Teatrul botoșănean, la înălțime: „Să nu ne răzbunați” a obținut Premiul pentru Regie, în capitala Mongoliei

Teatrul botoșănean, la înălțime: „Să nu ne răzbunați” a obținut Premiul pentru Regie, în capitala Mongoliei

Monodrama „Să nu ne răzbunați”, jucată pe 22 septembrie, pe scena Centrului Cultural din Ulan Bator, capitala Mongoliei, a impresionat publicul, juriul și concurenții pe care Festivalul Internațional „The Parade of The Winners” i-a adunat din țările fostului bloc socialist eurasiatic.

Adaptarea jurnalistul Ionuț Poclid, după cartea purtând același nume, a Monahului Moise Iorgovan, care se bucură de interpretarea actriței Silvia Răileanu, a reușit să aducă la Botoșani Premiul pentru Regie, chiar dacă are un mesaj clar anti-comunist.

În spatele reușitei spectacolului a stat inclusiv echipa Teatrului pentru Copii și Tineret „Vasilache” din Botoșani, cu care actrița de la Teatrul „Mihai Eminescu” se află în colaborare.

„Să nu ne răzbunați” pornește de la memoriile lui Moise Iorgovan privind deportările evreilor în Siberia. Regia și scenografia aparțin Silviei Răileanu și Mirelei Nistor, montajul lui Florin Petrosceac, iar adaptarea textului este semnată de Ionuț Poclid.

Piesa a primit, până acum, inclusiv un premiu al actorilor și o distincție din partea Asociației Foștilor Deportați din Basarabia, Ținutul Herța și Bucovina, pentru păstrarea memoriei victimelor Holocaustului.

”Am niște emoții mult mai mari decât la Bacău, pentru că ieri am văzut lista concurenților, iar piesa este cumva anticomunistă. Rusia, Mongolia, fiind niște țări cu reminiscențe comuniste, mi-e puțin frică, nu știu cum vor reacționa. Sper să joc la fel de bine ca la Bacău. Probabil că am niște emoții pe care le-aș avea dacă aș juca în Republica Moldova, unde sunt mulți rămași pe stilul vechi și, dacă spui ceva împotriva comuniștilor, ești privit ca cel rău” , a explicat actrița Silvia Răileanu, înainte de plecarea spre Ulan Bator.

„The Parade of The Winners”/„Gala Învingătorilor” este un renumit concurs internațional, ajuns, în acest an, la cea de a cincea ediție. Evenimentul s-a desfășurat între 19 și 23 septembrie pe scena amintită din Ulan Bator.

Au fost invitați numai opt actori, alături de echipele care fac posibilă punerea în scenă a pieselor, din șase țări: China, Muntenegru, Coreea de Sud, Mongolia, Rusia și România.

În premieră pentru spectrul cultural al României, două actrițe au fost chemate, alături de trupele pe care le reprezintă: botoșăneanca Silvia Răileanu și petroșanca Irina Bodea.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Roxana Aiacoboaei

Acuzațiile familiei protagonistului „Decesului 1027” rămân în coadă de pește. Ce a concluzionat Poliția

Joi, 28 Mai 2020
1406

Polițiștii au demarat cercetări, în urma unei sesizări depuse de Direcția de Sănătate Publică (DSP), cu privire la acuzațiile aduse de familia unui bărbat de 58 de ani, din localitatea...

Controversele „Decesului 1027”. „Îmi oferea 30 de milioane să spun că soțul a murit de coronavirus”. Ilegalități la morga Spitalului Județean

Luni, 25 Mai 2020
70475

Familia unui bărbat din județul Botoșani, inclus pe lista deceselor COVID, susține că moartea acestuia nu a avut nicio legătură cu noul coronavirus și că un funcționar al Direcției de Săn...

Două mașini distruse, după o manevră imprudentă

Joi, 21 Mai 2020
3334

Un accident rutier a avut loc, miercuri după-amiază, în localitatea Orășeni-Deal din județul Botoșani Două autoturisme au fost sever avariate, ca urmare a unei manevre imprudente.Potr...