Cine poate să te amendeze dacă depășești cu mașina viteza legală?

Cine poate să te amendeze dacă depășești cu mașina viteza legală?

Amenda pentru depășirea limitei de viteză poate să fie dată atât de polițistul care a constatat că ai depășit viteza (operatorul radar), cât și de cel care te oprește câțiva kilometri mai încolo și care nu se afla lângă operatorul radar.

Numeroși șoferi au contestat că ar fi legal ca un alt polițist să te oprească și să-ți întocmească procesul-verbal de contravenție pentru depășirea limitei de viteză și unii dintre ei au și câștigat în instanță procese pe tema asta, scrie Avocatnet.ro.

Tocmai de aceea, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), întrebată cu privire la dezlegarea acestei chestiuni, a venit să tranșeze problema: e legal aplicată amenda și în acest din urmă caz -- operatorul radarului, care-l surprinde pe șofer depășind limita legală de viteză, transmite prin radio unui coleg informațiile relevante pentru ca acesta din urmă (chiar dacă nu este el însuși cel care a constatat contravenția) să-l oprească în trafic pe șofer și să-l amendeze.

"(...) poliţistul rutier poate încheia procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei pe baza informaţiilor comunicate prin radio de către operatorul radar, aflat în alt loc decât acela în care se afla poliţistul rutier", stabilește ICCJ în Decizia nr. 4/2017, iar interpretarea a devenit de curând general obligatorie.

Judecătorii au considerat că ar fi destul de greu ca una și aceeași persoană să constate fapta și să-l și oprească pe conducător în trafic pentru a-i întocmi procesul-verbal și pentru a-i aplica sancțiunea. Mai ales dacă ne gândim la cei care depășesc limita de viteză pe autostradă, ar fi destul de greu pentru agentul constatator să-l prindă din urmă pe șofer pentru a-i putea face proces-verbal, dar mai ales periculos, așa cum a ținut să sublinieze și instanța supremă.

Problema legalității procesului-verbal s-a pus în contextul prevederilor legale referitoare la cum se întocmește un astfel de act (Ordonanța Guvernului nr. 2/2001). Principala problemă ridicată era dacă poate fi valabil un act întocmit de altcineva decât agentul constatator, în contextul în care ordonanța impune fix acest aspect ca o condiție de valabilitate a actului. Instanțele fie au dat dreptate șoferilor, anulând procesele astfel întocmite, fie le-au respins cererile, tocmai de aceea era necesar ca ICCJ să tranșeze problema. Subiectul este tratat pe larg pe Avocatnet.ro...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...