Firmele medii vor risca amenzi mai mici dacă nu depun la timp declarațiile fiscale, au votat senatorii

Firmele medii vor risca amenzi mai mici dacă nu depun la timp declarațiile fiscale, au votat senatorii
 
Codul de procedură fiscală ar urma să sufere mai multe modificări, inclusiv la capitolul sancțiuni, potrivit unui proiect de lege adoptat miercuri de Senat. Astfel, faptele care constituie contravenții ar urma să fie sancționate mai blând în cazul contribuabililor mijlocii, care nu vor mai intra în aceeași categorie cu firmele mari, ci vor fi încadrați la cuantumurile prevăzute acum pentru microîntreprinderi și persoane fizice. 
 
Potrivit Avocatnet.ro, proiectul de lege pentru modificarea Codului de procedură fiscală a fost adoptat miercuri de senatori și va ajunge, pentru votul decisiv, la Camera Deputaților. 
 
Printre altele, documentul prevede micșorarea sancțiunilor pentru contravențiile săvârșite de firmele încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, cele care, la acest moment, riscă aceleași amenzi precum societățile încadrate la contribuabili mari.
 
Potrivit propunerii legislative însă, firmele mijlocii vor risca aceleași amenzi pe care le riscă în prezent microîntreprinderile și persoanele fizice. Spre exemplu, pentru nedepunerea la termen a declarațiilor de înregistrare fiscală, de radiere a înregistrării fiscale sau de mențiuni, contribuabilii mijlocii vor putea primi amenzi cuprinse 6.000 și 8.000 de lei, în loc de 25.000 și 27.000 de lei.
 
Pe același prinicipiu, nerespectarea obligațiilor de întocmire a dosarului prețurilor de transfer sau nefurnizarea la termen a informațiilor periodice solicitate de organul fiscal vor atrage amenzi cuprinse între 2.000 și 3.500 de lei pentru contribuabilii mijlocii, la fel ca în cazul firmelor mici și a persoanelor fizice.
 
Comparativ, în prezent, firmele mijlocii riscă pentru faptele de mai sus amenzi cuprinse între 12.000 și 14.000 de lei, cuantumuri valabile și pentru marii contribuabili.
 
Vă reamintim că, potrivit legislației în vigoare, contribuabilii au posibilitatea de a achita, în termen de 48 de ore de la comunicarea procesului verbal de contravenţie, jumătate din valoarea minimă a amenzii încasate. 
 
Atenție! Proiectul de act normativ nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial, scrie sursa citată.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

O romanca, declarata cea mai nepoliticoasa politista din Marea Britanie. "Este o conspiratie rasista impotriva mea"

Marţi, 23 Ianuarie 2018
729

Nascuta in Romania, este ofiter de politie in Wolverhampton din 2009. Ea s-a adresat instantei dupa ce a picat evaluarile pentru conducerea autoturismului, acuzandu-i pe instructori de rasism.Poli...

IMPORTANT! Ce trebuie sa stie orice parinte despre corpii straini auriculari!

Marţi, 23 Ianuarie 2018
279

Este relativ frecventa introducerea corpilor straini in ureche de catre copii. Diferite obiecte incluzand vata, pietre, hartie, jucarii, chiar si materii biologice sunt descoperite precum insecte sau ...

Întâlnire cu organizațiile neguvernamentale, la Prefectura Botoșani

Marţi, 23 Ianuarie 2018
194

Marți, 23 ianuarie, în sala Stefan Luchian de la Prefectura Botoșani a avut loc o întâlnire  cu organizațiile neguvernamentale din Botoșani. În cadrul şedinţei a fos...