Crime rămase nepedepsite, după ani de cercetări
BOTOSANI

An după an, bilanţul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani trage după el câteva cazuri rămase nesoluţionate. Luni de muncă, zeci de audieri, cercetări care nu au dus nicăieri, sentimentul că îl ai în faţă pe autor dar nu poţi să dovedeşti că el este criminalul.

Crime rămase nepedepsite, după ani de cercetări

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

La sfârşitul anului trecut, Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani avea pe stoc nouă cauze în care autorii erau necunoscuţi, toate vechi de mai mulţi ani.

Pe 24 decembrie 2011, un bărbat de 56 de ani din Poiana- Flămânzi, era lovit în cap cu o secure şi murea, neştiut de nimeni. Abia a doua zi la prânz un vecin l-a găsit în zăpadă, plin de sânge, fără suflare. Investigaţiile au condus spre un tânăr din sat, cu care victima ar fi avut un conflict pe fondul consumului de alcool. Nimic nu a dus însă la descoperirea autorului crimei.

23 aprilie 2012. Un tânăr, angajat al Urban Serv, descoperea la groapa de gunoi a municipiului cadavrul unui bebeluş născut cu aproximativ zece zile înainte, adică de Paşti. Ancheta s-a întins în trei judeţe- Botoşani, Suceava şi Iaşi, în căutarea mamei care a născut şi care apoi a ucis copilaşul. Şi da, îl ucisese pentru că rezultatele examenului medico-legal stabiliseră că bebeluşul s-a născut viu, la termen. Nici în acest caz nu a fost identificată autoarea.

La fel şi în cazul unui bărbat din Hlipiceni, lovit, în septembrie 2004, până la moarte de hoţii care îi furau pepenii pe care îi cultivase. Sau al unei femei care a murit în 2009 după ce a fost lovită cu pumnii în faţă şi s-a înecat cu propriul sânge. Cel mai vechi caz rămas nesoluţionat este din 1998, atunci când în ajunul Crăciunului, Andrei C. a fost lovit cu un par în zona capului, leziunile produse provocându-i moartea.

Frustrante sunt astfel de cazuri. Pentru urmaşii victimelor dar şi pentru anchetatori. "În unele cazuri, se întâmplă că mor şi suspecţii şi tot nu pot fi puşi sub acuzare pentru că nu sunt probe sau nu sunt probe suficiente care să ducă la inculpare. În unele dosare s-au făcut cercetări, s-au dat şi soluţii, alte probe nu aveau de unde să mai fie", spune procurorul Valeriu Chihaia, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani şi şeful secţiei de urmărire penală.

În schimb, într-un caz, soluţionarea unei crime a venit după trei ani de cercetări, mai exact în toamna anului trecut. Crima ar fi avut loc în martie 2013, în satul Tudor Vladimirescu din comuna Albeşti. Atunci un bărbat de 56 de ani, care se întorcea de la munca câmpului, a fost confundat de doi consăteni cu un hoţ şi a fost bătut crunt cu picioarele şi cu un leaţ. A mai trăit câteva ore după agresiune. Suspecţii au fost atunci audiaţi, însă, în ciuda investigaţiilor, procurorii nu au dispus trimiterea în judecată, cazul figurând mai bine de trei ani cu "autor necunoscut". Abia în septembrie anul trecut, suspecţii au fost trimişi în judecată.

Despre acest subiect, Ştiri.Botoşani.Ro a scris aici:

Confuzie mortală! Bărbați trimiși în judecată după o crimă!

 

Spune-ne opinia ta