Pesta porcină africană, motiv de îngrijorare pentru botoșăneni

Pesta porcină africană, motiv de îngrijorare pentru botoșăneni
Noile focare de pestă porcină africană, apărute în județ, au alarmat autoritățile. Instituția Prefectului a găzduit, vineri, o ședință de lucru în care s-au rezumat rapoartele finalizate, joi seară, cu privire la această problemă. 
 
În comuna Hănești, 19 porci s-au îmbolnăvit de pestă porcină africană, cea mai periculoasă boală pentru această categorie de animale. Dintre aceștia, 3 au murit fără intervenții din exterior, iar 16 au fost uciși. 
 
Directorul Direcției Veterinare din Botoșani a precizat că zona de protecție a fost extinsă, incluzând localitățile: Avrămeni, Aurel Vlaicu, Săveni, Iepureni și Groseni. De asemenea, perioada de menținere a filtrelor este prelungită cu o săptămână, autoritățile considerând 45 de zile de la apariția ultimului focar. 
 
Pierderile suferite de proprietarul celor 19 porci îmbolnăviți din Hănești va fi despăgubit, primind o subvenție de la stat, în funcție de numărul de kilograme de carne corespunzătoare daunei. 
 
Totodată, reprezentații Direcției Sanitar-veterinare au anunțat că focarul de la Pomârla a fost estompat.
 
Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.
 
Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.
 
ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
 
Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii.
 
Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.
 
Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.
 
Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând niciun risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Direcția de Servicii Publice angajează medic veterinar

astăzi, 13:53
24

Direcția Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA) Botoșani organizează concurs de recrutare pentru ocuparea, pe perioadă nedeterminată, a funcției contractuale de medic veterinar, în c...

Cam toată lumea vorbește de o nouă criză. Studiu: Tinerii ar urma să fie cei mai afectați dacă ar exista disponibilizări

astăzi, 13:05
139

Dacă ar trebui să aleagă câți angajați din companie să păstreze pe criteriul eficienței și al rezultatelor muncii depuse, doar unul din zece angajatori ar păstra întreaga echipă...

Furnizarea energiei electrice va fi întreruptă, vineri, în trei localități din județ

astăzi, 12:25
491

Alimentarea cu energie electrică va fi sistată în trei localități din județul Botoșani, vineri, 22 noiembrie a.c. Reprezentanții Delgaz Grid au motivat întreruperea, prin faptul că...