Cea de-a XVIII-a ediție a Concursului Național de Matematică "Dimitrie Pompeiu" și Simpozionul de Matematică "Dimitrie Pompeiu"

Cea de-a XVIII-a ediție a Concursului Național de Matematică "Dimitrie Pompeiu" și Simpozionul de Matematică "Dimitrie Pompeiu"

În perioada 11-13 mai 2018 se va desfășura la Botoșani cea de-a XVIII-a ediție a Concursului Național de Matematică "Dimitrie Pompeiu", adresat elevilor din clasele III-XI. Competiția este oganizată de Filiala Botoșani a Societății de Științe Matematice din România, având ca parteneri: Consiliul Judeţean Botoșani, Primăria Municipiului Botoşani, Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoșani, Colegiul Naţional "Mihai Eminescu”, Colegiul Naţional "A.T. Laurian” și Școala Gimnazială nr. 17 din Botoșani. Sunt așteptați, aproximativ, 650 de elevi din 15 județe ale țării și din Republica Moldova. Președintele concursului este prof. univ. dr. Radu Gologan, președintele Societății de Științe Matematice din România, iar președintele de onoare este cunoscutul prof. Artur Bălăucă.

Festivitatea de deschidere a Simpozionului de Matematică ,,Dimitrie Pompeiu” va avea loc sâmbătă, ora 10:30, în Sala Media a Colegiului Naţional "Mihai Eminescu”. După aceasta, urmează conferințele plenare:
-Radu Gologan, Universitatea Politehnica din București – Problema lui Pompeiu;
-Alexandru Negrescu, Universitatea Politehnica din București, și Doru Ștefănescu, Universitatea din București – Dimitrie Pompeiu: de la triunghi la pătrat, prin numere complexe;
-Al. Gabriel Mîrşanu, Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iaşi – Asupra proprietății lui Darboux;
-Alexandru Funduianu, Școala Gimnazială nr. 8 din Botoșani – Dimitrie Pompeiu în memoria celor care l-au cunoscut.
 
Simpozionul este dedicat aniversării a 145 de ani de la nașterea la Broscăuți (jud. Botoșani) a matematicianului Dimitrie Pompeiu. Membru titular al Academiei Române, Dimitrie Pompeiu a avut rezultate remarcabile în domeniul analizei matematice (teoria funcțiilor analitice uniforme, derivată areolară, formula Cauchy-Pompeiu, distanța Hausdorff-Pompeiu etc), dar și în mecanică etc. La data de 31 martie 1905, savantul botoșănean și-a susținut teza de doctorat Sur la continuité des fonctions de variables complexes la Faculté des Sciences de Paris, în fața unei comisii formate din Henri Poincaré, Gabriel Koenigs și Edouard Goursat. Matematicianul francez Paul Montel a subliniat calitatea excepțională a lucrării prin afirmația: Pour un coup d’essai, c’est un coup de maître. În toamna anului 1905 se întoarce în țară, ocupă un post de conferențiar la catedra de calcul diferențial și integral de la Universitatea din Iași, iar din 1907 este profesor la catedra de mecanică. În 1912 se transferă la București ca succesor al lui Spiru Haret la catedra de mecanică rațională, iar din 1930 ca profesor la catedra de teoria funcțiilor. 

Matematicianul botoșănean Octav Onicescu în cartea sa, Pe drumurile vieții, își exprima admirația față de Pompeiu: Un Brâncuși al matematicii, ale cărui creații au fost simple, plastice, globale și încărcate de semnificații în lumea formelor științei sale, așa cum erau ale sculptorului în lumea realizărilor lui.

Festivitatea de premiere a elevilor participanți la Concursul Național de Matematică "Dimitrie Pompeiu” va avea loc duminică, începând cu ora 10:00, în Aula Magna a Colegiului Naţional "A.T. Laurian”.

Prof. Ioan Ciobanașu
Președintele Filialei Botoșani a Societății de Științe Matematice din România

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

astăzi, 19:40
12

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...

Spectacolul „Legenda Cetății Neamțului” se joacă trei zile la Teatrul „Vasilache” din Botoșani

astăzi, 19:08
20

„Legenda Cetăţii Neamţului” este o adaptare scenică parodică, după „Cetatea Neamţului” de George Coşbuc şi transpusă în scenă de Marius Rogojinschi. Regia arti...

Tânăr dintr-o comuna din Botoșani, prins conducând sub influența cocainei!

astăzi, 18:07
181

În cursul zilei de luni, 22 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control pe strada Sucevei un autoturism condus ...