupţie lucrurile cap la cap, în noiembrie 2014, Secția pentru judecători a CSM constata că cererea de numire în funcția de judecător la Judecătoria Botoșani a numitei Juravle Mihaela este tardivă și că aceasta nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege în vederea numirii în funcția de judecător la Judecătoria Rădăuți sau la Judecătoria Suceava.

Printr-o altă hotărâre emisă în aceeași zi, Secția pentru procurori a CSM constata şi că cererea de transfer în funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți sau la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a Mihaelei Juravle este tardiv formulată. Mai trebuie spus că Mihaela Juravle a fost pusă sub control judiciar timp de 60 de zile.

 

Spune-ne opinia ta