Salariile artiștilor de la stat vor crește simțitor în următorii ani

Salariile artiștilor de la stat vor crește simțitor în următorii ani

Anul acesta, artiștii de la stat nu vor mai avea parte de creșteri salariale, noul cadru al salarizării bugetare a stabilit că salariile lor se vor mări la anul cu 25%, la fel ca pentru majoritatea bugetarilor. În unele unități de spectacol, salariile celor din conducere vor depăși cu mult 10.000 lei până în 2022, iar pentru debutanți, ca regulă, veniturile salariale brute se vor situa undeva la 4.000 lei.

Și artiștii care lucrează la stat beneficiază de prevederile noului cadru al salarizării bugetare, care a intrat în vigoare la 1 iulie anul acesta. Legea nr. 153/2017 nu le aduce însă măriri de salariu pentru 2017, ci pentru anul viitor, în ianuarie. De altfel, anul acesta, artiștii de la stat au beneficiat deja de o mărire de salariu, când veniturile lor au crescut cu 50%. În orice caz, până în 2022, salariile lor vor crește simțitor.

Până la finalul acestui an, salariile se mențin la nivelul lunii iunie 2017, potrivit prevederilor din lege. De la 1 ianuarie însă, ele vor crește cu 25% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017, aceasta fiind și singura creștere programată până acum pentru anul 2018. În fapt, artiștii de la stat se află, din acest punct de vedere, în categoria majorității bugetarilor, întrucât doar medicii și profesorii primesc altfel de creșteri anul viitor (în esență, mult mai mari).

Nu știm însă cum vor crește salariile în anii următori, doar că ele sunt stabilite să atingă țintele din Legea nr. 153/2017, adică cele la care ne vom referi în acest articol. Fiecare creștere anuală va fi stabilită prin legi speciale, după calculele pe care le fac guvernanții în fiecare an.

Potrivit noii legi a salarizării unitare, în instituțiile de spectacole sau concerte naționale ori de importanță națională, salariile vor depăși chiar 14.000 de lei până în 2022. Concret, un director va ajunge la 10.529 lei, dacă are gradul I, ori la 14.038 lei, dacă are gradul II. Tot la nivelul funcțiilor de conducere, un șef de atelier cu studii superioare va avea până la 8.423 lei, dacă are gradul II, iar unul cu studii medii va avea până la 6.580 lei.

În aceleași unități, un dirijor, regizor, scenograf, coregraf, prim balerin sau actor de teatru (inclusiv un mânuitor de păpuși) va ajunge de la 3.950 lei ca debutant, până la 10.880 lei la gradul IA. Apoi, un artist instrumentist, un artist liric, balerin, dansator, corist sau regizor de scenă va avea până la 8.072 lei pentru gradul IA, iar ca debutant nu va câștiga mai jos de 3.950 lei. Un impresar artistic sau un pictor vor ajunge până la 6.844 lei pentru gradația maximă.

La alte instituții decât cele naționale, salariile vor fi puțin mai scăzute. Spre exemplu, un director nu va avea mai mult de 11.055 lei la gradul II, iar un dirijor, un solist vocal sau un actor de teatru nu vor avea mai mult de 8.423 lei la gradul IA. Salariile debutanților vor fi însă la același nivel ca mai sus, adică nu mai mult de 3.950 lei.

Atenție! Salariile de mai sus reprezintă valori brute.

Ce mai pot primi în plus la salariu?

Conform Legii nr. 153/2017, artiștii ar mai putea primi sporuri de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat, pentru:

-condiţii periculoase sau vătămătoare;
-condiţii grele de muncă.

Totuși, dacă e vorba de astfel de condiții nu poate stabili decât ordonatorul de credite, după ce se consultă cu sindicatele și cu reprezentanții salariaților. Tot el este și cel care poate stabili cât de mare este sporul.

"Persoanele încadrate în unităţile de cultură, care au rezultate valoroase în activitatea artistică, pot ocupa în condiţiile legii, în mod cu totul excepţional, în baza regulamentului elaborat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi cu aprobarea nominală a ministrului culturii şi identităţii naţionale, funcţii de specialitate vacante, fără a avea studiile necesare postului", scrie în Legea nr. 153/2017.
sursa: Avocatnet.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, mare sărbătoare a creștinătății - VIDEO

astăzi, 07:54
330

Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul este praznuita pe 24 iunie. Aceasta sarbatoare este cunoscuta in popor si sub denumirea de Sanziene sau Dragaica.Sfantul Ioan Botezatorul s-a nascut in cetatea ...

Înregistrările video în procesele penale: Chiar nu vor mai fi folosite ca probe, de acum înainte?

Sâmbătă, 23 Iunie 2018
665

Probabil ați aflat deja că multe, multe modificări la Codul de procedură penală au fost adoptate săptămâna aceasta în Parlament. Ați aflat, poate, din informațiile oferite de alț...

Iohannis, după condamnarea lui Dragnea: Sunt ferm hotărât să candidez pentru încă un mandat!

Sâmbătă, 23 Iunie 2018
609

Preşedintele Klaus Iohannis se află la Sibiu, cu ocazia reuniunii de liceu a foştilor săi elevi. "Sunt ferm hotărât să candidez pentru încă un mandat de preşedinţe al Rom&aci...