"STĂRI": Expoziţia Aidei Şuşter-Boţan, o invitaţie la introspecţie!

"STĂRI": Expoziţia Aidei Şuşter-Boţan, o invitaţie la introspecţie!
Sambata, 19 februarie 2012, la Galeriile de Arta "Stefan Luchian" din Botosani a fost vernisata expozitia de pictura "Stări" a artistei Aida Şuşter-Boţan, alături de Societatea Culturala Expo Art (lucrari apartinand pictorilor Marcel Alexa, Aurel Azamfirei, Silviu Babii, Ionut Gafiteanu, Florin Grosu, Ionut Iatcu, Anca Larionesei, Liviu Soptelea, George Spaiuc, Constantin Ungureanu).

Misiunea de a prezenta publicului lucrarile expuse pe simeze i-a revenit suceveanului Tiberiu Cosovan, care in ambianta Galeriilor si-a lansat si volumul "Efigii in filigran – intersectari cordiale".

Pornind de la faptul ca Aida Şuşter activeaza ca terapeut (terapie prin arta) la Spitalul de Psihiatrie, spatiu care, fara indoiala, ofera cu lejeritate subiecte si stari ce inspira un artist, Tiberiu Cosovan a creionat in discursul sau tocmai "expunerea" autoarei la provocarile zilnice pe care o astfel de societate, prin definitie patologica, le ofera. 

"Cred ca aceasta expozitie a pornit de la un vis. Pentru ca, trebuie sa spunem, visul sta la originea suprarealismului. Iar expozitia vizeaza tocmai acest plan, al visului, o alta lume, o lume suprareala, o lume care poate fi imaginata de artistii plastici, pornind de la realitate, dar intrand in aceasta zona onirica", a spus Tiberiu Cosovan.

De altfel, Aida Şuşter a marturisit ca trairile, autenticitatea manifestarilor, dramatismul uneori, suferinta pacientilor dintr-un spital de psihiatrie reprezinta pentru un artist nu doar un prilej de a reflecta in culoare aceste observatii, ci si o forma de autocunoastere, de analiza introspectiva a propriilor stari mentale.

"De ce-am ales aceasta tema? Cred c-am fost profund impresionata de starile, de dramatismul si suferinta celor cu probleme psihice, a celor bolnavi cu sufletul, cum ii numesc eu. Si cred ca, in decurs de multi ani, au fost momente cand si eu, personal, m-am oglindit in acele stari. Nu cred ca pot sa ma exprim cu adevarat in arta decat rezonand sau simtind, intrand in acele stari, a celor care ma inconjoara", a spus Aida Şuşter.

Sa nu ignoram faptul ca scopul suprarealismului a fost tocmai acela de a schimba mentalitatea unei societati rigide, sufocate, fiind initial un manifest menit sa elibereze gandul din incorsetarile ratiunii, pentru ca astfel sa rezolve ruptura tot mai vizibila dintre lumea exterioara si lumea interioara, dintre fantezie si realitate. 

Ori pictura Aidei Şuşter pare sa fie, din acest punct de vedere, un indemn la a ne parasi propriile rigiditati si angoase, de a ne permite visul si de a recunoaste in noi insine forta de a ne desprinde de spatiul temporal si terestru, de a ne depasi limitele, constiente sau nu. 

Ingeri, arlechini, personaje fabuloase, in maniera suprarealista cu game de culori pastelate, in linii aspre sau rafinate, tablourile artistei creeaza pe retina fiecarui privitor noi idei si imagini care, transferate la un nivel superior, pot dezvolta meditatii si introspectii neasteptate.     

Vizitatorii Galeriilor de Arta se pot delecta si cu picturile expuse de Societatea Culturala Expo Art, un minunat prilej de a admira picturi semnate de artisti ale caror lucrari au fost expuse pe simezele unor importante galerii din tara si strainatate (printre care George Spaiuc, Liviu Soptelea, Ionut Gafiteanu, Florin Grosu, Marcel Alexa, Silviu Babii). 

Expozitia "Stari" poate fi vizitata, zilnic, intre orele 9.00 si 17.00, pana pe data de 5 martie 2012. 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Accident pe Împărat Traian! Un botoşănean a ajuns la spital!

Vineri, 22 Septembrie 2017
2335

Bărbatul de 51 de ani tocmai traversa strada Împărat Traian, undeva în zona dispensarelor medicale, când un Opel Astra, condus de un bărbat de 43 de ani din Mileanca, l-a surprins...

Efective sporite de jandarmi la manifestările din weekend și la protestul din Piața Revoluției

Vineri, 22 Septembrie 2017
904

La misiunile de asigurare a ordinii şi siguranţei la manifestările publice, precum Festivalul Mărului din localitatea Băiceni, meciurile de fotbal de la Săveni, Dorohoi şi Darabani şi la patru...

Pentru părinții și adolescenții din Botoșani: Ateliere interactive "Mesajele mediatice din mintea noastră"

Vineri, 22 Septembrie 2017
524

Sâmbătă, 23 septembrie, părinții și adolescenții din Botoșani sunt invitați să participe la atelierele interactive "Mesajele mediatice din mintea noastră", susținute de Dan ...