Un cadru didactic botoşănean ia poziţie împotriva interzicerii materialelor auxiliare. "O să-i închidem în puşcărie pe profesori?"

Scandalul auxiliarelor stârneşte în fiecare zi reacţii din partea cadrelor didactice, obligate tocmai de manualele vechi să folosească şi alte surse care să-i ajute pe elevi în aprofundarea materiei. Reacţii apar şi de la Botoşani.

Un cadru didactic botoşănean ia poziţie împotriva interzicerii materialelor auxiliare. "O să-i închidem în puşcărie pe profesori?"

Liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ, Liviu Axinte, consideră că Ministerul Educaţiei a greşit flagrant în momentul în care a interzis, pe nepusă masă, folosirea materialelor auxiliare, ameninţând cu sancţiuni penale şi ajungându-se, în unele cazuri, la percheziţii ale ghiozdanelor elevilor.

Liviu Axinte susţine că această decizie trebuia să fie luată ori de la sfârşitul anului şcolar trecut ori să intre în vigoare de anul viitor.

"Consider măsura pompieristică. Dacă se avea în vedere reglementarea creditării auxiliarelor ca aspect esenţial în această decizie, lucrul acesta trebuia să fie făcut cel târziu la sfârşitul anului şcolar trecut şi nu în timpul anului. După ce a început anul școlar, după 1 septembrie, eu interzic să nu autorizez noile auxiliare. Consider o măsură greșită a ministerului, chiar dacă ea ar pleca de la o premiză corectă, să spunem că se foloseau auxiliare care nu erau acreditate, dar nu trebuia să se facă în timpul aului şcolar sau măcar să privească anul şcolar viitor. Până la urmă decizia de a folosi la clasă un auxiliar sau altul este o decizie a profesorului. Articolul respectiv invocat de minister are mai multe alineate, care prevăd lucruri contradictorii. Din punctul meu de vedere, nu este expus niciunui pericol un profesor care folosește un auxiliar la școală pentru că el are libertatea deplină, conform unui alt alineat al ordinului ministerului, să folosescă ce auxiliar dorește. Și eu pot să folosesc materiale didactice care nu sunt auxiliare. Dacă profesorul consideră că acele materiale sunt utile pentru lecţie, fără să aibă pretenţia că sunt materiale auxiliare, le poate folosi, fără să fie avizate de Minister", a declarat Liviu Axinte.

Cât despre ameninţarea cu sancţiuni penale, liderul LSI consideră că este o exagerare.

"Ce o să facem, o să-i închidem în pușcărie pe profesori pentru că au folosit ceva suplimentar, conform conştiinţei lor, dacă acele materiale îi ajută pe elevi în aprofundarea materiei? Eu pot să vin la şcoală şi să folosesc un material ajutător. Nu pot să am un învăţământ de calitate fără astfel de materiale. Manualele sunt în ediţii vechi, nu mai sunt actualizate cu programa, de asta colegii mei folosesc auxiliare. Dacă ministerul începe un război cu editurile, aia e o altă problemă. Ei trebuie să o reglementeze, dar să nu fie afectați copiii", afirmă Liviu Axinte.

Mai trebuie spus că ordinul Ministerul Educaţiei nu era publicat în Monitorul Oficial, deci nu putea produce efecte, în momentul în care elevii in mai multe şcoli din ţară şi din Capitală erau obligaţi să se supună unor controale în privinţa deţinerii sau nu de materiale auxiliare.

 

Spune-ne opinia ta