„Zeul Măcelului”, provocarea de weekend pentru botoșăneni

„Zeul Măcelului”, provocarea de weekend pentru botoșăneni

"Un umor răvăşitor dus până la tragism" și "un virulent război al cuplurilor". Așa a fost etichetată una din cele mai interesante creații teatrale a ultimilor zece ani și care se va juca la Botoșani în acest week-end.

Premiul Tony pentru cea mai bună piesa de pe Broadway în 2009, Premiul Laurence Olivier pentru cea mai bună comedie în 2009, "o bijuterie tragicomică muşcătoare şi caustică". Toate acestea sunt doar câteva referinţe la piesa semnată de cel mai în vogă dramaturg francez al momentului: Yasmina Reza.

ZEUL MĂCELULUI, pentru că așa a ales Yasmina Reza să se numească piesa de teatru, se va juca sâmbătă, 5 octombrie, începând de la ora 18.00 pe scena Casei Tineretului din municipiul Botoșani.

În regia lui Erwin Șimșensohn și scenografia lui Mihai Pastramagiu, actorii Teatrului “Mihai Eminescu” de la Botoșani au ales să pună din nou în scenă această comedie cu accente dramatice, care îi are în distribuție pe Daniela Bucătaru, în rolul personajului Veronique Vallon, Ioan Crețescu în rolul lui Michel Vallon,  Gina Pătrașcu - Zamfirache în minunatul rol lui al Annetei Reille și Valentin  Popa în rolul lui Alain Reille.

Irina Zlotea, teatrolog, explică de altfel și cum a apărut această comedie caustică cu accente sociale. „A fost un incident în viața fiului meu - declara Yasmina Reza într - un interviu din The Guardian” - în care am găsit o incredibilă sursă de inspirație. Când fiul meu avea 13,14 ani, prietenul său cel mai bun a avut o altercație cu alt  băiat, iar în urma acesteia și-a spart câțiva dinți. Câteva zile mai târziu, când m-am întâlnit pe stradă cu mama prietenului fiului meu, mi-am exprimat  îngrijorarea, am întrebat-o dacă a fost nevoie de operație. Iar replica ei a fost: “Poți să-ți imaginezi ? Părinții băiatului acela nici măcar nu mi-au dat măcar un telefon. “ Două cupluri mature se întâlnesc pentru a purta o discuție civilizată despre joaca violentă dintre fii lor.  Neîmpliniri, absurdități, situații penibile și multă, poate prea multă, sinceritate se așează între cele patru personaje. Ce  se întâmplă când se estompează granița dintre  “ceea ce e frumos și corect într-o vizită”, de pildă, și  ceea ce gândim sau simțim cu adevărat? Rămâne să descoperiți în această montare”, spune Irina Zlotea.

„Atmosfera este formală, ușor încordată. Părinții afișează un zâmbet forțat, încercând să bifeze încă o regulă a bunei cuviințe. Cine este vinovatul? Atacatorul rămâne agresor sau este doar un puști de 11 ani? Dar rănitul este, oare, fără pată? Și, la urma urmei, tot acest scandal a fost o încăierare reală sau doar o joacă de copii? Personajele implicate sunt oameni cu o existență mediocră – cu un orizont limitat, cu vieți sufocate de rutină, ticuri profesionale și sociale. Idealismul artificial le ocupă mai tot timpul și cu greu își pot lămuri propriile conflicte. În aceste condiții, vor reuși ei să rezolve problemele copiilor lor sau și acest incident nu va face decât să pună paie pe focul nemuțumirilor nerefulate? Zeul măcelului de Yasmina Reza este o comedie cinică despre linia foarte fină dintre formalitatea socială și adevărul”, mai explică Irina Zlotea.

Biletele se găsesc la Casa Tineretului din B-dul Mihai Eminescu nr. 48, tel 0231 513948 (program: 10.00 – 12.00 și 16.00 - 18.00, de marți până duminică inclusiv),  în incinta Shopping Center- Carrefour - ( 16.00 - 19.00, de marți până vineri  și 11.00 – 13.00, sâmbătă și duminică). De asemenea, biletele se pot procura  și on line la https://eventbook.ro/hall/teatrul-mihai-eminescu-botosani.

Prețul unui bilet este de 30 lei, dar pentru elevi, studenți și pensionari este de 15 lei.

Iată și trailerul video al acestei comedii. Pe scurt: Ce se întâmplă când cei mari dau în mintea copiilor?   

 

Spune-ne opinia ta