Teatrul botoșănean, la înălțime: „Să nu ne răzbunați” a obținut Premiul pentru Regie, în capitala Mongoliei

Teatrul botoșănean, la înălțime: „Să nu ne răzbunați” a obținut Premiul pentru Regie, în capitala Mongoliei

Monodrama „Să nu ne răzbunați”, jucată pe 22 septembrie, pe scena Centrului Cultural din Ulan Bator, capitala Mongoliei, a impresionat publicul, juriul și concurenții pe care Festivalul Internațional „The Parade of The Winners” i-a adunat din țările fostului bloc socialist eurasiatic.

Adaptarea jurnalistul Ionuț Poclid, după cartea purtând același nume, a Monahului Moise Iorgovan, care se bucură de interpretarea actriței Silvia Răileanu, a reușit să aducă la Botoșani Premiul pentru Regie, chiar dacă are un mesaj clar anti-comunist.

În spatele reușitei spectacolului a stat inclusiv echipa Teatrului pentru Copii și Tineret „Vasilache” din Botoșani, cu care actrița de la Teatrul „Mihai Eminescu” se află în colaborare.

„Să nu ne răzbunați” pornește de la memoriile lui Moise Iorgovan privind deportările evreilor în Siberia. Regia și scenografia aparțin Silviei Răileanu și Mirelei Nistor, montajul lui Florin Petrosceac, iar adaptarea textului este semnată de Ionuț Poclid.

Piesa a primit, până acum, inclusiv un premiu al actorilor și o distincție din partea Asociației Foștilor Deportați din Basarabia, Ținutul Herța și Bucovina, pentru păstrarea memoriei victimelor Holocaustului.

”Am niște emoții mult mai mari decât la Bacău, pentru că ieri am văzut lista concurenților, iar piesa este cumva anticomunistă. Rusia, Mongolia, fiind niște țări cu reminiscențe comuniste, mi-e puțin frică, nu știu cum vor reacționa. Sper să joc la fel de bine ca la Bacău. Probabil că am niște emoții pe care le-aș avea dacă aș juca în Republica Moldova, unde sunt mulți rămași pe stilul vechi și, dacă spui ceva împotriva comuniștilor, ești privit ca cel rău” , a explicat actrița Silvia Răileanu, înainte de plecarea spre Ulan Bator.

„The Parade of The Winners”/„Gala Învingătorilor” este un renumit concurs internațional, ajuns, în acest an, la cea de a cincea ediție. Evenimentul s-a desfășurat între 19 și 23 septembrie pe scena amintită din Ulan Bator.

Au fost invitați numai opt actori, alături de echipele care fac posibilă punerea în scenă a pieselor, din șase țări: China, Muntenegru, Coreea de Sud, Mongolia, Rusia și România.

În premieră pentru spectrul cultural al României, două actrițe au fost chemate, alături de trupele pe care le reprezintă: botoșăneanca Silvia Răileanu și petroșanca Irina Bodea.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Roxana Aiacoboaei

Accident într-o intersecție din municipiul Botoșani: două mașini avariate, o victimă

Luni, 11 Noiembrie 2019
1356

Două autoturisme au fost avariate și o persoană a fost rănită, luni seară, în jurul orei 18:20, în intersecția dintre strada Petru Rareș și strada Pușkin, în apropiere de ...

A ajuns la Urgențe, după ce a văzut un ac de seringă

Luni, 11 Noiembrie 2019
501

O femeie în vârstă de 45 de ani, din municipiul Flămânzi, a ajuns, luni dimineață, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Botoșani, după ce i s-a făcut ră...

ACUM: Un tânăr a urcat pe un stâlp de înaltă tensiune și amenință că se aruncă, în municipiul Botoșani (FOTO-VIDEO)

Luni, 11 Noiembrie 2019
2918

Un echipaj de poliție, unul de pompieri și un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță au fost solicitate, prin apel la 112, să intervină în zona Lukoil, pe Șoseaua Iașiului, din mu...