A intrat în vigoare legea care interzice bullying-ul în şcoli

A intrat în vigoare legea care interzice bullying-ul în şcoli

Legea care interzice bullying-ul în şcoli a intrat în vigoare astăzi, vineri, iar potrivit prevederilor este interzis orice comportament care constă în violenţă psihologică.

De astăzi, profesorii vor fi instruiţi astfel încât să recunoască acest fenomen şi să ia măsurile potrivite. Practic, astăzi începe schimbarea unei întregi societăți și a tuturor relațiilor profesor - elev, elev - elev, și a membrilor întregii Românii, per ansamblu. Este un moment istoric de care ne vom aminti în zecile de ani care vor urma.

 „În unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sunt interzise comportamentele care constau în violenţa psihologică - bullying”, se arată în noua prevedere introdusă în Legea educaţiei.

În aceeaşi lege a mai fost introdusă o menţiune care arată că profesorii şi învăţătorii vor fi instruiţi, în cardrul sesiunilor de perfecţionare pe care le urmează, şi cu privire la violenţa psihologică - bullying.

Aceştia vor învăţa cum să identifice fenomenul şi cum să aplice strategiile şi măsurile potrivite.

Potrivit legii, bullying-ul (violenţa psihologică) poate fi definit ca: „acţiunea sau seria de acţiuni fizice, verbale, relaţionale şi/sau cibernetice, într-un context social dificil de evitat, săvârşite cu intenţie, care implică un dezechilibru de putere, au drept consecinţă atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptate împotriva unei persoane sau grup de persoane şi vizează aspecte de discriminare şi excludere socială, care pot fi legate de apartenenţa la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală, caracteristicile personale, acţiune sau serie de acţiuni, comportamente ce se desfăşoară în unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale”.

În termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a acestor modificări, Ministerul Educaţiei trebuie să elaboreze toate normele necesare aplicării.

În lege nu au fost introduse sancţiunile pentru bullying, însă este menţionat profesorii vor aplica măsurile. Legea a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis la începutul acestei săptămâni.

 

Vezi alte știri publicate de Tudor Carare

Începe autorizarea la plată a subvențiilor la vaci cu lapte, taurine din rase de carne, bivolițe și viermi de mătase

Miercuri, 11 Decembrie 2019
386

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Județean Botoșani a anunțat că au fost stabilite cuantumurile aferente Sprijinului cuplat în sectorul zootehnic (SCZ),...

Ultima lună pentru depunerea nominalizărilor la Premiul Mentor pentru excelență în educație

Miercuri, 11 Decembrie 2019
353

Fundația Pentru Comunitate premiază anual zece profesori și antrenori care au avut un rol important în viața discipolilor, în viața tinerilor, premiul constând dintr-un trofeu r...

Autostrada Moldovei la restart! Vicepreședintele asociației “Împreună pentru A8“, Cătălin Urtoi, a fost desemnat consilierul onorific al ministrului Transporturilor!

Duminică, 8 Decembrie 2019
848

Vicepreședintele asociației “Împreună pentru A8“, unul din liderii mișcării pentru dezvoltarea Moldovei, Cătălin Urtoi, a fost desemnat consilier onorific al ministrului Trans...