Revista Hyperion, desemnata Revista Anului 2009 la Gala APLER

Revista Hyperion, desemnata Revista Anului 2009 la Gala APLER
GELLU DORIAN: "Acest premiu înseamnă, desigur, o minimă încurajare, care, pe lângă eforturile noastre de a ne menţine în prima linie, vine să ne ambiţioneze spre mai bine. Cât astfel de evenimente există, înseamnă că nu suntem chiar pe fundul sacului".

În perioada 11 – 13 noiembrie 2010, la Câmpina a avut loc cea de-a XII-a ediţie a Galelor APLER. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România (APLER), împreună cu Federaţia Editorilor şi Difuzorilor de Carte din România (FEDCR), în colaborare cu Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Câmpina, Casa Tineretului şi Casa Municipală de Cultură "Geo Bogza" din Câmpina, judeţul Prahova, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Cultural Naţional.

În cadrul acestei întâlniri profesionale anuale a revistelor culturale şi editurilor membre ale asociaţiei, la care au participat şi invitaţi de la celelalte asociaţii de editori, universitari, precum şi personalităţi ale vieţii culturale din România, au fost acordate şi Premiile APLER.

Juriul pentru decernarea Premiilor APLER pe anul 2009 a fost format din prof. univ. Mircea MUTHU, scriitor, preşedinte, conf. univ. Vasile SPIRIDON, scriitor, Radu VOINESCU, scriitor, şi Dorana COŞOVEANU, critic de artă. Laureaţii acestei ediţii sunt revista Hyperion, Editura Academiei Române, Leo Butnaru, Gherasim Rusu Togan şi Valentin Talpalaru.

În urma întrunirii, juriul a acordat următoarele premii:

Revista anului – Hyperion, Botoşani, redactor-şef Gellu Dorian
Editura anului - Editura Academiei Române
Graficianul de carte al anului - nu se acordă
Premiul Cezar Ivănescu pentru autorul anului – Leo Butnaru, "Ordine de zi, ordine de noapte", Editura Valman
Premiul Dan Alexandru Condeescu pentru critică literară – Gherasim Rusu Togan, "Dimensiuni ale imaginarului popular, dezordini, temeri, închipuiri", Fundaţia Culturală Libra, Colecţia Studii

Preşedintele APLER Ion Tomescu a acordat şi Premiul pentru Jurnalism Cultural lui Valentin Talpalaru, de la Radio Iaşi.

"Într-o perioadă când revistele literare trag de ele să existe, într-un context de criză economică din care se pare că nu vom ieşi curând, urmându-şi tradiţia, Galele APLER, ajunse la ediţia a XII-a, îşi premiază şi în acest an revistele membre, nu ca sfidare a disperării din jur, ci ca o evaluare ce trebuie făcută an de an revistelor care menţin cultura vie ce nu pare a fi mereu în ochii celor ce o privesc, din păcate, cu o din ce în ce mai mare distanţă. Cum de doi ani de zile revista "Hyperion", ajunsă la al 200-lea număr, şi-a schimbat politica editorială, haina şi conţinutul, fugind de marginea în care se simţea împinsă de mentalităţi care o doreau chiar eliminată, premiul acordat acum la Câmpina pentru cea mai bună revistă a anului 2009 confirmă eforturile noastre şi ale colaboratorilor. Acest premiu înseamnă, desigur, o minimă încurajare, care, pe lângă eforturile noastre de a ne menţine în prima linie, vine să ne ambiţioneze spre mai bine. Cât astfel de evenimente există, înseamnă că nu suntem chiar pe fundul sacului. Şi, mai ales, revistele de cultură nu sunt, astfel, întru totul abandonate", a declarat pentru AgenţiadeCarte.ro Gellu Dorian, redactorul-şef al revistei Hyperion.




 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
309

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
527

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
156

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...