Site-ul Antena 3 a folosit automat un miner de criptomonede pe dispozitivele utilizatorilor. Ce spune șeful Antena Digital!

Site-ul Antena 3 folosea, practic, dispozitivele utilizatorilor pentru a face bani din criptomonede, fără a-i anunța.

Site-ul Antena 3 a folosit automat un miner de criptomonede pe dispozitivele utilizatorilor. Ce spune șeful Antena Digital!

Secțiunea live a site-ului televiziunii de știri Antena 3 a încarcat automat, pentru câteva ore, un script coinhive care utilizează procesoarele utilizatorilor pentru a mâna criptomoneda Monero, o alternativă la Bitcoin, și care, practic, produce bani pentru cel care instalat extensia.

Site-ul nu a oferit niciun avertisment cu privire la încărcarea script-ului, care duce utilizarea procesorului la 100%. Site-ul Antena 3 folosea, practic, dispozitivele utilizatorilor pentru a face bani din criptomonede, fără a-i anunța, deși nu este clar dacă decizia de a utiliza acest script aparține companiei care editează site-ul sau dacă acesta a fost atacat de hackeri, scrie Profit.ro (vezi detalii).

Script-ul a rulat pentru circa 4 ore între 10 și 11 ianuarie, până la aproximativ ora 2 dimineața. Acțiunea, însă, nu a fost fără urmări pentru utilizatori. Script-ul integrat pe site-ul live.antena3.ro, care transmite în format web imaginea televiziunii, încărca automat procesorul la 100%, de la 10%, în testele noastre, cu o linie javascript pentru Coinhive care utilizează puterea de calcul și energia electrică a utilizatorului pentru a produce criptomoneda Monero, una dintre monedele virtuale copiate după Bitcoin.

Computer-ul, unul destul de performant*, a încetinit puternic după accesarea site-ului, lucru valabil și pentru telefonul pe sistem Android. Utilizatorii forumului Reddit, care au observat anomalia, au văzut o încărcare a procesorului de peste 90%, indiferent dacă au intrat pe live.antena3.ro de pe PC sau de pe telefon ori tabletă. Whoismining.com, un site care listează site-urile care folosesc mineri pentru a mina criptomonede, arăta că live.antena3.ro era printre cele care foloseau Coinhive. Script-ul nu rula și pe site-ul mare de știri antena3.ro, ci doar pe secțiunea live, care, deși nu știm câți utilizatori are, se plasează sub cei 200.000-300.000 de clienți unici ai site-ului întreg, potrivit datelor SATI.

 

Gusti Roman, seful operatiunilor digitale de la Antena Grup, a spus joi dimineata, pentru Hotnews.ro, ca nu este vorba despre o initiativa a echipei sale, ci despre "un hack. Avem echipa de programare si sysadmin, care lucreaza de cateva ore la remediere si securizare bresa". "Sunt lucruri care se intimpla in online, astfel de atacuri, important este sa le depistezi si sa le contracarezi. Azi noapte la doua am eliminat scripturile injectate", a declarat Gusti Roman. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Universitatea Craiova anunță că meciul cu FCSB va avea loc: Vom juca pentru memoria lui Ilie Balaci

astăzi, 13:53
8

Clubul de fotbal Unviersitatea Craiova a anuntat in mod oficial faptul ca partida cu FCSB de duminica seara, incepand cu ora 21, va avea loc, chiar daca ziua a fost umbrita de vestea mortii fulgeratoa...

Dovleacul, vedeta toamnei. O legumă pe care nu ai voie să o ratezi!

astăzi, 10:29
106

Dovleacul te poate ajuta să slăbești, pentru că este sărac în calorii, favorizează digestia și previne depunerea grăsimilor, datorită unui conținut mic și rar de vitamina T.Î...

Ca să înțelegeți cu adevărat euroscepticismul moldovenilor, vă invit să mergem la mine, la Botoșani, cu autocarul

astăzi, 09:35
2128

Ca să ajung acasă cu autocarul, îmi ia o zi întreagă. Uitați-vă pe harta cu autostrăzile din România. Vedeți ceva prin zona aia? Exact. Nu-i nimic. Pe E85 se moare zi...