Site-ul Antena 3 a folosit automat un miner de criptomonede pe dispozitivele utilizatorilor. Ce spune șeful Antena Digital!

Site-ul Antena 3 folosea, practic, dispozitivele utilizatorilor pentru a face bani din criptomonede, fără a-i anunța.

Site-ul Antena 3 a folosit automat un miner de criptomonede pe dispozitivele utilizatorilor. Ce spune șeful Antena Digital!

Secțiunea live a site-ului televiziunii de știri Antena 3 a încarcat automat, pentru câteva ore, un script coinhive care utilizează procesoarele utilizatorilor pentru a mâna criptomoneda Monero, o alternativă la Bitcoin, și care, practic, produce bani pentru cel care instalat extensia.

Site-ul nu a oferit niciun avertisment cu privire la încărcarea script-ului, care duce utilizarea procesorului la 100%. Site-ul Antena 3 folosea, practic, dispozitivele utilizatorilor pentru a face bani din criptomonede, fără a-i anunța, deși nu este clar dacă decizia de a utiliza acest script aparține companiei care editează site-ul sau dacă acesta a fost atacat de hackeri, scrie Profit.ro (vezi detalii).

Script-ul a rulat pentru circa 4 ore între 10 și 11 ianuarie, până la aproximativ ora 2 dimineața. Acțiunea, însă, nu a fost fără urmări pentru utilizatori. Script-ul integrat pe site-ul live.antena3.ro, care transmite în format web imaginea televiziunii, încărca automat procesorul la 100%, de la 10%, în testele noastre, cu o linie javascript pentru Coinhive care utilizează puterea de calcul și energia electrică a utilizatorului pentru a produce criptomoneda Monero, una dintre monedele virtuale copiate după Bitcoin.

Computer-ul, unul destul de performant*, a încetinit puternic după accesarea site-ului, lucru valabil și pentru telefonul pe sistem Android. Utilizatorii forumului Reddit, care au observat anomalia, au văzut o încărcare a procesorului de peste 90%, indiferent dacă au intrat pe live.antena3.ro de pe PC sau de pe telefon ori tabletă. Whoismining.com, un site care listează site-urile care folosesc mineri pentru a mina criptomonede, arăta că live.antena3.ro era printre cele care foloseau Coinhive. Script-ul nu rula și pe site-ul mare de știri antena3.ro, ci doar pe secțiunea live, care, deși nu știm câți utilizatori are, se plasează sub cei 200.000-300.000 de clienți unici ai site-ului întreg, potrivit datelor SATI.

 

Gusti Roman, seful operatiunilor digitale de la Antena Grup, a spus joi dimineata, pentru Hotnews.ro, ca nu este vorba despre o initiativa a echipei sale, ci despre "un hack. Avem echipa de programare si sysadmin, care lucreaza de cateva ore la remediere si securizare bresa". "Sunt lucruri care se intimpla in online, astfel de atacuri, important este sa le depistezi si sa le contracarezi. Azi noapte la doua am eliminat scripturile injectate", a declarat Gusti Roman. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

5 minute pe zi – timpul mediu de lectură al unui român. Doar 6% din români sunt cititori de cărți

astăzi, 07:55
28

În medie, un român petrece cinci minute pe zi citind dintr-o carte, potrivit unui studiu Eurostat care cuprinde informații despre 15 state membre. Cei mai împătimiți cititori sunt...

Încă un antrenor demis în Liga 1. Cine îi ia locul!

Marţi, 24 Aprilie 2018
309

Ion Moldovan a devenit cel de-al 12-lea antrenor inlocuit in acest sezon al Ligii 1. Tehnicianul in varsta de 63 de ani a fost demis marti de la Concordia Chiajna, ca urmare a rezultatelor slabe ...

Un val de aer nord-african loveşte România!

Marţi, 24 Aprilie 2018
530

Vremea va fi mult mai caldă săptămâna viitoare în cea mai mare parte a ţării, temperaturile urmând să atingă valori de până la 30 de grade Celsius, mai ridicate cu 8-10...