Firmele medii vor risca amenzi mai mici dacă nu depun la timp declarațiile fiscale, au votat senatorii

Firmele medii vor risca amenzi mai mici dacă nu depun la timp declarațiile fiscale, au votat senatorii
 
Codul de procedură fiscală ar urma să sufere mai multe modificări, inclusiv la capitolul sancțiuni, potrivit unui proiect de lege adoptat miercuri de Senat. Astfel, faptele care constituie contravenții ar urma să fie sancționate mai blând în cazul contribuabililor mijlocii, care nu vor mai intra în aceeași categorie cu firmele mari, ci vor fi încadrați la cuantumurile prevăzute acum pentru microîntreprinderi și persoane fizice. 
 
Potrivit Avocatnet.ro, proiectul de lege pentru modificarea Codului de procedură fiscală a fost adoptat miercuri de senatori și va ajunge, pentru votul decisiv, la Camera Deputaților. 
 
Printre altele, documentul prevede micșorarea sancțiunilor pentru contravențiile săvârșite de firmele încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, cele care, la acest moment, riscă aceleași amenzi precum societățile încadrate la contribuabili mari.
 
Potrivit propunerii legislative însă, firmele mijlocii vor risca aceleași amenzi pe care le riscă în prezent microîntreprinderile și persoanele fizice. Spre exemplu, pentru nedepunerea la termen a declarațiilor de înregistrare fiscală, de radiere a înregistrării fiscale sau de mențiuni, contribuabilii mijlocii vor putea primi amenzi cuprinse 6.000 și 8.000 de lei, în loc de 25.000 și 27.000 de lei.
 
Pe același prinicipiu, nerespectarea obligațiilor de întocmire a dosarului prețurilor de transfer sau nefurnizarea la termen a informațiilor periodice solicitate de organul fiscal vor atrage amenzi cuprinse între 2.000 și 3.500 de lei pentru contribuabilii mijlocii, la fel ca în cazul firmelor mici și a persoanelor fizice.
 
Comparativ, în prezent, firmele mijlocii riscă pentru faptele de mai sus amenzi cuprinse între 12.000 și 14.000 de lei, cuantumuri valabile și pentru marii contribuabili.
 
Vă reamintim că, potrivit legislației în vigoare, contribuabilii au posibilitatea de a achita, în termen de 48 de ore de la comunicarea procesului verbal de contravenţie, jumătate din valoarea minimă a amenzii încasate. 
 
Atenție! Proiectul de act normativ nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial, scrie sursa citată.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Franta cucereste a doua Cupa Mondiala din istorie, dupa o finala nebuna in fata Croatiei

Duminică, 15 Iulie 2018
317

Franta a cucerit a doua sa Cupa Mondiala din istorie dupa ce a castigat finala CM 2018 din Rusia, scor 4-2 in fata Croatiei, la capatul unei dintre cele mai spectaculoase finale de Mondial in ultimii ...

Legumele congelate vor avea etichete speciale. Decizie după scandalul Listeria

Duminică, 15 Iulie 2018
274

În urma discuţiilor purtate săptămâna trecută la Bruxelles, s-a propus ca pentru viitor să se menţioneze pe etichetele produselor din legume congelate recomandarea ca acestea să fie...

Pârjoale moldovenești după rețeta bunicii din zona Dorohoi, o rețetă specială

Duminică, 15 Iulie 2018
1914

Merg de minune cu piure şi varză murată, iar reţeta este una uşoară, dacă se respectă întocmai paşii gătirii. Pârjoalele moldoveneşti sunt un deliciu culinar, reţeta de pe vrem...