Pesta porcină africană, motiv de îngrijorare pentru botoșăneni

Pesta porcină africană, motiv de îngrijorare pentru botoșăneni
Noile focare de pestă porcină africană, apărute în județ, au alarmat autoritățile. Instituția Prefectului a găzduit, vineri, o ședință de lucru în care s-au rezumat rapoartele finalizate, joi seară, cu privire la această problemă. 
 
În comuna Hănești, 19 porci s-au îmbolnăvit de pestă porcină africană, cea mai periculoasă boală pentru această categorie de animale. Dintre aceștia, 3 au murit fără intervenții din exterior, iar 16 au fost uciși. 
 
Directorul Direcției Veterinare din Botoșani a precizat că zona de protecție a fost extinsă, incluzând localitățile: Avrămeni, Aurel Vlaicu, Săveni, Iepureni și Groseni. De asemenea, perioada de menținere a filtrelor este prelungită cu o săptămână, autoritățile considerând 45 de zile de la apariția ultimului focar. 
 
Pierderile suferite de proprietarul celor 19 porci îmbolnăviți din Hănești va fi despăgubit, primind o subvenție de la stat, în funcție de numărul de kilograme de carne corespunzătoare daunei. 
 
Totodată, reprezentații Direcției Sanitar-veterinare au anunțat că focarul de la Pomârla a fost estompat.
 
Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.
 
Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.
 
ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
 
Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii.
 
Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.
 
Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.
 
Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând niciun risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Exercițiu cu forțe și mijloace în teren al pompierilor ISU în municipiile Botoșani, Dorohoi Săveni! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
129

În același timp, au fost cuprinse de flăcări o stație de transfer deșeuri din municipiul Dorohoi și o vulcanizare din orașul Săveni.Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe ...

Acțiune de prevenție a polițiștilor în stațiile CFR Botoșani și Leorda, au discutat și cu călătorii din trenuri! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
96

În cadrul activităților desfășurate au fost transmise recomadări cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte cetățenii pentru a nu deveni victime ale faptelor antisoc...

„Satul meu în cărți și ie”, activitate dintr-un proiect care a reunit școli din județul Botoșani și Republica Moldova (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
266

Școala Gimnazială Nr. 1 Albești, Școala Gimnazială Nr. 1 Sulița și Gimnaziul Step-Soci, raionul Orhei din Republica Moldova au desfășurat o nouă activitate în cadrul proiectului transf...