Un album de reportaj cu valoare de document

Originară din Concești, Otilia Bălinișteanu este redactor la Ziarul Lumina. Documentarea pentru aducerea la lumină a bisericuţelor-monument istoric din şase judeţe ale Moldovei - Iași, Botoșani, Suceava, Neamț, Bacău și Vaslui - a durat patru ani.

Un album de reportaj cu valoare de document

   Foto: Ziarul Lumina

În atmosfera caldă şi încărcată de istorie a Muzeului Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, miercuri seara a avut loc lansarea impresionantului album de reportaj „Moldova bisericilor de lemn” al jurnalistei „Ziarului Lumina” Otilia Bălinişteanu, volum apărut la Editura Trinitas a Patriarhiei Române.

Albumul de reportaj „Moldova bisericilor de lemn” este o carte monumentală prin conţinut, prin aspect, prin formă, a ţinut să remarce, în debutul evenimentului, conf. univ. dr. Ionuţ Nistor, istoric şi director al Muzeului Universităţii, punctând faptul că lucrarea se situează „la intersecţia dintre o scriitură de tip jurnalistic foarte bine făcută şi o scriitură de istoric, autoarea fiind nu numai jurnalist, dar şi absolventă a unui master în istorie”.

Volumul cuprinde, în reportaje bogat ilustrate, poveştile a aproape două sute de biserici mici, vechi, de lemn, monumente de arhitectură şi spiritualitate, martore, în secole, ale bucuriilor şi necazurilor comunităţilor rurale pe care le-au vegheat. Lucrarea are la bază un demers jurnalistic, cele mai multe dintre reportajele din carte apărând iniţial în „Ziarul Lumina”, în perioada 2012-2016.

Documentarea pentru aducerea la lumină a bisericuţelor-monument istoric din şase judeţe ale Moldovei - Iași, Botoșani, Suceava, Neamț, Bacău și Vaslui - a durat patru ani. „A fost o muncă sisifică, pot să depun mărturie pentru acest lucru, care s-a întins în ani și a însemnat mii de kilometri străbătuți pe cele mai imposibile coclauri, dar a fost o muncă care a dat roade pentru că Otilia a reușit ce și-a propus: să scoată la iveală aceste comori de arhitectură şi spiritualitate, încremenite în timp, puţin cunoscute și, unele, bântuite de spectrul dispariției”, a menţionat, la lansare, Cristina Zamfirescu, senior editor la „Ziarul Lumina”.

„Moldova bisericilor de lemn” este, potrivit Cristinei Zamfirescu, „dovada cea mai vie că jurnalismul presupune nu numai profesionalism, dar și pasiune, consecvență și sudoare. Otilia nu este genul de jurnalist-funcționar care se duce pe teren, scrie și apoi pleacă acasă. Jurnalismul Otiliei produce emoție și lasă urme în timp, pentru că ea crede în meseria asta și pune suflet în fiecare frază pe care o așterne la sfârșitul zilei. De aceea, cred că reportajele din această carte dau un mesaj de speranță într-o lume în care pare că jurnalismul moare sau, cel puțin, și-a pierdut busola”. Mai mult în Ziarul Lumina...


Originară din Concești, Otilia Bălinișteanu este redactor la „Ziarul Lumina” și are o experiență de 13 ani în presa scrisă. Este autoarea volumului de interviuri Taifasuri cu tâlc, Editura Trinitas (2014) și a volumului Florin Zamfirescu făcătorul de gazete, Editura Trinitas (2015). Din 2015 este și cadru didactic asociat la Catedra de Jurnalism și științe ale comunicării a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...