Salariile mari de la stat generează o migrație a personalului calificat din sectorul privat către cel bugetar

Niveluri de salarizare deja aflate în plată în sectorul bugetar generează în această perioadă o migraţie masivă a personalului calificat, ingineresc îndeosebi, din sectorul privat către sectorul bugetar.

Salariile mari de la stat generează o migrație a personalului calificat din sectorul privat către cel bugetar

Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) apreciază punerea în discuţie publică a viitoarei legi de salarizare unitară în România, se arată într-un comunicat al organizației.

Totuşi, PIAROM avertizează că punerea în dezbatere a actului normativ se face "în condiţiile unor distorsiuni generate de măririle administrative, arbitrare operate în anul 2016 şi anul 2017, la presiunea unor grupuri ocupaţionale, obligând Ministerul Muncii la formularea unui text de lege ale cărei prevederi sfidează atât realităţile economice, cât mai ales pe cei angajaţi în mediul privat, în mod deosebit pe cei din industria românească, cu capital autohton".

Niveluri de salarizare deja aflate în plată în sectorul bugetar generează în această perioadă o migraţie masivă a personalului calificat, ingineresc îndeosebi, din sectorul privat către sectorul bugetar, chiar prin afectarea calificării individuale dobândite de aceştia în ani de activitate, menţionează comunicatul citat de Capital.ro.

"Reducerea activităţii sau chiar încetarea acesteia în companiile private ce nu vor putea concura salarial cu salariile preconizate a fi plătite în sectorul bugetar vor reduce încasările la Bugetul de Stat", afirmă reprezentanţii Patronatului.

"Salariile în sectoarele industriale, sunt determinate de productivitatea atinsă, de gradul de complexitate a muncii şi a competiţiei  pe piaţă de profil, criterii care lipsesc complet în stabilirea salariilor în sectorul bugetar, creşterile de salarii fiind realizate birocratic şi generalizat pentru fiecare familie ocupaţională", mai spun aceştia.

PIAROM declară că înţelege necesitatea creşterii salariilor unor categoriii de angajaţi din sectorul bugetar, dar apreciază că inacceptabilă realizarea acestui deziderat, în lipsa unui studiu aprofundat asupra influenţei acestei reglementări asupra salarizării în domeniul privat.

"O reglementare de asemenea importantă solicităm a fi pusă în discuţie publică, însoţită de un studiu de impact asupra efectelor salarizării în mediul privat", se arată în comunicatul organizaţiei patronale.

"Salariile vor putea fi mărite doar dacă Guvernul va adopta măsuri ferme, curajoase capabile să modifice structura Economiei româneşti, favorizând clar producţia de bunuri, îndeosebi a celor cu valoare adăugată semnificativă. România va putea plăti salarii mai mari numai în condiţiile în care vor munci mai mulţi români, care vor produce bunuri cu valoare adăugată mare. Politicile publice de favorizare excesivă şi fără corespondent economic a unor categorii sociale vor produce daune majore companiilor private, îndeosebi celor având capital autohton", semnalează comunicatul PIAROM.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...