Firmele medii vor risca amenzi mai mici dacă nu depun la timp declarațiile fiscale, au votat senatorii

Firmele medii vor risca amenzi mai mici dacă nu depun la timp declarațiile fiscale, au votat senatorii
 
Codul de procedură fiscală ar urma să sufere mai multe modificări, inclusiv la capitolul sancțiuni, potrivit unui proiect de lege adoptat miercuri de Senat. Astfel, faptele care constituie contravenții ar urma să fie sancționate mai blând în cazul contribuabililor mijlocii, care nu vor mai intra în aceeași categorie cu firmele mari, ci vor fi încadrați la cuantumurile prevăzute acum pentru microîntreprinderi și persoane fizice. 
 
Potrivit Avocatnet.ro, proiectul de lege pentru modificarea Codului de procedură fiscală a fost adoptat miercuri de senatori și va ajunge, pentru votul decisiv, la Camera Deputaților. 
 
Printre altele, documentul prevede micșorarea sancțiunilor pentru contravențiile săvârșite de firmele încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, cele care, la acest moment, riscă aceleași amenzi precum societățile încadrate la contribuabili mari.
 
Potrivit propunerii legislative însă, firmele mijlocii vor risca aceleași amenzi pe care le riscă în prezent microîntreprinderile și persoanele fizice. Spre exemplu, pentru nedepunerea la termen a declarațiilor de înregistrare fiscală, de radiere a înregistrării fiscale sau de mențiuni, contribuabilii mijlocii vor putea primi amenzi cuprinse 6.000 și 8.000 de lei, în loc de 25.000 și 27.000 de lei.
 
Pe același prinicipiu, nerespectarea obligațiilor de întocmire a dosarului prețurilor de transfer sau nefurnizarea la termen a informațiilor periodice solicitate de organul fiscal vor atrage amenzi cuprinse între 2.000 și 3.500 de lei pentru contribuabilii mijlocii, la fel ca în cazul firmelor mici și a persoanelor fizice.
 
Comparativ, în prezent, firmele mijlocii riscă pentru faptele de mai sus amenzi cuprinse între 12.000 și 14.000 de lei, cuantumuri valabile și pentru marii contribuabili.
 
Vă reamintim că, potrivit legislației în vigoare, contribuabilii au posibilitatea de a achita, în termen de 48 de ore de la comunicarea procesului verbal de contravenţie, jumătate din valoarea minimă a amenzii încasate. 
 
Atenție! Proiectul de act normativ nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial, scrie sursa citată.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Eleva care a demonstrat în laborator că excesul de telefonie mobilă dăunează creierului. Experimentul grâului iradiat

astăzi, 11:49
616

Luciana Lăpuşneanu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Gh. M. Murgoci” din Brăila, a efectuat studii de laborator şi analize microscopice timp de cinci luni, demonstr&...

Botoșăneanul Florin Andone, despre cel mai tare meci, cel mai bun adversar și cel mai frumos gol al carierei!

astăzi, 10:19
158

Florin Andone, 25 de ani, nu a apucat încă să debuteze pentru Brighton & Hove Albion, însă momentul se apropie cu paşi mari. Până atunci, oamenii din cadrul clubului l-au lu...

ANAF nu va trimite către toate cuplurile căsătorite solicitări de informații. Sunt vizate zonele cu puțini prestatori de servicii și cu număr mare de nunți

astăzi, 09:40
241

Profit.ro a publicat joi un document primit de un cetățean care s-a căsătorit. În acesta, Fiscul îi cere informații despre prestatorii de servicii de la nunta sa. Publicația a scris ...