Teatrul botoșănean, la înălțime: „Să nu ne răzbunați” a obținut Premiul pentru Regie, în capitala Mongoliei

Teatrul botoșănean, la înălțime: „Să nu ne răzbunați” a obținut Premiul pentru Regie, în capitala Mongoliei

Monodrama „Să nu ne răzbunați”, jucată pe 22 septembrie, pe scena Centrului Cultural din Ulan Bator, capitala Mongoliei, a impresionat publicul, juriul și concurenții pe care Festivalul Internațional „The Parade of The Winners” i-a adunat din țările fostului bloc socialist eurasiatic.

Adaptarea jurnalistul Ionuț Poclid, după cartea purtând același nume, a Monahului Moise Iorgovan, care se bucură de interpretarea actriței Silvia Răileanu, a reușit să aducă la Botoșani Premiul pentru Regie, chiar dacă are un mesaj clar anti-comunist.

În spatele reușitei spectacolului a stat inclusiv echipa Teatrului pentru Copii și Tineret „Vasilache” din Botoșani, cu care actrița de la Teatrul „Mihai Eminescu” se află în colaborare.

„Să nu ne răzbunați” pornește de la memoriile lui Moise Iorgovan privind deportările evreilor în Siberia. Regia și scenografia aparțin Silviei Răileanu și Mirelei Nistor, montajul lui Florin Petrosceac, iar adaptarea textului este semnată de Ionuț Poclid.

Piesa a primit, până acum, inclusiv un premiu al actorilor și o distincție din partea Asociației Foștilor Deportați din Basarabia, Ținutul Herța și Bucovina, pentru păstrarea memoriei victimelor Holocaustului.

”Am niște emoții mult mai mari decât la Bacău, pentru că ieri am văzut lista concurenților, iar piesa este cumva anticomunistă. Rusia, Mongolia, fiind niște țări cu reminiscențe comuniste, mi-e puțin frică, nu știu cum vor reacționa. Sper să joc la fel de bine ca la Bacău. Probabil că am niște emoții pe care le-aș avea dacă aș juca în Republica Moldova, unde sunt mulți rămași pe stilul vechi și, dacă spui ceva împotriva comuniștilor, ești privit ca cel rău” , a explicat actrița Silvia Răileanu, înainte de plecarea spre Ulan Bator.

„The Parade of The Winners”/„Gala Învingătorilor” este un renumit concurs internațional, ajuns, în acest an, la cea de a cincea ediție. Evenimentul s-a desfășurat între 19 și 23 septembrie pe scena amintită din Ulan Bator.

Au fost invitați numai opt actori, alături de echipele care fac posibilă punerea în scenă a pieselor, din șase țări: China, Muntenegru, Coreea de Sud, Mongolia, Rusia și România.

În premieră pentru spectrul cultural al României, două actrițe au fost chemate, alături de trupele pe care le reprezintă: botoșăneanca Silvia Răileanu și petroșanca Irina Bodea.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Roxana Aiacoboaei

Elev de la Liceul Sportiv diagnosticat cu Covid-19. Colegii și dirigintele, în izolare

astăzi, 14:54
2993

Un elev în vârstă de 18 ani, care învață la Liceul cu Program Sportiv din municipiul Botoșani, a fost diagnosticat, joi seară, cu noul coronavirus. Colegii de clasă ai acestuia...

DSP: Zeci de botoșăneni vindecați de Covid-19, într-o singură zi. 11 cazuri noi de infectare din peste 300 de teste

astăzi, 14:04
750

Alte 11 persoane din județul Botoșani au fost diagnosticate cu noul coronavirus, în ultimele 24 de ore, informează Direcția de Sănătate Publică (DSP). În schimb, în același i...

ACUM: Incendiu devastator în Mesteacăn, zeci de salvatori la fața locului (video)

astăzi, 11:19
7853

Un incendiu de proporții a izbucnit în localitatea Mesteacăn, din comuna Corni, în județul Botoșani. Trei locuințe au fost cuprinse de flăcări, la fața locului acționând zec...