Formularul 088 va fi eliminat, de la 1 februarie

Formularul 088 va fi eliminat, incepand cu 1 februarie 2017, potrivit unui ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), publicat in Monitorul Oficial din 13 ianuarie.

Formularul 088 va fi eliminat, de la 1 februarie

Ordinul dispune abrogarea OpANAF nr. 3698/2015, ordin ce introduce in legislatie formularul 088 - Declaratie pe propria raspundere pentru justificarea capacitatii economice de a efectua activitati in sfera TVA.

Prin urmare, depunerea formularului 088 a fost abrogata incepand cu 01.02.2017.

"Desigur, acest formular nu a fost adoptat prin initiativa unei simple persoane, conditionarile pentru inregistrarea in scopuri de TVA sunt impuse de art. 316 alin. (9) din Codul fiscal. Prin urmare fie trebuie modificat si Codul fiscal daca se doreste eliminarea in totalitate a acestor conditionari, fie vor fi alte criterii analizate de autoritati la inregistrarea in scopuri de TVA", comenteaza pentru Ziare.com consultantul fiscal Adrian Benta.

Din analiza procedurilor referitoare la inregistrarea in scopuri de TVA s-a constatat ca, pe de o parte, contribuabilii furnizeaza o serie de informatii organelor fiscale prin formularele existente, respectiv: 010, 098 si 099 si ca, pe de alta parte, ANAF detine deja sau poate obtine prin schimbul de date cu alte institutii o serie de alte informatii care pot fi utilizate in evaluarea intentiei si capacitatii de a desfasura activitati economice, se arata intr-un comunicat al ANAF.

Astfel, ANAF are in baza de date informatii cu privire la istoricul si comportamentul fiscal ale contribuabililor persoane juridice si cu privire la istoricul fiscal al persoanelor fizice care sunt administratori sau actionari/asociati, cum ar fi societatile in care au fost sau mai sunt participanti, situatia acestora, cazierul fiscal.

In aceste conditii, procedura privind stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA, aprobata prin OPANAF nr.2393/2016, urmeaza sa fie actualizata in acest sens, adica pentru a fi utilizate informatiile detinute sau obtinute de ANAF de la alte entitati. De asemenea, vor fi modificate in mod corespunzator aplicatiile informatice folosite in procedura de evaluare.

Pentru a evita blocarea activitatii de inregistrare in scopuri de TVA a contribuabililor si asigurarea continuitatii activitatii economice a acestora, intrarea in vigoare a ordinului de abrogare a formularului 088 ("Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA") este 1 februarie 2017, pana la aceasta data urmand sa fie actualizata noua procedura, precum si aplicatiile informatice, se mai arata in comunicatul ANAF.

Formularul 088 era unul dintre cele mai contestate de catre oamenii de afaceri, din cauza birocratiei excesive pe care o presupunea. De asemenea, aplicarea defectuoasa a procedurilor a creat companiilor multe probleme in 2016..

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...