Cap compas: Europa. Aventura de descoperire a secretelor apei! FOTO

Cap compas: Europa. Aventura de descoperire a secretelor apei! FOTO

Acum trei ani, un grup entuziast - elevi şi profesori - dornic de provocări, de a cunoaşte oameni şi locuri, de a comunica a intrat în familia europeană Erasmus+, îmbarcându-se alături de alte şase echipe, necunoscute încă, pe o navă cu un nume sugestiv „Au fil de nos cours d’eau”.

Am pornit aşadar într-o mare aventură de descoperire a secretelor apei, acest element vital vieţii, de cunoaştere a problematicii sale, de găsire a soluţiilor. Periplul nostru a început la Mirepoix, un vechi şi micuţ orăşel medieval din regiunea Ariège, dezvoltat de-a lungul râului Hers, care, timp de secole, a oferit locuitorilor locuri de muncă şi spatiu de destindere. Am navigat apoi spre nord,în ţara morilor de vânt, unde Meuse (Mass, cum îi spun olandezii) ne-a impresionat prin amplul proiect de reamenajare, prin arhitectura modernă a podurilor. Nu puteam omite din călătoria noastră  podul  ce poartă numele celui datorită căruia a fost posibil voiajul nostru: Erasmus din Rotterdam. Din mohorâtul Grave, un orăşel cu multe fortificaţii şi clădiri medievale, unde un iscusit brutar ne-a povestit cu mult farmec istoria  bobului de grâu de la sămânţă la prăjitura din farfurie, am coborât în însorita Eladă, mergând pe urmele zeilor, urcând pe Acropolă, admirând frumoasa deltă a râului Erasinos. O lectie de istorie pe care nu o vom uita niciodată!
 
„Au fil de nos cours d’eau” a navigat şi pe Tisa, într-o regiune unde mărul e rege şi unde întâlneşti o diversitate de poduri, fiecare cu o arhitectură deosebită. Neobosiţi, am ajuns la Ierusalimul Nordului, adică Vilnius, cu al său centru medieval intrat în patrimoniul UNESCO, un amestec de clădiri în stil gotic, baroc, clasic şi renascentist. Râul Sventoji l-am admirat de la înălţimea pasarelei construită peste crestele arborilor din parcul natural  Anyksciai. Am lăsat în urmă ţinutul chihlimbarului şi am pornit cu toate pânzele sus spre Strasbourg-capitala europeană legislativă, punctul terminus al periplului nostru.

Sediu al instituţiilor europene: Consiliul Europei, Parlamentul European, Comisia şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului, locul de naştere al imnului Marseillaise, oraşul impresionează prin arhitectura tipic germană, verdele strălucitor al vegetaţiei, prin frumoasa catedrală Notre-Dame cât şi celebrul cartier pitoresc  la Petite France. Am fost norocoşi: oprirea noastră a coincis cu Ziua Porţilor Deschise la Parlamentul European, aşa că am avut acces în celebrul Hemiciclu, unde am luat locul eurodeputaţilor europeni, având posibilitatea de a adresa întrebari şi a primi răspunsuri. A fost emoţionantă întalnirea cu eurodeputatul român Victor Negrescu, cel mai tanar parlamentar român, care ne-a vorbit despre instituţia în care lucrează şi ne-a felicitat pentru realizările noastre.

Jurnalul de bord al celor trei ani consemnează sejururi de cinci zile, în care constituiţi în ateliere de lucru internaţionale am cules informaţii despre floră şi faună, am surprins prin obiectivul aparatului foto cursurile de apă în toate cele patru anotimpuri, am fotografiat poduri, am creat melodii, am participat la jocuri didactice, am descoperit orăşelele în care nava noastră a acostat prin intermediul jocului de orientare “Vânătoarea comorilor”. In final  au rezultat o serie de resurse didactice de care suntem toţi foarte mândri.

Periplul european a luat sfârşit, au rămas amintiri, impresii, întâmplări emoţionante trăite, prietenii legate, alături de care, în rafturile bibliotecii şcolii asteapta noul an scolar pentru a fi răsfoite şi folosite: albumul cu fotografii al celor şapte cursuri de apă, culegerea de texte Paroles o fleuves, seturile de cărţi de joc, DVD urile cu teatru forum, catalogul de poduri, dicţionarul ilustrat  multilingv şi multe altele.

Pentru cei care nu au fost în nava noastră, totul pare a fi fost o vacanţă în Europa, pentru noi, „comandanţi şi marinari”, a fost o experienţă de învăţare plină de activităţi obligatorii, încadrate într-un program fix, al cărui timp era mereu insuficient, cu multe aisberguri, furtuni cărora le-am făcut faţă.

Celor care vor dori să intre în marea familie Erasmus+ le dorim succes şi îi asigurăm că „ensemble partageons ce que nous avons”: experienţă, entuziasm  şi deschidere.


Prof. Carmen Iulia Mandache, Colegiul Tehnic "Gheorghe Asachi" Botosani









 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

astăzi, 19:49
47

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 19:02
35

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

astăzi, 18:22
39

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...