Pesta porcină africană, motiv de îngrijorare pentru botoșăneni

Pesta porcină africană, motiv de îngrijorare pentru botoșăneni
Noile focare de pestă porcină africană, apărute în județ, au alarmat autoritățile. Instituția Prefectului a găzduit, vineri, o ședință de lucru în care s-au rezumat rapoartele finalizate, joi seară, cu privire la această problemă. 
 
În comuna Hănești, 19 porci s-au îmbolnăvit de pestă porcină africană, cea mai periculoasă boală pentru această categorie de animale. Dintre aceștia, 3 au murit fără intervenții din exterior, iar 16 au fost uciși. 
 
Directorul Direcției Veterinare din Botoșani a precizat că zona de protecție a fost extinsă, incluzând localitățile: Avrămeni, Aurel Vlaicu, Săveni, Iepureni și Groseni. De asemenea, perioada de menținere a filtrelor este prelungită cu o săptămână, autoritățile considerând 45 de zile de la apariția ultimului focar. 
 
Pierderile suferite de proprietarul celor 19 porci îmbolnăviți din Hănești va fi despăgubit, primind o subvenție de la stat, în funcție de numărul de kilograme de carne corespunzătoare daunei. 
 
Totodată, reprezentații Direcției Sanitar-veterinare au anunțat că focarul de la Pomârla a fost estompat.
 
Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.
 
Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.
 
ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
 
Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii.
 
Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.
 
Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.
 
Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând niciun risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Loc de dat cu... Epigrama (L)

astăzi, 10:22
22

În 2016, la editura „ATEC” din Focşani a apărut, într-o ediţie îngrijită de Gheorghe Andrei Neagu, o „Antologie de epigrame”. Volumul, după cum precizeaz...

A crescut numărul de sancționări date șoferilor de Locală în această săptămână - "Nu am pierdut niciun proces până acum"

astăzi, 09:29
142

Poliția Locală din Botoșani a sancționat peste 70 de conducători auto care au parcat sau au staționat neregulamentar, în perioada 14-19 iulie.Conform spuselor directorului instituției, nu ...

FC Botoșani, locul doi în prima ligă după victoria de ieri cu FC Voluntari

astăzi, 08:02
236

Botoșaniul a început foarte bine campionatul, reușind ca după victoria de ieri să fie pe locul doi în clasamentul primei ligi de fotbal din România.După egalul cu Astra din ...