SARBATOARE LA BISERICA VOVIDENIA: "Bine ati venit acasa, Sfinte Ioan Iacob!"

SARBATOARE LA BISERICA VOVIDENIA: "Bine ati venit acasa, Sfinte Ioan Iacob!"
Sute de oameni au intampinat, vineri dupa-amiaza, Moastele Sfantului Ioan Iacob Hozevitul, aduse de la Neamt cu prilejul hramului Bisericii Vovidenia, din Botosani, sarbatoare care va fi marcata duminica, de ziua Intrarii in Biserica a Maicii Domnului. 

Pana duminica dupa-amiaza, crestinii din Botosani se pot inchina la Moastele Sfantului Ioan Iacob, nascut in localitatea Crainiceni, judetul Botosani. De altfel, parintele Partenie Apostoaie a facut o urare de suflet vineri, cu prilejul sosirii la Botosani a Sf. Moaste: Bine ati venit, Sfinte, la Botosani!



"Este un dar, un moment sfant pentru noi. Ii spunem Sfantului Ioan: Bine ati venit, Sfinte, din nou aici, in Botosani! Daca Sfantul a trecut oarecum tanar la viata vesnica, la doar 47 de ani, iata, anul acesta se implinesc 50 de ani de cand este sus, in Ceruri, si de acolo mijloceste pentru tot neamul romanesc, dar in primul rand pentru crestinii din Moldova, pe care i-a iubit atat de mult.
Multumim lui Dumnezeu, multumim Sfantului Ioan Iacob Hozevitul, parintelui nostru duhovnicesc, Parintelui Mitropolit Teofan, parintelui director Ioan Mihoc, de la Seminarul Teologic Neamt, parintelui protopop care va sluji aici sfanta si dumnezeiasca Liturghie in ziua hramului Bisericii, multumim tuturor celor prezenti.
Sf. Ioan Hozevitul sa ne intareasca credinta, sa ne dea multa putere de a invinge necazurile, ispitele, greutatile, provocarile, sa ne dea intelepciune si credinta, pentru ca a fost un sfant cuvios, erudit si smerit, invatat si credincios.
Sa ne dea putere, credinta si dragoste, sa ne aduca de sus, din Ceruri, bucuria si binecuvantarea lui Dumnezeu.
Incepand din seara asta, care va aduce si Taina Sfantului Maslu cu 7 preoti, sambata se va oficia, la ora 7.00, Sfanta Liturghie, urmata de Taina Sfantului Maslu cu 7 preoti. Maine seara, Vecernie cu Litie. Duminica, Sfanta Liturghie, urmata de pomenirea celor adormiti, ctitorii si binefacatorii. Inaintea plecarii Sf. Moaste, duminica, ora 16.00, slujba Sf. Maslu cu 7 preoti, pentru a treia oara.
Toate aceste momente sfinte sunt facute pentru sufletul fiecaruia dintre noi. Avem pentru ce ne ruga. Avem nevoie de mila si ajutorul lui Dumnezeu, de mijlocirea sfintilor, de dragoste, putere, intelepciune, smerenie, curaj. Pentru toate acestea sa ne rugam Sfantului, pentru sanatate, iertare de pacate, luminarea mintii copiilor, reusita lor in viata, pentru cei din spitale, orfelinat, azile, pentru cei din inchisori, in robii, ispite si greutati, pentru batranii nostri, pentru tineri, pentru cei singuri, pentru parintii nostri care sunt departe, bunici, prieteni, nasi de cununie, sa ne rugam pentru intelepciunea vrajmasilor nostri, pentru vii, pentru cei adormiti. Acestea sunt dorintele noastre.
Dam slava pentru acest mare dar, rugam ca aceste zile sa fie binecuvantate de Sfantul Ioan Hozevitul cu pace si liniste pentru toti botosanenii, pentru cei ce se vor ruga cu credinta, evlavie si multa rabdare".
(Parintele Partenie Apostoaie, 19 noiembrie, Biserica Vovidenia, Botosani)



SFANTUL DE PE MELEAGURI BOTOSANENE
Cuviosul Ioan Iacob  s-a născut în satul Crăiniceni, comuna Păltiniş - Botoşani, la 23 iulie 1913, într-o familie de ţărani credincioşi, anume Maxim şi Ecaterina, fiind singur la părinţi. Din botez s-a chemat Ilie, iar în familie i se spunea "Iliuţă". La şase luni după naştere, mama sa, îmbolnăvindu-se, a decedat, iar copilul a rămas în grija bunicii sale după tată, Măria Iacob, care îl îngrijeşte ca o adevărată mamă timp de zece ani.

În anul 1916, când copilul Ilie avea trei ani, tatăl său a decedat pe front, în anul 1923 a decedat şi bunica, lăsând pe micul Ilie cu totul orfan şi lipsit de mângâierea părinţilor şi a bunicilor. De acum, copilul este luat în grija unchiului său, Alecu Iacob, care avea acasă şase copii. Între anii 1926-1932, tânărul Ilie urmează Gimnaziul "Mihail Kogălniceanu" şi Liceul "Dimitrie Cantemir" din Cozmeni - Cernăuţi.
În vara anului 1933 a intrat ca vieţuitor în obştea Mănăstirii Neamţ. La 8 aprilie 1936, este tuns în monahism, primind numele de Ioan, iar în noiembrie acelaşi an se duce, cu alţi doi călugări din marea lavră, să se închine la Mormântul Domnului. Apoi rămâne definitiv în Ţara Sfântă, unde se nevoieşte în obştea Mănăstirii Sfântul Sava de lângă Betleem.

La 14 septembrie 1947, este hirotonit preot în Biserica Sfântului Mormânt de către mitropolitul Irinarh şi apoi numit egumen la Schitul românesc Sfântul Ioan Botezătorul de la Iordan. După cinci ani de ascultare se retrage cu ucenicul său, monahul Ioanichie Pârâială, în pustiul Hozeva, aproape de Ierihon. Aici se nevoiesc împreună opt ani de zile, în peştera Sfânta Ana, pe valea pârâului Horat.

La 5 august 1960, când avea 47 de ani, Cuviosul Ioan Iacob se mută la cereştile lăcaşuri şi este înmormântat în peştera în care s-a nevoit. După 20 de ani, la 8 august 1980, s-a aflat întreg în mormânt, fiind preamărit de Dumnezeu ca sfânt.

La 15 august, acelaşi an, moaştele sale au fost duse la Mănăstirea Sfântul Gheorghe Hozevitul din apropiere, cu binecuvântarea Patriarhului Benedict al Ierusalimului, şi se păstrează în biserică alături de celelalte sfinte moaşte.



 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Patru posturi de subofițer scoase la concurs din sursă externă de ISU Botoșani!

astăzi, 18:00
30

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani a scos la concurs patru posturi de subofițer, prin încadrare directă.Posturile sunt:-&nb...

Marcel Ciolacu îi jignește pe moldoveni: ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți!” (Video)

astăzi, 15:43
344

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei cere demisia lui Marcel Ciolacu pentru jigniri publice aduse tuturor moldovenilor.Iată comunicatul de presă remis astăzi, 26 aprilie:”Pentru jign...

Un bărbat din Botoșani deține singurul exemplar din România al unui Crysler Imperial din anii 60

astăzi, 15:30
190

Nicușor Constantin – secretar al filialei din Botoșani a Retromobil Club – manifestă o pasiune deosebită pentru mașinile de epocă, el fiind deținătorul mai multor bolizi cu o vechi...