Solidari la bunăstarea pensionarilor de lux: contribuabilii au plătit peste 70 de mil. euro la pensiile speciale, în primul semestru!

Contribuabilii au virat, prin taxele şi impozitele plătite la stat, de peste trei ori mai mulţi bani la pensiile speciale decât bugetul asigurărilor sociale, din care li se plătesc pensionarilor cotele de pensie cuvenite doar în funcţie de cât au contribuit efectiv la pensii, la fel ca restul românilor.

Solidari la bunăstarea pensionarilor de lux: contribuabilii au plătit peste 70 de mil. euro la pensiile speciale, în primul semestru!

   Foto: economica.net

Toţi contribuabilii din România au cotizat obligatoriu cu peste 70 de milioane de euro la pensiile speciale încasate în primele şase ale acestui an de peste 8.600 de pensionari din rândul magistraţilor, piloţilor din aviaţia civilă, auditorilor publici externi ai Curţii de Conturi, diplomaţilor şi parlamentarilor. În primul semestru, contribuabilii au virat, prin taxele şi impozitele plătite la stat, de peste trei ori mai mulţi bani la pensiile speciale decât bugetul asigurărilor sociale, din care li se plătesc pensionarilor cotele de pensie cuvenite doar în funcţie de cât au contribuit efectiv la pensii, la fel ca restul românilor.

Ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu a anunţat că vrea să corecteze inechităţile din sistemul de pensii şi a făcut trimitere, printre altele, la pensiile de serviciu (sau speciale, aşa cum sunt cunoscute de majoritatea oamenilor) care ajung şi la 40.000 de lei pe lună! Ministrul de resort a spus recent la Romania TV că pe baza datelor pe care le are de la Institutul Naţional de Statistică, "100.000 de pensii speciale au echivalentul cu patru milioane de pensii ale românilor de rând". Ulterior, INS a negat că ar avea date centralizate despre numărul beneficiarilor de pensii speciale, drept care nici nu avea cum să le furnizeze Ministrului.

De exemplu, cea mai mare pensie specială plătită de Casa Naţională de Pensii ajunge la aproape 41.000 de lei brut lunar, potrivit informaţiilor pe care instituţia le-a comunicat la solicitarea Economica.net. Aproape 38.000 de lei din valoarea pensiei încasate de pensionarul de lux este suportată însă de la bugetul de stat, alimentat din taxele plătite obligatoriu de fiecare român şi firmă din această ţară. De fapt, pensionarului i se cuvine o pensie de nici 3.200 lei pe lună, doar în baza contribuţiei sale la bugetul asigurărilor sociale.

Casa Naţională de Pensii Publice nu e singura instituţie care are în evidenţă pensiile de serviciu acordate în ţara noastră. Încă trei instituţii administrează pensiile speciale ale românilor: Casele de Pensii Sectoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, SRI, Ministerului Apărării Naţionale. Citeste aici analiza Economica.net...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...