Nu puțini sunt cei care preferă să cumpere mieii direct de la stână, negociind direct cu crescătorii de ovine. În medie, prețul kilogramului de miel în viu este de 9-12 lei, iar kilogramul de carne de miel se vinde cu prețuri mai ridicate ce pot ajunge până la 29,99 lei, potrivit unor date transmise oficial de Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine Ovine și Porcine (ACEBOP).
La nivelul Uniunii Europene, prețul mielului peste 13 kilograme a ajuns la 5,54 euro/kg greutate carcasa, o creștere de 9,2% față de luna martie. Mielul sub 13 kilograme este mai scump – 5,64 euro/kg carcasa, preț cu 7,5% mai mare decât în luna martie.
Ciobanii spun că la export carnea românească de miel se vinde cu 10 lei kilogramul în viu, iar pe piaţa internă preţul este mai atractiv, negociindu-se la 12-15 lei pe kilogramul de miel în viu.
În majoritatea pieţelor din ţară, carnea de miel costă în medie 20 de lei kilogramul. În multe oraşe, oferta este însă redusă deocamdată. În piaţa centrală din Buzău, dar şi în Arad, de exemplu, nu au apărut încă vânzătorii de carne de miel.
Iată care sunt prețurile pentru mieii în viu în fiecare județ, conform anunțurilor de pe site-urile de specialitate:
Preț miei în viu București: 12 lei pe kilogram
Preț miei în viu Alba – Alba Iulia: 10-11 lei pe kilogram
Preț miei în viu Arad: 11-13 lei pe kilogram. La carcase, prețurile ajung la 25 de lei pe kilogram la mieii de lapte
Preț miei în viu Bacău: 10-12 lei. La mieii tăiați, prețul variază între 22 și 23 de lei pe kilogram.
Preț miei în viu Bihor – Oradea: 12 lei pe kilogram
Preț miei în viu Bistrița Năsăud – Bistrița: 12 lei pe kilogram
Preț miei în viu Botoșani: 11-13 lei pe kilogram, dar sunt crescători la care prețul mieilor de lapte pornește de la 9 lei pe kilogramul în viu