Un botoşănean la HOP: ALEXANDRU VOICU: "Nu cred în note. Cred în zâmbete"

Un botoşănean la HOP: ALEXANDRU VOICU: "Nu cred în note. Cred în zâmbete"


Facebook

Alexandru Voicu s-a calificat la Gala HOP cu un text scris de Sabina Bălan, "Un alt fel de –ism", la secţiunea Individual. La secţiunea Grup s-a prezentat împreună Daniel Achim, Rareş Andrici şi Cătălina Bălălău cu un fragment din textul Mariei Manolescu "With a little help from my friends", pus în scenă de Irina Crăiţa-Mândra.

Gala Tânărului Actor HOP va avea loc la Costineşti, între 8 şi 11 septembrie 2015, şi este organizată de UNITER şi Vox Maris Grand Resort.

Ai mai fost la HOP ca participant?

Alexandru Voicu: E primul meu an "pe bune". Spun asta pentru că anul trecut am încercat să mă dau absolvent şi să încerc să prezint un moment. Nu a funcţionat. Era ultima zi de concurs, iar cu o noapte înainte mi-am pregătit un mic monolog până m-am epuizat. Dimineaţă nu m-am trezit.

Ai avut emoţii la preselecţie?

Am avut ceva, ceva…
 
Ce ţi-a spus juriul şi cum şi cum ţi s-au părut opiniile referitoare la prestaţia ta?

De indicaţiile pe care le-am primit la momentul de Grup se va ocupa, cu siguranţă, regizoarea noastră. Majoritatea sunt tehnice. La cealaltă secţiune nu am primit un feedback de la juriu, dar cei prezenţi m-au ajutat să-mi dau seama de măsura şi ritmul momentului. Va fi mai bine. Promit!

În ce piese ai jucat sau joci în prezent? Ce roluri ai interpretat până acum? Există unul care îţi place în mod deosebit?

Ca student, am încercat să balansez ce lucram la clasă. Mereu am considerat că nu e destul timp. Iar adevărul e că… nu e! Aşa că m-am jucat cu tot ce mi-a picat în mâini: Chiriac, Platonov, Rică, Jean, Trofimov, Vanea, iar la spectacolele de licenţă să folosesc câte puţin din fiecare lucru învăţat. E chestia aia cu "sertăraşele". Cu "înmagazinatul".

Eu m-am jucat. Cât am putut de mult. Şi aşa au ieşit câteva proiecte foarte frumoase: "Picnic pe câmpul de luptă" în regia lui Mădălin Hîncu, "Proof" în regia Teodorei Ghiorghe, "Woyzeck" în regia Silviei Roman şi "Iluzii" în regia Andreei Vulpe, spectacol cu care mi-am şi dat licenţa. Am avut norocul să lucrez cu Lenuş Teodora Moraru şi cu Vlad Cristache la Teatrul Excelsior şi cu mulţi oameni frumoşi de la care fur în continuare meserie. Nu pot spune că îmi place un rol în mod deosebit. Poate Albert ("Iluzii"), poate Woyzeck ("Woyzeck"), poate Zappo ("Picnic pe câmpul de luptă"), poate Girolamo ("Momo"). Nu aş putea alege…

Care sunt actorii români pe care îi admiri?

Sunt mulţi – Toma Caragiu, Victor Rebengiuc, Olga Tudorache, Mariana Mihuţ, Marian Râlea, Mihai Constantin, Oana Pellea, Vlad Zamfirescu, Andi Vasluianu.

Ce actor străin îţi place şi în ce film te-a impresionat în mod deosebit?

Mi-a plăcut Sean Penn în "Milk". Ştie că e previzibil şi se foloseşte de asta.

De ce te-ai facut actor?

Aveam vreo 6 ani şi îmi doream să devin multe "lucruri", aşa că am ales meseria asta pentru că pot să fiu orice.

Cum te visezi peste cinci ani? Dar peste 10?

Şi peste 5, şi peste 10 încă mă văd. Cam atât.

Îţi mai aminteşti cum a fost prima zi de facultate?

Îmi amintesc Sala Atelier de la UNATC şi acel "careu" şi garoafa.

O amintire semnificativă din anii de facultate?…
Sunt multe amintiri frumoase. Iar partea cea mai frumoasă e că sunt recente. Dar dacă ar fi să aleg peste 15 ani şi să spun ceva, în mod clar mi-aş aduce aminte de repetiţiile nocturne pentru examenele la Actorie. Atunci chiar simţeam că suntem o generaţie mişto, care chiar vrea să facă asta. Împreună.

Ce ţi se pare cel mai greu în această profesie?

Cel mai greu? Să simţi când să simţi.

Ai de făcut vreun reproş profesorilor din aceşti ani de şcoală? Dacă ai putea să schimbi ceva în sistem, cu ce anume ai începe?

N-am reproşuri. N-am de ce. Dacă am să zic ceva, bun sau rău, aştept să ne vedem pe scenă. Lucrurile devin minunate atunci când lucrezi.

Ce rol ţi-ar plăcea să joci în viitorul apropiat?

Prinţul Mîşkin din "Idiotul".

Dacă s-ar fi acordat note la preselecţia HOP iar tu ai fi fost în juriu, ce notă ţi-ai fi dat?

Nu cred în note. Cred în zâmbete.

 
Alexandru Voicu (născut în Botoşani) a absolvit anul acesta la UNATC. I-a avut profesori pe Alexandru Jitea, Mircea Rusu, Doru Ana.
Votează-ţi concurenţii favoriţi la Gala Tânărului Actor HOP! Intră în perioada 8 – 11 septembrie pe site-ul www.uniter.ro, urmăreşte live transmisia competiţiei şi votează ! Fii aproape de cei 27 de tineri artişti în competiţie. Un simplu click le oferă încrederea şi puterea de a continua, de a fi convinşi că sunt pe "drumul teatrului".


Sursa uniter.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Loc de dat cu... EPIGRAMA! (I)

Duminică, 12 August 2018
620

Dacă ar trăi Păstorel, ar fi singurul care ne-ar atrage atenţia că epigrama trebuie să existe şi, probabil, ne-ar face şi "lista de bucate" ce ar aduce un plus de "calciu&q...

Transferat în stare gravă la Iași, după un accident în plină noapte!

Duminică, 12 August 2018
1934

Un tânăr în vârstă de 26 de ani a fost grav rănit în urma unui accident petrecut la Ungureni. Medicii de la Botoșani au decis ulterior ca victima să fie transferată la Iași, într-o clinic...

Cei care au atacat-o vineri pe jandarmerita ar fi ultrasi din galeria unei echipe de fotbal bucurestene

Duminică, 12 August 2018
1089

Cei doi care au fost retinuti de autoritati pe motiv ca au batut crunt o jandarmerita la protestul diasporei, de vineri, din Piata Victoriei, sunt membri ai unei galerii de fotbal bucurestene, mai cun...