Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere publică un proiect care modifică metodologia de admitere în liceu. Elevii care au medii mai mici de 5 la Evaluarea Naţională vor putea participa la repartiţia computerizată pentru admiterea la liceu de anul viitor, care va avea loc pe 10 iulie.
Guvernele PSD din ultimii ani îi obliga pe toți elevii cu medii sub 5 să meargă la școlile profesionale, ceea ce, în opinia reprezentanților societății civile era o încălcare a drepturilor elevilor, care ar trebui să decidă singuri dacă vor, sau nu, să se îndrepte spre învățământul profesional.
În prezent, la procesul de admitere în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2020 - 2021 participă numai elevii care au susţinut Evaluarea Naţională şi a căror medie de admitere calculată este minimum 5.
Monica Anisie, ministrul Educaţiei, susţinea la audierea din comisiile parlamentare de specialitate, că intenţionează să revină la legislaţia anterioară ordinului de ministru dat de Daniel Breaz, care prevedea ca la liceu să nu se intre cu medii mai mici de 5 la Evaluarea Naţională.
"Părerea mea este aceea că ar trebui să căutăm cauzele pentru care aceşti copii au ajuns în situaţia de a nu obţine nota 5. (...) Îmi doresc să avem un învăţământ profesional unde copilul să se ducă cu drag, unde copilul să ştie că acolo i se formează nişte competenţe, unde să ştie că acolo îşi găseşte viitorul, nu să simtă că este obligat să meargă acolo sau că este pedepsit, că merge într-un batalion disciplinar către învăţământul profesional. În felul acesta nu facem bine învăţământului profesional. (...) Noi, în Programul de guvernare al PNL, am pus revenirea la situaţia anterioară, la legislaţia anterioară", susţinea atunci Anisie.
În condițiile în care proiectul nu întâmpină opoziție, cei mai câștigați urmează a fi elevii: nimeni nu îi mai obligă să mearga în școlile profesionale! Cum însă oferta școlilor profesionale este din ce în ce mai atractivă, dacă își doresc, inlusiv cei cu nota 10 pe linie pot urma cursurile unei astfel de unități. Se întâmplă însă ceea ce este absolut normal într-o societate: primează decizia personală a elevului și nu decizia statului, a unui ministru sau a unui profesor.