Modificări la Codul Muncii: Salariul minim va fi stabilit pe sector de activitate

Modificări la Codul Muncii: Salariul minim va fi stabilit pe sector de activitate

Cuantumul salariului minim va fi stabilit, prin contractul colectiv de muncă, pe sector de activitate, grup de unități sau unitate, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro cu privire la negocierile de modificare a Codului Muncii dintre sindicate și patronate și confirmate de ambele părți. Noua formă a Codului Muncii nu va include însă prevederea, adoptată deja de Senat, conform căreia salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată nu poate fi mai mic de 50% din salariul de bază mediu net.

Negocierea a pornit de la un articol care stabilește că prin contractele colective de muncă sunt stabilite niveluri minime de salarizare pe categorii de profesii, activități și cuantumul salariului minim pentru sectorul de activitate, grupul de unități sau unitate.

Sindicatele au arătat că enumerarea profesiilor și activităților la stabilirea salariului minim pe sector este în măsură să combată salarizarea injustă și chiar evaziunea fiscală. Patronatele au cerut însă eliminarea "funcțiilor" din prevedere, așa cum propuseseră sindicatele, argumentând că, astfel, negocierile pentru contractele colective de muncă ar putea dura la infinit.

Pozițiile sindicatelor și patronatelor vor fi mediate la nivel politic.

Forma adoptată de Senat introducea în Codul Muncii următorul articol: "Cuantumul net al salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată nu poate fi mai mic de 50% din salariul de bază mediu net la nivel național comunicat de Institutul Național de Statistică, avut în vedere la fundamentarea bugetului de stat".

Reprezentanții companiilor au arătat însă că, dincolo de determinarea prin cod a unui nivel de calcul al salariului minim, raportarea valoarii nete a acestui, adică după deducerea impozitului și a taxelor sociale datorate de salariat, la valoarea brută a salariului mediu pe țară nu ar fi fost corectă. Patronatele au mai argumentat că datele statistice la INS nu monitorizează "salariul de bază mediu net", ci "câștigul salarial mediu net", care include totalitatea veniturilor salariale, inclusiv sporuri.

O astfel de formulă, au susținut companiile, s-ar putea dovedi nefericită în anumite zone geografice sau sectoare economice, unde și în condițiile actuale este dificilă apariția unor noi investiții.

La rândul lor, sindicatele au arătat că introducerea unei formule de calcul nu ar mai fi fost necesară dacă Guvernul ar fi ajustat suma deductibilă înainte de impozitare în cazul salariului minim.

Sindicatele au acceptat în cele din urmă eliminarea prevederii, dar au solicitat ca în Codul Muncii să fie introdus în schimb articolul: “Salariații au dreptul la o salarizare suficientă care să le asigure lor, precum și familiilor lor, un nivel de viață decent”.

În ce privește articolele convenite, partenerii sociali au mai stabilit că salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată este stabilit prin hotărâre a Guvernului, după consultarea organizațiilor sindicale și patronale reprezentative la nivel național, în condițiile în care Codul actual face referire doar generic la sindicate și patronate.

Totodată, Codul Muncii a fost pus în acord cu decizia Curții Constituționale, potrivit căreia angajatul nu poate fi obligat să primeasă salariul pe card bancar, iar prin urmare au stabilit că "plata salariului se poate efectua în numerar sau prin virament într-un cont bancar, pe baza acordului părților". Sursa: Profit.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...