Un botoșănean are de plătit o datorie uriașă la Fisc, în... 2.000 de ani!

2.000 de ani! Atât i-ar trebui unui botoșănean să plătească o datorie pe care o are către Agenția Națională de Administrare Fiscală și pentru care i se rețin, lunar, bani din pensie.

Un botoșănean are de plătit o datorie uriașă la Fisc, în... 2.000 de ani!

 Ioan Buzila, director Casa Judeteana de Pensii Botosani  

Casa Județeană de Pensii a primit de la Fisc un titlu executoriu prin care se solicită să se recupereze pe la cetățeanul în cauză o sumă uriașă, fiind vorba de 9,9 milioane de lei, adică peste 2 milioane de euro.

Drept urmare, s-a pus poprire pe veniturile pe care acesta le obține din pensie, suma lunară care i se reține în contul datoriei de la ANAF fiind de 345 de lei. 2.054 de ani i-ar trebui bărbatului să achite întreaga datorie. 

Datoriile uriașe pe care botoșăneanul a ajuns să le aibă către bugetul de stat provin din desfășurarea unor activități comerciale. 

"Suma cea mai mare pe care o avem în executare dată de ANAF este de peste 9 milioane lei, fiind vorba de o persoană fizică debitoare la ANAF. În titlul executoriu se spune că este în solidar debitor la ANAF. Dacă o persoană are o singură poprire putem reține maxim o treime din pensie, dacă are două sau mai multe reținem jumătate din pensie. Nu facem rețineri persoanelor care nu au mai mult de 533 lei pensie, fiind suma minimă garantată", a declarat Ioan Buzilă, directorul Casei Județene de Pensii Botoșani.

În baza de date a Casei Județene de Pensii sunt la ora actuală 3.695 de botoșăneni care au poprire pe pensii, suma care se recuperează în fiecare lună de la aceștia fiind de 340.000 de lei.

Solicitările de recuperare a debitelor vin de la primării, bănci, CAR-uri, societăți de utilități, dar potrivit reprezentanților Casei de Pensii cele mai multe cereri pentru popriri vin de la executorii judecătorești. 

 

 

Spune-ne opinia ta