Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, ultima mare sărbătoare a anului bisericesc

Sfântul Ioan, Înaintemergătorul Mântuitorului, precum a fost înaintea Domnului său cu naşterea, tot aşa i se cădea să fie înainte şi cu moartea cea de bună voie a Aceluia pe Care L-a propovăduit pe pământ, zicând: "Vine Cel mai tare decât mine, în urma mea..."

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, ultima mare sărbătoare a anului bisericesc

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este sărbătorită de către Biserica Ortodoxă în fiecare an la data de 29 august. Acesta s-a născut în cetatea Orini, fiu al Elisabetei şi al preotului Zaharia. I-a fost atribuit supranumele de "Înaintemergătorul" datorită faptului că a anunţat venirea lui Hristos.

Conform Evangheliei, Irod, în cadrul celebrării zilei sale de naştere, ordona tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. În acea perioadă, Ioan Botezătorul era în temniţa din Castelui lui Irod de la Maherus. Motivul întemniţării este unul simplu: Ioan îl critica public pe Irod pentru traiul nelegiut de care a dat dovadă alături de Irodiada, soţia fratelui său. Urându-l, aceasta îi cere fiicei sale, Salomeea, să îi spună lui Irod că doreşte capul lui Ioan ca răsplată.

De teamă că Ioan Botezătorul ar putea învia, Irod decide ca doar trupul acestuia să fie dat ucenicilor pentru a fi înmormântat la Sevastia, pe când capul său a fost îngropat de către Irodiada în curtea sa. Conform tradiţiei, Sfânta Ioana este cea care a luat capul Sfântului Ioan din curtea Irodiadei şi l-a îngropat la Ierusalim. Acolo a rămas până pe vremea împaraţilor Constantin şi Elena, care au dus capul la Emesa, Siria. Ulterior, pe vremea luptei împotriva icoanelor, capul lui Ioan a fost îngropat la Comane, iar mai apoi a fost dus de către Sfântul Ignatie la Constantinopol în anul 860. În timpul cruciadelor, o parte a capului său a fost luată de la Constantinopol de către latini şi a fost dusă la o biserică din Amiens.

Această sărbătoare reprezintă ultima mare sărbătoare a anului bisericesc, având în vedere că acesta se încheie pe 31 august.

Tradiţii şi obiceiuri

În această zi se ţine post aspru. De asemenea, este recomandat să nu se mănânce pepeni, dat fiind faptul ca forma acestora aduce aminte de cea a capului lui Ioan Botezătorul. Tot în această zi, în unele regiuni rurale nu se foloseşte cuţitul, toată mâncarea fiind ruptă cu mâna.

Tot un obicei care vine din popor este acela de a ţine post "de la cruce până la cruce". Acest post era unul de două săptămâni, care totuşi nu este consemnat în calendarul creştin. Postul avea rolul de a-i curăţi pe toţi cei care au săvârşit păcate grave sau chiar omoruri. Cei care decideau să postească în acea zi mâncau doar turte de grâu sau mălai.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Au aflat că sunt frați la 8 ani după ce au conceput un copil! Ce a decis instanța!

Joi, 21 Septembrie 2017
4069

Herve și Rose-Marie s-au întâlnit în urmă cu 11 ani fără a ști că au aceeași mamă și tați diferiți. După naștere, cei doi au fost dați în plasament și crescuți ...

Premierul i-a cerut ministrului sanatatii sa-i dea afara pe functionarii care s-au ocupat de procedurile pentru achizitia de vaccinuri antigripale

Joi, 21 Septembrie 2017
298

Premierul Mihai Tudose s-a rastit la ministrul Sanatatii, Florian Bodog, in timpul sedintei de Guvern, reprosand intarzierile in procedurile pentru vaccinurile antigripale. I-a cerut ministrului sanat...

VIDEO - Prof. dr. Leon Dănăilă: "O boala este formată 50% din stare organică și 50% din stare psihică. Depresia poate duce până la cancer, uneori"

Joi, 21 Septembrie 2017
533

În cadrul unuia dintre interviurile LiveDoc, Leon Dănăilă a vorbit, printre altele, despre puterea gândirii pozitive și despre cât de importantă este autosugestia în vinde...