Doi ofiţeri de poliţie, puşi sub control judiciar pentru infracţiuni comise în octombrie 2014! Vezi care sunt acuzaţiile!

Doi ofiţeri de poliţie din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Româneşti au fost plasaţi de anchetatorii DNA sub control judiciar, fiind cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi instigare la favorizarea făptuitorului.

Doi ofiţeri de poliţie, puşi sub control judiciar pentru infracţiuni comise în octombrie 2014! Vezi care sunt acuzaţiile!

Potrivit unui comunicat emis de Serviciul Teritorial Suceava al DNA, miercuri, procurorii din cadrul DNA – ST Suceava au dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de inculpatul CIOBANU LIVIU, ofiţer de poliţie cu grad profesional de comisar, coordonator al turei de serviciu din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Româneşti, judeţul Botoşani, la data comiterii faptelor, în prezent ofiţer de poliţie cu grad profesional de comisar şef, şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Fălciu, judeţul Vaslui, pe o durată de 60 de zile, pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi instigare la favorizarea făptuitorului şi fals intelectual.

Tribunalul Botoşani a respins, ca nefondată, plângerea formulată de inc. Ciobanu Liviu împotriva ordonanţei de luare a măsurii preventive a controlului judiciar.

În fapt, s-a reţinut că, la data de 31.10.2014, în jurul orelor 13:30, având calitatea de ofiţer de poliţie cu grad profesional de comisar şi coordonator al turei de serviciu din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Româneşti, la solicitarea şefului de sector, inculpatul BARNEA DINU, cu intenție, i-a determinat pe doi agenţi de poliţie din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Româneşti să-şi încalce atribuţiile de serviciu şi să nu dispună măsurile legale care se impuneau, astfel cum erau prevăzute în legislaţia primară, în sensul neconstatării infracţiunii flagrante comise de către o persoană care fusese depistată conducând un vehicul pe drumurile publice din comuna Santa Mare având permisul de conducere anulat.

Deşi vădit ilegală, cei doi agenţi de poliţie şi-au însuşit dispoziţia inculpatului BARNEA DINU, transmisă prin intermediul inculpatului CIOBANU LIVIU, şi au lăsat persoana depistată să-şi continue deplasarea, fără a întocmi actele de constatare a infracţiunii, prejudiciind astfel interesele legale ale Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, ca unitate de poliţie de care aparţineau, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit pentru acesta din urmă, constând în evitarea atragerii răspunderii penale a persoanei pentru fapta comisă.

Deopotrivă încălcarea atribuţiilor de serviciu de către cei doi agenţi de poliţie a constituit un ajutor dat persoanei depistate, în scopul împiedicării tragerii sale la răspundere penală pentru fapta săvârşită;

În aceleaşi împrejurări şi cu intenţie, inculpatul Ciobanu Liviu a întocmit nota raport privind executarea Planului de acţiune al turei de serviciu nr. 2 din 31.10.2014, orele 08:00 – 21:00 (din care făceau parte şi agenţii de poliţie respectivi), în care era consemnat în fals că niciuna dintre patrule nu a constatat infracţiuni pe perioada efectuării serviciu, cu toate că inculpatul CIOBANU LIVIU avea cunoştinţă despre depistarea în trafic a persoanei, de către agenţii de poliţie menţionaţi, în timp ce conducea tractorul pe drumurile publice având permisul de conducere anulat, împrejurare ce constituie infracţiune.

Prin Ordonanţa din data 28.07.2017, procurorii din cadrul DNA – ST Suceava au dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de inculpatul BARNEA DINU, ofiţer de poliţie cu grad profesional de comisar şef, şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Româneşti, judeţul Botoşani, la data comiterii faptelor, pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi instigare la favorizarea făptuitorului şi fals intelectual.

În fapt, s-a reţinut că, la data de 31.10.2014, în jurul orelor 13:30, având calitatea de ofiţer de poliţie cu grad profesional de comisar şef, şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Românești, judeţul Botoșani, la solicitarea unui primar de comună, cu care se afla în relații de cointeresare, prin intermediul comisarului de poliție inculpat CIOBANU LIVIU, având calitatea de coordonator al turei de serviciu, cu intenție, i-a determinat pe 2 agenţi de poliţie din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Româneşti, să-şi încalce atribuţiile de serviciu şi să nu dispună măsurile legale care se impuneau, astfel cum erau prevăzute în legislaţia primară, în sensul neconstatării infracţiunii flagrante comise de către o persoană care fusese depistată conducând un vehicul pe drumurile publice din comuna Santa Mare (DN 24C), având permisul de conducere anulat.

Deşi vădit ilegală, cei doi agenţi de poliţie şi-au însuşit dispoziţia inculpatului BARNEA DINU şi au lăsat persoana să-şi continue deplasarea, fără a întocmi actele de constatare a infracţiunii, prejudiciind astfel interesele legale ale Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, ca unitate de poliţie de care aparţineau, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit pentru acesta din urmă, constând în evitarea atragerii răspunderii penale pentru fapta comisă.

Deopotrivă încălcarea atribuţiilor de serviciu de către cei doi agenţi de poliţie a constituit un ajutor dat persoanei în scopul împiedicării tragerii sale la răspundere penală pentru fapta săvârşită;

În aceleaşi împrejurări şi cu intenţie, a aprobat nota raport privind executarea Planului de acţiune al turei de serviciu nr. 2 din 31.10.2014, orele 08:00 – 21:00 (din care făceau parte şi cei 2 agenţi de poliţie) întocmită de către inculpatul CIOBANU LIVIU, coordonator al turei de serviciu, în care era consemnat în fals că niciuna dintre patrule nu a constatat infracţiuni pe perioada efectuării serviciu, cu toate că inculpatul BARNEA DINU avea cunoştinţă despre depistarea în trafic a persoanei de către agenţii de poliţie menţionaţi, în timp ce conducea tractorul pe drumurile publice având permisul de conducere anulat, împrejurare ce constituie infracţiune.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoștință calităţile procesuale și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 și 307 Cod de procedură penală.

"Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale, respectiv punerea în mișcare a acțiunii penale reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție", susţin anchetatorii DNA.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Patru posturi de subofițer scoase la concurs din sursă externă de ISU Botoșani!

astăzi, 18:00
3

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani a scos la concurs patru posturi de subofițer, prin încadrare directă.Posturile sunt:-&nb...

Marcel Ciolacu îi jignește pe moldoveni: ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți!” (Video)

astăzi, 15:43
265

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei cere demisia lui Marcel Ciolacu pentru jigniri publice aduse tuturor moldovenilor.Iată comunicatul de presă remis astăzi, 26 aprilie:”Pentru jign...

Un bărbat din Botoșani deține singurul exemplar din România al unui Crysler Imperial din anii 60

astăzi, 15:30
160

Nicușor Constantin – secretar al filialei din Botoșani a Retromobil Club – manifestă o pasiune deosebită pentru mașinile de epocă, el fiind deținătorul mai multor bolizi cu o vechi...