Percheziţii la Botoşani şi în alte două judeţe, într-un dosar de contrabandă! Muniţie, ţigări şi cocaină, găsite de anchetatori! FOTO

O reţea care se ocupa de contrabandă cu ţigări, cu ramificaţii în judeţul Botoşani, a fost destructurată de procurorii DIICOT.

Percheziţii la Botoşani şi în alte două judeţe, într-un dosar de contrabandă! Muniţie, ţigări şi cocaină, găsite de anchetatori! FOTO

La data de 19 aprilie, procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Galaţi şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi au efectuat un număr de 32 de percheziţii la domiciliile şi locuinţele unor persoane de pe raza judeţelor Galaţi, Suceava şi Botoşani, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea  unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de contrabandă.

În cauză există suspiciunea rezonabilă  că în perioada  august 2016 – aprilie 2017  pe raza judeţelor Galaţi şi Suceava a acţionat un grup infracţional organizat cu extensii în Ucraina, sprecializat în introducerea în România, în mod ilegal, a unor importante cantităţi de ţigări şi în comercializarea acestora.

Grupul infracţional a fost constituit iniţial de către inculpaţii Plamadă Arcadie, Cernescu Mihai Petru, Dediu Daniel Lili, Mitrofan Liliana şi alţi făptuitori, inclusiv cetăţeni ucraineni. La grupul infracţional organizat au aderat, în cursul lunii septembrie 2016, inculpaţii Jescu Vasile Cristinel şi Borza Alexandru Iulian.

În cadrul grupului inculpaţii aveau roluri bine stabilite în vederea realizării cu succes şi în condiţii de maximă conspirativitate a activităţilor ilicite.

Astfel, în timp ce inculpaţii Plamadă Arcadie, Cernescu Petru şi făptuitorii ucraineni aveau rolul de a se ocupa de introducerea în România din Ucraina a cantităţilor de ţigări pe raza localităţii Vicovu de Sus, judeţul Suceava şi de depozitarea temporară a acestora, inculpaţii Jescu Vasile Cristinel şi Borza Alexandru Iulian  aveau rolul de a transporta cantităţile de ţigări către o parte dintre cumpărătorii acestora ce aveau rolul de a se ocupa de comercializarea en detail, fiind utilizat, în acest scop, inclusiv autovehicule ce fuseseră modificate structural în vederea disimulării mărfii de contrabandă.

Inculpaţii Dediu Daniel Lili şi Mitrofan Liliana împreună cu alţi făptuitori au constituit, pe raza judeţului Galaţi, o reţea de distribuţie a ţigărilor preluate de la ramura ce acţiona pe raza localităţii Vicovu de Sus, judeţul Suceava.

S-a stabilit că în perioada de existenţă a grupului infracţional organizat  (august 2016 – aprilie 2017) membrii acestuia au introdus în România, din Ucraina, în mod ilegal, peste 150.000 de pachete de ţigări de diferite mărci ce nu aveau aplicate timbre de accizare sau care aveau aplicate timbre de accizare emise de autorităţile fiscale ale statului vecin.

Cu ocazia percheziţiilor efectuate au fost găsite în diferite locaţii, gestionate de membrii grupului infracţional, importante cantităţi de ţigări, respectiv cantitatea totală de 21.129 pachete de ţigări de diferite mărci, care nu aveau aplicate timbre de accizare.

De asemenea au fost identificate şi ridicate autovehicule care aveau practicate modificări structurale artizanale în scopul disimulării unor cantităţi de ţigări, ce erau transportate către beneficarii acestora.

Totodată fost găsită şi ridicată aparatură utilizată de membrii grupului infracţional organizat în vederea realizării activităţilor ilicite de introduce în România a ţigărilor provenite din Ucraina constând în: binocluri de mare putere, aparatură de vedere pe timp de noapte, staţii profesionale de emisie recepţie, aparatură de localizare prin GPS, etc.

Cu ocazia percheziţiei efectuate la garajul deţinut de către  inculpatul Dediu Daniel Lili au fost găsite muniţii pentru diferite tipuri de arme şi cantitatea de 21 grame cocaină.

Au fost găsite şi ridicate în vederea indisponibilizării sumele totale de 15.750 lei şi 12.950 euro.

Prin ordonanţele din data de 20.04.2017 s-a dispus reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor Plamadă Arcadie, Cernescu Mihai Petru, Jescu Vasile-Cristinel, Borza Alexandru Iulian, Dediu Daniel-Lili și Mitrofan Liliana.

Dosarul a fost înaintat Tribunalului Galaţi cu propunerea de luare a măsurii arestării preventive, pentru o durată de 30 de zile faţă de aceştia.

Prin încheierea de şedinţă din data de 20.04.2017, emisă de Tribunalul Galaţi s-a dispus luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii Plamadă Arcadie, Cernescu Mihai Petru, Jescu Vasile-Cristinel şi Dediu Daniel Lili şi măsura preventivă a arestului la domiciliu faţă de inculpaţii Mitrofan Liliana şi Borza Alexandru Iulian.

Suportul tehnic a fost asigurat de către Direcţia de Operaţiuni Speciale.

Acţiunea a fost desfăşurată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava şi Bacău precum şi a lucrătorilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Galaţi Grupării Mobile de Jandarmi „Alexandru cel Bun” Bacău.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Comunicat de presă DIICOT 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

"Fiecare viață este un dar!" - Marșul pentru Viață a reunit, din nou, botoșănenii! FOTO

astăzi, 16:47
171

Preoți cu preotesele lor și prunci abia născuți, bunici cu copii, părinți purtând mesaje pro viață, profesori alături de elevi. Marșul pentru Viață a reunit la Botoșani, ca &ic...

Dacă l-ați văzut, anunțați Poliția: Adolescent din Botoșani, dispărut de la o microfermă din Suceava!

astăzi, 14:52
1145

Poliţia desfăşoară activităţi de căutare a minorului Aramă Gheorghe, de 17 ani, din comuna Santa Mare, sat Ringhilești, județul Botoșani. În data de 21 martie 2018 a plecat de la o m...

MAI: Cel mai mic salariu din Poliție este de 1776 lei, plus normele de hrană și echipament, sporurile si orele suplimentare

astăzi, 14:11
512

Cel mai mic salariu net din Poliție (al unui agent debutant) a crescut de la 1.373 în decembrie 2016, la 1.776 în ianuarie 2018, la care se adaugă norma de hrană de 990 lei și norma de...