Instanţa intransigentă cu inculpaţii într-un dosar de corupţie: un primar, un director de instituţie şi un administrator de firmă!

Trimiterea în judecată pentru infracţiuni de corupţie a primarului de Frumuşica, alături de directorul suspendat al APIA, a atras după sine şi impunerea unor măsuri asigurătorii. Acestea au fost însă contestate de Primăria Frumuşica la Tribunalul Botoşani.

Instanţa intransigentă cu inculpaţii într-un dosar de corupţie: un primar, un director de instituţie şi un administrator de firmă!

În urmă cu câteva luni, Direcţia Naţională Anticorupţie- Serviciul Teritorial Suceava anunţa trimiterea în judecată a directorului APIA Botoşani, Liviu Stelian Zaharia, a primarului de Frumuşica, Constantin Rădeanu precum şi a administratorului Holferm- Cooperativa Agricolă din Frumuşica, Ion Munteanu.

Cei trei erau acuzaţi de "folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei", respectiv complicitate la această infracţiune.

Concret, potrivit DNA, în luna mai 2010, Ion Munteanu, în calitatea sa de reprezentant legal (administrator – președinte consiliul de administrație) al solicitantului "Holferm"- Cooperativa Agricolă, Frumușica, ar fi depus, cu știință, și la instigarea primarului Constantin Rădeanu și cu complicitatea directorului APIA, Liviu Zaharia, o serie de documente false, inexacte și incomplete în cadrul "Cererii unice de plată pe suprafață 2010" privind închirierea suprafeței de 523,21 ha pășune în comuna Frumușica.

Rezultatul a fost obținerea, pe nedrept, de către cooperativă din Fondul European de Garantare în Agricultură (FEGA), a sumei de 143.538,33 lei reprezentând plata directă în cadrul Schemei de Plată Unice pe Suprafață (”subvenție/sprijin” SAPS) aferentă campaniei 2010.

"Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție", susţineau procurorii DNA.

Cum dosarul a fost trimis la instanţă, procurorii DNA au dispus instituirea unor măsuri asigurătorii până la concurenţa sumei obţinute nelegitim încă din luna mai. Unitatea Administrativ- Teritorială Frumuşica a contestat însă aceste măsuri asigurătorii, însă instanţa a considerat contestaţia drept tardivă.

Pe de altă parte, Liviu Zaharia a fost suspendat din funcţia de conducere a APIA Botoşani, prin decizia conducerii APIA central. A contestat decizia de suspendare, însă instanţa Tribunalului Botoşani a respins-o, ca atare fostul director a contestat-o la instanţa superioară. Între timp, dosarul privind infracţiunile de corupţie urmează să treacă de camera preliminară.

Despre acest subiect, Ştiri.Botoşani.Ro a scris şi aici:

Primar botoşănean şi şef de instituţie deconcentrată, la judecată pentru fraudă cu bani europeni!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

astăzi, 19:34
142

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

astăzi, 18:04
109

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...

O nouă serie de voluntari pregătită să participe la misiuni, alături de pompierii botoșăneni! (foto)

astăzi, 17:21
106

32 de botoșăneni, cu vârste cuprinse între 16 – 52 de ani, sunt pregătiți să participe la misiuni, alături de pompieri. Aceștia au finalizat primele două etape din cadrul pro...