Vioara lui George Enescu la sate - un turneu national cu violonistul Gabriel Croitoru si pianistul Horia Mihail - Vezi unde vor poposi artistii in judetul Botosani!

Vioara lui George Enescu la sate - un turneu national cu violonistul Gabriel Croitoru si pianistul Horia Mihail - Vezi unde vor poposi artistii in judetul Botosani!
"În cursul verii 1914, în atmosfera agitată, premergătoare începerii războiului mondial, George Enescu a dat o serie de concerte în scopuri de binefacere. Odată cu intrarea României în război, în august 1916, Enescu și-a continuat cu și mai mare energie activitatea, întâi la București, apoi în Moldova. A dat numeroase recitaluri, concerte și spectacole prin spitale, școli, cazărmi. Mulți dintre ascultători, întorcându-se acasă, de la aceste concerte își spuneau: Ce fericire să ai un asemenea artist! Lăudată fie vioara și bagheta lui!". (fragment din cartea "Povestea vieții lui George Enescu" de George Zbârcea)

A trecut aproape un secol de atunci și doi muzicieni români entuziaști, Gabriel Croitoru și Horia Mihail, după ce au trecut prin experiența de a cânta pe mari scene ale lumii, în orașe mari, la București la Sala Radio sau Ateneu, dar și în orașe mai mici ale țării, lipsite de viață muzicală, au descoperit că au puterea de a încerca să ducă muzica clasică mai departe, în locuri unde nimeni nu se gândește la ea, dar unde poate face foarte mult bine, așa cum făcea Enescu în urmă cu o sută de ani. În satele din România.

Astfel s-a născut primul turneu "Vioara lui George Enescu la sate", la inițiativa Radio România Cultural și Accendo. Este o călătorie muzicală care îi va duce pe Gabriel Croitoru, violonistul care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflându-se în patrimoniul Muzeului național "George Enescu") și pe Horia Mihail și unul dintre pianele lui călătoare în sate din nordul, estul și sudul României.

Potrivit organizatorilor, turneul va începe chiar în comuna în care s-a născut Enescu, din judetul Botosani, şi care astăzi îi poartă numele şi va continua în alte sate din țară. Concertul final va avea loc de Ziua radioului, 1 noiembrie, la Sala Radio.

Programul concertelor cuprinde piese de largă popularitate din literatura pentru vioară şi pian: compozitori precum Camille Saint-Saëns, Jules Massenet, Dmitri Shostakovich, Fritz Kreisler, Pablo de Sarasate ş.a. vor putea fi ascultaţi în cadrul recitalurilor.

Gabriel Croitoru  va fi acompaniat de către Horia Mihail pe un pian electric ce va calatori alături de aceştia pe parcursul turneului.

Programul de desfăşurare a concertelor – Turneul "Vioara lui George Enescu la sate":

-Comuna George Enescu, sat Dumeni - Grădiniţa Dumeni - 22.10, ora 12.00

-Comuna Băluşeni, sat Băluşeni - Căminul cultural Băluşeni - 22.10, ora 18.00

-Comuna Măraşu, sat Băndoiu - Şcoala cu clasele I-VIII Băndoiu - 24.10, ora 16

-Comuna Măxineni, sat Latinu - Căminul cultural Latinu - 25.10, ora 16

-Comuna Borduşani, sat Borduşani - Căminul cultural Borduşani - 26.10, ora 17

-Comuna Cosâmbeşti, sat Cosâmbeşti - Şcoala Ghimbăşani - 29.10, ora 17

-Comuna Ciochina, sat Ciochina - Căminul Cultural Ciochina - 30.10, ora 17

-Comuna Dor Mărunt, sat Dor Mărunt - Şcoala cu clasele I-IV Dor Mărunt - 31.10, ora 17

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ghinion pentru proprietarul unei case din Botoşani. A fost afectat de două incendii în două zile

Joi, 18 Ianuarie 2018
381

Iniţial pompierii au intervenit în noaptea de marţi spre miercuri pentru a stinge incendiul izbucnit la o casă de pe strada Peco din municipiul Botoşani. Flăcările au cuprins o pa...

Copil blocat într-un apartament din municipiul Botoşani. Au fost solicitaţi pompierii-FOTO

Joi, 18 Ianuarie 2018
951

S-a întâmplat la un apartament situat la etajul trei al unui bloc de pe strada Tiberiu Crudu, din municipiul Botoșani. Tatăl copilului a ieşit din locuinţă şi a coborât p&...

Casă incendiată în apropierea Centrului Vechi! O persoană a ajuns la spital!

Joi, 18 Ianuarie 2018
455

Un apel la 112 anunța un incendiu la o casă de pe strada Independenței. În scurt timp, la locul solicitării au ajuns două autospeciale cu apă și spumă de la ISU, pompierii intervenind pe...