Legile Justiţiei: Procurorii nu şi-au însuşit propunerile de modificare a legilor justiţiei prezentate de minister pentru că afectează şi lezează independenţa justiţiei

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat, marţi, după întâlnirea cu reprezentanţi ai procurorilor din ţară, că aceştia nu şi-au însuşit propunerile de modificare a legilor justiţiei prezentate de ministerul pentru că afectează şi lezează independenţa justiţei. La rândul său, procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a spus că parte din propunerile ministrului Justiţiei de modificare a legilor justiţiei nu sunt "foarte bine venite".

Procurorul general a precizat că mesajul procurorilor este coerent şi că ministrului Justiţiei Tudorel Toader îi vor fi prezentate mai multe argumente în favoarea opiniei exprimate de aceştia.

"Avem un mesaj coerent - procurorii nu şi-au însuşit propunerile prezentate de Ministerul Justiţiei pentru că ele afectează şi lezează independenţa justiţiei", a avertizat Augustin Lazăr, precizând că nici până în prezent Ministerul Justiţiei nu a transmis Ministerului Public în scris propunerile de modificare a legilor justiţiei.

O primă obiecţie a vizat trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea Ministerului Justiţiei, despre care Lazăr a afirmat că nu este oportună, respingând şi argumentele conform cărora în Franţa funcţionează acest sistem.

"Una dintre propunerile contestate este trecerea Inspecţiei Judiciare de la CSM la MJ, ştiind bine că ministrul Justiţiei este numit politic şi ar asigura un control deplin asupra magistraţilor. O astfel de situaţie a fost înainte de 2004 şi ne-am întoarce în timp cam mult şi nu este bine. Trebuie să ne asigurăm că Inspecţia Judiciară rămâne la CSM, care este garantul independenţei justiţiei", a spus el.

Procurorul general a explicat că, deşi în Franţa Inspecţia Judiciară se află în subordinea ministerului Justiţiei încă din 1958, acolo nu s-a pus problema de influenţare a Justiţiei sau de numire pe criterii politice. De asemenea, procurorii nu sunt de acord cu modul de numire în funcţiile de conducere la Ministerul Public propus de ministrul Toader, el spunând că aceasta limitează posibilitatea CSM de a selecta dintre candidaţi pe altcineva decât pe cei propuşi de ministrul Justiţiei.

Potrivit acestuia, procurorii nu sunt de acord nici cu crearea unei direcţii pentru cercetarea magistraţilor şi a apreciat că propunerea a fost făcută de "cineva din exteriorul sistemului”, care vrea să ia obiectul activităţii DNA şi să facă un "experiment oarecare”.

Procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat că parte din propunerile ministrului Justiţiei de modificare a legilor justiţiei nu sunt "foarte bine venite", dar că procurorii DIICOT îşi vor formula o opinie clară după ce vor vedea forma scrisă a acestor modificări. "Diavolul se ascunde în amănunte, până la urmă", a spus Horodniceanu.

"Nu putem discuta astăzi despre admiterea sau respingerea propunerilor până nu vom vedea cu siguranţă ceea ce domnul ministru, care şi-a câştigat respectul sistemului judiciar, va considera că trebuie să trimită CSM, conform termnelor legale. În termen de 30 de zile, Consiliul va da sau nu avizul pe respectivele legi. Cred că am învăţat să apreciem doar atunci când avem ceva scris. Până una alta, la principii putem răspunde doar cu alte principii. Procurorii DIICOT şi-au expus opinia potrivit căreia în momentul în care vor vedea proiectele scrise, pentru că ştiţi că diavolul se ascunde în amănunte, până la urmă, trebuie sa vedem toate nuanţele şi să vedem exact la acel moment modul în care, dacă ni se va cere opinia, vom putea răspunde până la urmă, la aceste principii, dacă acestea vor face parte din legile justiţiei", a afirmat procurorul şef al DIICOT.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Restricții de apă în sute de localități din țară, printre care șapte orașe, inclusv Dorohoi. Oficialii Apelor Române fac apel la populaţie

Monday, 5 August 2024

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 79,77%). Menţinem &ic...

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Sunday, 7 July 2019

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019. ...

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Sunday, 7 July 2019

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety.   Sursa: News.ro Citeste mai mult AICI