Doi ofiţeri de poliţie, puşi sub control judiciar pentru infracţiuni comise în octombrie 2014! Vezi care sunt acuzaţiile!

Doi ofiţeri de poliţie din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Româneşti au fost plasaţi de anchetatorii DNA sub control judiciar, fiind cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi instigare la favorizarea făptuitorului.

Doi ofiţeri de poliţie, puşi sub control judiciar pentru infracţiuni comise în octombrie 2014! Vezi care sunt acuzaţiile!

Potrivit unui comunicat emis de Serviciul Teritorial Suceava al DNA, miercuri, procurorii din cadrul DNA – ST Suceava au dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de inculpatul CIOBANU LIVIU, ofiţer de poliţie cu grad profesional de comisar, coordonator al turei de serviciu din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Româneşti, judeţul Botoşani, la data comiterii faptelor, în prezent ofiţer de poliţie cu grad profesional de comisar şef, şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Fălciu, judeţul Vaslui, pe o durată de 60 de zile, pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi instigare la favorizarea făptuitorului şi fals intelectual.

Tribunalul Botoşani a respins, ca nefondată, plângerea formulată de inc. Ciobanu Liviu împotriva ordonanţei de luare a măsurii preventive a controlului judiciar.

În fapt, s-a reţinut că, la data de 31.10.2014, în jurul orelor 13:30, având calitatea de ofiţer de poliţie cu grad profesional de comisar şi coordonator al turei de serviciu din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Româneşti, la solicitarea şefului de sector, inculpatul BARNEA DINU, cu intenție, i-a determinat pe doi agenţi de poliţie din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Româneşti să-şi încalce atribuţiile de serviciu şi să nu dispună măsurile legale care se impuneau, astfel cum erau prevăzute în legislaţia primară, în sensul neconstatării infracţiunii flagrante comise de către o persoană care fusese depistată conducând un vehicul pe drumurile publice din comuna Santa Mare având permisul de conducere anulat.

Deşi vădit ilegală, cei doi agenţi de poliţie şi-au însuşit dispoziţia inculpatului BARNEA DINU, transmisă prin intermediul inculpatului CIOBANU LIVIU, şi au lăsat persoana depistată să-şi continue deplasarea, fără a întocmi actele de constatare a infracţiunii, prejudiciind astfel interesele legale ale Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, ca unitate de poliţie de care aparţineau, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit pentru acesta din urmă, constând în evitarea atragerii răspunderii penale a persoanei pentru fapta comisă.

Deopotrivă încălcarea atribuţiilor de serviciu de către cei doi agenţi de poliţie a constituit un ajutor dat persoanei depistate, în scopul împiedicării tragerii sale la răspundere penală pentru fapta săvârşită;

În aceleaşi împrejurări şi cu intenţie, inculpatul Ciobanu Liviu a întocmit nota raport privind executarea Planului de acţiune al turei de serviciu nr. 2 din 31.10.2014, orele 08:00 – 21:00 (din care făceau parte şi agenţii de poliţie respectivi), în care era consemnat în fals că niciuna dintre patrule nu a constatat infracţiuni pe perioada efectuării serviciu, cu toate că inculpatul CIOBANU LIVIU avea cunoştinţă despre depistarea în trafic a persoanei, de către agenţii de poliţie menţionaţi, în timp ce conducea tractorul pe drumurile publice având permisul de conducere anulat, împrejurare ce constituie infracţiune.

Prin Ordonanţa din data 28.07.2017, procurorii din cadrul DNA – ST Suceava au dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de inculpatul BARNEA DINU, ofiţer de poliţie cu grad profesional de comisar şef, şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Româneşti, judeţul Botoşani, la data comiterii faptelor, pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi instigare la favorizarea făptuitorului şi fals intelectual.

În fapt, s-a reţinut că, la data de 31.10.2014, în jurul orelor 13:30, având calitatea de ofiţer de poliţie cu grad profesional de comisar şef, şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Românești, judeţul Botoșani, la solicitarea unui primar de comună, cu care se afla în relații de cointeresare, prin intermediul comisarului de poliție inculpat CIOBANU LIVIU, având calitatea de coordonator al turei de serviciu, cu intenție, i-a determinat pe 2 agenţi de poliţie din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Româneşti, să-şi încalce atribuţiile de serviciu şi să nu dispună măsurile legale care se impuneau, astfel cum erau prevăzute în legislaţia primară, în sensul neconstatării infracţiunii flagrante comise de către o persoană care fusese depistată conducând un vehicul pe drumurile publice din comuna Santa Mare (DN 24C), având permisul de conducere anulat.

Deşi vădit ilegală, cei doi agenţi de poliţie şi-au însuşit dispoziţia inculpatului BARNEA DINU şi au lăsat persoana să-şi continue deplasarea, fără a întocmi actele de constatare a infracţiunii, prejudiciind astfel interesele legale ale Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, ca unitate de poliţie de care aparţineau, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit pentru acesta din urmă, constând în evitarea atragerii răspunderii penale pentru fapta comisă.

Deopotrivă încălcarea atribuţiilor de serviciu de către cei doi agenţi de poliţie a constituit un ajutor dat persoanei în scopul împiedicării tragerii sale la răspundere penală pentru fapta săvârşită;

În aceleaşi împrejurări şi cu intenţie, a aprobat nota raport privind executarea Planului de acţiune al turei de serviciu nr. 2 din 31.10.2014, orele 08:00 – 21:00 (din care făceau parte şi cei 2 agenţi de poliţie) întocmită de către inculpatul CIOBANU LIVIU, coordonator al turei de serviciu, în care era consemnat în fals că niciuna dintre patrule nu a constatat infracţiuni pe perioada efectuării serviciu, cu toate că inculpatul BARNEA DINU avea cunoştinţă despre depistarea în trafic a persoanei de către agenţii de poliţie menţionaţi, în timp ce conducea tractorul pe drumurile publice având permisul de conducere anulat, împrejurare ce constituie infracţiune.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoștință calităţile procesuale și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 și 307 Cod de procedură penală.

"Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale, respectiv punerea în mișcare a acțiunii penale reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție", susţin anchetatorii DNA.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Emotii pentru absolventii de gimnaziu: astazi se afiseaza rezultatele finale la Evaluarea Nationala!

astăzi, 08:46
181

La nivelul județului Botoșani, din totalul de 3948 elevi înscriși la Evaluarea Națională, s-au prezentat 3760 (procent de 95,24%). Dintre cei care au susținut examenul, au obținut medii p...

Noul RMN a ajuns la Spitalul Mavromati. Când va deveni funcțional!

astăzi, 07:51
1078

Veste bună pentru botoșănenin! În această dimineață a ajuns la Spitalul Județean Mavromati aparatul RMN pentru investigaţii de rezonanţă magnetică. Achiziţionat cu bani de la gu...

VIDEO Liviu Dragnea, declarații după Comitetul Executiv al PSD - "Decizia mea e foarte fermă: rămân la conducerea PSD"

Vineri, 22 Iunie 2018
593

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a susținut în urmă cu scurt timp o conferință de presă, după reuniunea Comitetului Executiv al partidului, în care a obținut susținerea socia...