Dilema judecătorilor: Cum calculează un polițist intensitatea muzicii, înainte de a-i amenda pe amatorii de petreceri?

Dilema judecătorilor: Cum calculează un polițist intensitatea muzicii, înainte de a-i amenda pe amatorii de petreceri?

Ce inseamna zgomot de "intensitate mare" sau "intensitate de natura a tulbura linistea locuitorilor"? Ar trebui un politist sa masoare zgomotul prin mijloace tehnice omologate sau nu? Este subiectiv omul legii cand da o amenda pentru ca zgomotele unei petreceri sau muzica dintr-un bar sunt puternice si ii deranjeaza pe vecini?

Acestea sunt intrebari la care trebuie sa raspunda in luna mai 2019 un complet pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materia contenciosului administrativ si fiscal de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Problema a fost ridicata de Tribunalul Arad, intr-un proces in care o societate care avea un salon de nunti si evenimente contesta un avertisment primit pentru incalcarea Legii 61/1991, pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice.

Avertismentul a fost dat intr-o zi de duminica, pe 3 septembrie 2017, la ora 23:40. Se intampla in comuna aradeana Vladimirescu.

Potrivit politistului, aparatura si instrumentele muzicale erau utilizate la intensitate mare, iar din acest motiv era tulburata linistea locuitorilor de pe strada Berlin.

Avertismentul a fost dat in baza unui articol din Legea 61/1991 care pedepseste: "tulburarea linistii locatarilor intre orele 22:00-8:00 si 13:00-14:00 de catre orice persoana prin producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oricarui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare in localurile sau in sediile persoanelor juridice, in locuintele persoanelor fizice sau in oricare alt loc din imobile cu destinatia de locuinte ori situat in imediata vecinatate a acestora".

"Problema este una noua"

Tribunalul Arad cere acum Inaltei Curti sa stabileasca interpretarea data naturii juridice a notiunilor "intensitate mare" sau "intensitate de natura a tulbura linistea locuitorilor".

In plus, judecatorii ICCJ trebuie sa stabileasca daca prevederile Legii 61/1991 se coroboreaza sau intregesc Ordinul 119/2014 al Ministerului Sanatatii pentru aprobarea Normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatiei.

Acest ordin stabileste si valorile-limita ale indicatorilor de zgomot care trebuie asigurate si respectate.

"Problema de drept enuntata este noua, intrucat, urmare a cercetarilor efectuate in acest sens, nu a fost identificata practica judiciara in materie care sa conduca la concluzia ca aceasta chestiune a fost dezlegata jurisprudential in mod unitar", explica Tribunalul Arad. Citeste mai departe...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...