Legea e de vină: pomenire în mijlocul parcării pentru victima crimei de săptămâna trecută! Sub supravegherea poliţiştilor şi jandarmilor. FOTO- VIDEO

Dacă intenţionaţi să organizaţi o slujbă de pomenire sau o citire colectivă a cărţilor religioase în faţa blocului în care locuiţi, în parcare sau în faţa Palatului Administrativ, nu vă temeţi de amenzi pentru că manifestările cu caracter religios nu sunt sancţionabile. Ba chiar beneficiaţi şi de protecţia autorităţilor. Aceasta este concluzia după ce s-a întâmplat în Centrul Vechi al municipiului Botoşani, miercuri, în anul de graţie 2017.

Legea e de vină: pomenire în mijlocul parcării pentru victima crimei de săptămâna trecută! Sub supravegherea poliţiştilor şi jandarmilor. FOTO- VIDEO

Rudele şi cunoscuţii victimei accidentului din urmă cu o săptămână au organizat o slujbă religioasă de pomenire a decedatului, chemând şi pe preotul Gheorghe Acatrinei de la Biserica Sf. Spiridon. În jur de 50- 60 de cetăţeni de etnie rromă, printre care şi şefa Biroului pentru Rromi din Instituţia Prefectului, Semiramida Balan, dar şi romi din alte judeţe, au patrulat prin zona parcării din faţa fostului cinematograf Luceafărul, purtând vase cu mâncare, apă de sfinţit, sucuri, apă minerală, toate înghesuite pe o masă amplasată fix în locul unde miercurea trecută, Iulian B. era călcat cu maşina de Vasile G.

Jurnaliştii prezenţi la faţa locului au fost interpelaţi de rromii care i-au certat pentru modul cum au prezentat în presă scandalurile de săptămâna trecută din curtea Spitalului Judeţean Mavromati, atunci când peste o sută de cetăţeni rromi s-au manifestat violent şi gălăgios.

La nici 20 de metri de locul unde avea loc pomenirea, mai mulţi jandarmi şi poliţişti au supravegheat întrunirea, în timp ce poliţiştii rutieri au supravegheat traficul. În momentul în care slujba de pomenire s-a încheiat, rromii s-au deplasat în curtea unei case de pe strada Elena Rareş, acolo unde urma să aibă loc masa aferentă pomenirii.

Sesizaţi vreo fractură de logică? Nu ar trebui pentru că, în opinia autorităţilor, nu s-a întâmplat nimic rău sau nimic care să contravină legislaţiei în vigoare.

Povestea a început de fapt de marţi, atunci când o comisie din cadrul Primăriei, condusă de viceprimarul Cosmin Andrei, lăsat la conducerea municipalităţii pe perioada absenţei primarului Cătălin Flutur, a luat în dezbatere o solicitare a cetăţenilor rromi care doreau să li se autorizeze o pomenire în Centrul Vechi, care să includă, pe lângă slujba religioasă oricum organizată, întinderea meselor, evacuarea autovehiculelor şi închiderea circulaţiei.

"Ne-au cerut aprobarea manifestării publice- noi am încadrat-o ca manifestare publică aşa cum a fost descrisă ea, cu caracter religios şi am refuzat solicitarea. Am analizat aspecte de loc, de dată, de gestiune a întregii adunări şi am ajuns la concluzia că o respingem. Noi în Primărie avem o comisie de avizare a manifestărilor publice. Această comisie are loc şi cu prezenţa Jandarmeriei şi a Poliţiei Municipale şi în unanimitate am decis să nu aprobăm manifestarea", explică viceprimarul Cosmin Andrei.

Deci manifestarea nu a fost aprobată, în forma în care a fost solicitată- cu mese întinse, cu trafic blocat, cu maşini evacuate. Dar s-a desfăşurat totuşi acea slujbă de pomenire din Centrul Vechi, sub ochii poliţiştilor şi a jandarmilor. Cum aşa? Simplu. Legea 60 arată la articolul 3 următoarele:

"Nu trebuie declarate, în prealabil, adunările publice al căror scop îl constituie manifestările cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, cele ocazionate de vizite oficiale ori care se desfăşoară în incinta sediilor ori imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat".

În schimb, "în cazul în care organizatorii unor astfel de adunări publice deţin indicii sau date că desfăşurarea lor s-ar putea solda cu acte de dezordine ori ar putea să ducă la manifestări violente, au obligaţia să solicite, din timp, primăriilor şi organelor locale ale poliţiei, sprijin de specialitate".

Col. Dobrin Onofrei, şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, spune că în comisia Primăriei solicitarea a fost avizată negativ. Dar...

"Astăzi s-a întâmplat următorul lucru: au făcut o slujbă scurtă de pomenire, iar partea a doua, de împărţire a pomenilor nu s-a mai petrecut acolo, aşa cum au cerut ei. Masa au făcut-o la domiciliul de pe strada Elena Rareş. Ei au cerut marţi eliberarea zonei de autovehicule pentru a-şi întinde mesele", explică şeful Jandarmeriei botoşănene, cu nota că jandarmii au fost în Centrul Vechi cu scopul de a preveni izbucnirea unor acte anti-sociale şi scandaluri. Altfel spus, e o diferenţă între ceea ce ceruseră cetăţenii rromi şi ceea ce s-a întâmplat miercuri în Centrul Vechi: a lipsit partea culinară şi evacuarea parcării de autovehicule.

Din punctul de vedere al poliţiştilor aflaţi tot în parcarea din Centrul Vechi, lucrurile sunt mai simple:

"După slujba religioasă care a avut loc în Centrul Vechi, cetăţenii s-au retras să-şi facă parastasul într-o curte. Poliţiştii au fost acolo pentru a preveni izbucnirea unor violenţe, pentru că este o manifestare pe drum public, într-o parcare şi dacă s-ar pune problema de sancţiuni, ar fi atributul jandarmilor", spune Nicoleta Federciuc, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie.

În concluzie, dacă va exista şi o pomenire la 40 de zile, scenariul se va repeta. Eventual la şase luni, la un an, la şapte ani. Pentru că vorbim de manifestări cu caracter religios pe care legea le permite. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Accident la Bobulești: O femeie a ajuns cu mașina în șanț! FOTO

astăzi, 11:31
202

Accidenr rutier, sâmbătă dimineață, soldat cu rănirea unei femei în vârstă de 34 de ani și avarierea mașinii pe care aceasta o conducea.Evenimentul rutier s-a p...

Mesajul unui medic străin, venit să opereze copii în România: Sunteţi în urmă cu mult faţă de alte state

astăzi, 10:06
110

În această săptămână, 9 bebeluşi au fost operaţi cu succes la Sibiu de o echipă de chirurgi britanici, germani şi români. Este al 9-lea marton de astfel de intervenţii gratu...

Accident rutier cu pericol de explozie, pe o stradă din municipiul Botoșani! FOTO

astăzi, 09:29
1085

Pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani au fost solicitați, sâmbătă dimineață, să intervină pe strada Maior Ignat, din municipiul Botoșani, unde o mașină a lovit o conductă de ...