"Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte", o întoarcere în lumea basmului pur!

"Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte", o întoarcere în lumea basmului pur!
Duminica, la Teatrul pentru Copii si Tineret Vasilache a avut loc premiera spectacolului "Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte", de Petre Ispirescu, regia Marius Rogojinschi.

Spectacolul se bazeaza pe o constructie "la vedere" a personajelor, papusile – atunci cand apar - fiind dublate de actori, fara ca acest aspect sa falsifice in vreun fel desfasurarea povestii.

Marius Rogojinshi are meritul de a rezista tendintelor actuale - tot mai evidente in teatru - de a trivializa spectacolul, pastrand astfel linia profunda a basmului romanesc. Umorul este bine dozat si oferit publicului atat prin intermediul personajelor colective, cat si prin elaborate constructii individuale.

Regizorul isi ia in serios misiunea de a transla metafora basmului la rigorile teatrale si spatiul scenic de care dispune, fara a deteriora farmecul povestii. Marius Rogojinshi reuseste o constructie vizuala puternica atat prin intermediul personajelor, cat si prin inspirate momente regizorale.

In spectacolul prezentat pe scena Teatrului pentru Copii si Tineret Vasilache, basmul romanesc are de castigat nu doar prin pastrarea autenticitatii si valorii literare, cat mai ales prin situarea lui intr-un context artistic in care spectatorul identifica fara efort elementele specifice, de la costume si limbaj, la ilustrarea fidela si expresiva a treptelor care il conduc pe Fat Frumos spre taramul cautat - intalnirea cu Scorpia si cu Gheonoaia.

Fagaduinta capata, in versiunea scenica a lui Marius Rogojinshi, o forma de auto-condamnare, care aduce in actualitate pericolul promisiunii fara fond si imposibilitatea anularii efectelor acesteia. "Taci, dragul tatii, ca iti voi da Tinerete fara batranete si Viata fara de moarte", i se promite pruncului care, de la venirea pe lume, nu se oprise din plans. La auzul cuvintelor copilul tace, insa peste ani cere ca tatal sa isi tina promisiunea. Pentru ca nu primeste darul promis, Fat Frumos se vede nevoit sa porneasca in lume, pentru a-si implini singur destinul.

Structura initiatica a drumului, un parcurs plin de pericole, dar pe care Fat Frumos il strabate sub forta Binelui, ilustreaza caracterul nu doar fatidic al calatoriei, ci in special implinirea unui destin tragic.

Este greu de evidentiat un actor anume, dintr-o distributie care se face remarcata in primul rand prin faptul ca actorii trec neasteptat de la un personaj la altul, ilustrand – colectiv sau individual – forta interpretativa de care dispun. Evolutia lui Claudiu Galateanu, de la debutul pana la finalul spectacolului, cel care da viata personajului Fat Frumos, interpretarea expresiva a lui Florin Iftode, spontaneitatea lui Marius Rusu au fost fericit sustinute de Aurica Dobrescu, Ibica Leonte, Mihaela Ştempel, Anamaria Chelaru, Dana Popa, Cristinel Onofrei.

Surpriza spectacolului o constituie aparitia lui Mihai Donţu, actor al Teatrului Mihai Eminescu, o alegere inspirata a regizorului Marius Rogojinshi, care pare sa fi mizat pe elementul de noutate, dar si pe talentul si experienta lui Mihai Dontu.

Spectacolul  "Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte" este un minunat prilej de a redescoperi farmecul basmului, dar si de meditatie asupra propriului destin, care de multe ori pare sa fie decis intr-un moment neinspirat al vreunei promisiuni desarte.

În distribuţie: Claudiu Gălăţeanu, Florin Iftode, Aurica Dobrescu, Ibica Leonte, Mihaela Ştempel, Anamaria Chelaru, Dana Popa, Marius Rusu, Cristinel Onofrei, Mihai Donţu.

Regia şi adaptarea scenică: Marius Rogojinschi

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Medeea Iancu prezintă scuze în urma incidentului de la Premiile Eminescu: "Îmi asum faptul că lectura mea nu a fost adaptată contextului"

astăzi, 07:12
1215

Medeea Iancu, poeta premiată de Editura Cartea Românească în cadrul Galei de decernare a Premiului Național de Poezie "Mihai Eminescu" Botoșani, a transmis pe adresa redacți...

ATENŢIE! COD GALBEN de polei pe mai multe drumuri din judeţul Botoşani!

Miercuri, 17 Ianuarie 2018
931

 Meteorologii au emis un Cod Galben de polei pentru mai multe localităţi din judeţul Botoşani, fiind vorba de Botoșani, Flămânzi, Ștefănești, Albești, Bălușeni, Blânde...

FC Botoşani pierde al doilea amical disputat în cantonamentul din Antalya

Miercuri, 17 Ianuarie 2018
326

Botoşănenii s-au văzut învinşi cu scorul de 2-0, primul gol al bulgarilor fiind marcat de românul Caludiu Keşeru în minutul 11, iar a doua reuşită a fost semnată de Natanel &...