"Sa aducem oamenii la un nivel de buna dispozitie, sa spuna si ei o data: TRAIESC!"

"Sa aducem oamenii la un nivel de buna dispozitie, sa spuna si ei o data: TRAIESC!"
Terapia prin umor suna pretentios in societatea bulversata si bulversanta pe care o strabatem astazi. O societate care pare sa isi ia tributul zi de zi, insa nu atat de la noi, cat de la oamenii care depind de un sistem tot mai neglijent, la limita suportabilitatii.

Exista in preajma noastra oameni pe care tot mai putin ii bagam in seama. Probleme financiare, teama de ziua de maine, poate si un egoism existential in care incepem sa ne complacem, ne determina sa nu ii mai acceptam cu usurinta pe ei, oamenii cu probleme psihice, poate singurii care au ramas neschimbati in mijlocul nebuniei pe care noi, ceilalti, o traim la cote maxime.

La Centrul de Sanatate Mintala din Botosani a avut loc vineri un eveniment emotionant pentru invitati, imbucurator pentru beneficiari, fericit pentru organizatori.



Reprezentanti ai centrului, dar si ai Spitalului de Psihiatrie Botosani, au organizat pentru persoanele cu probleme psihice, dar nu numai, o "sedinta" de terapie prin umor! Costumati in haine de carnaval, purtand masti pe chip, dansatori sau actori, cantareti sau simpli spectatori, zeci de "beneficiari", cum ii denumeste sistemul, au avut parte de momente extrem de placute. Au cantat la chitara, au spus bancuri, au fost actori desavarsiti! O reala surpriza a fost si expozitia de lucrari efectuate de beneficiarii Centrului, multe dintre ele ridicandu-se la un inalt nivel calitativ.

Totul intr-un firesc pe care numai acolo, in mijlocul lor, il poti simti. Oameni care simt mai mult decat inteleg, oameni sinceri, agreabili, veseli.

"Ne-am dorit foarte mult sa incercam sa ajutam beneficiarii clubului, care practic sunt oameni cu probleme, in special psihice, sa ii scoatem din starile lor. Am initiat o noua forma de terapie, terapia prin umor, prin ras, de fapt acum incercam sa o concepem, este primul pas, o incercare timida. Ideea de baza este, daca nu reusim sa schimbam destinul unui om care are o afectiune, nici noi, nici cu ajutorul medicamentelor, macar sa incercam sa le aducem o clipa de bucurie, sa le dam o speranta ca intr-o zi se poate intampla ceva frumos. Viata lor este trista, au probleme sociale, lipsuri, si stim ca problemele negative creaza o stare psihica deplorabila", a marturisit Aida Botan, instructor in cadrul sectiei de Artterapie a Spitalului de Psihiatrie Botosani, voluntar al Centrului de Sanatate Mintala.



"Am trecut dincolo de limita de boala, sa nu ii privim ca pe niste oameni bolnavi. Destinul nu il putem schimba sau hotari, dar putem sa ii inveselim, sa ii aducem la un nivel de buna dispozitie, sa spuna si ei o data: TRAIESC!", a completat Aida Botan.


 
Beneficiarii au avut parte si de o surpriza, si anume prezenta actorului Marius Rogojinschi, care a avut "sansa" unica de a evolua in fata celui mai sincer si, probabil, pretentios public. Un public diferit de cel din sala de spectacol, in fata caruia actorul a dat frau liber manifestarii artistice, fiind aplaudat si apreciat "la scena deschisa". Cu un repertoriu bine ales, din Victor Vlad Delamarina, Marin Sorescu sau George Topirceanu, Marius Rogojinschi si-a cucerit publicul, oferind momente de inalta tinuta artistica, dar inscriindu-se exceptional in nota umoristica a intalnirii.

"Din fericire, si cei care au stat pe scaunele spectatorilor, si cei care au evoluat, facem parte din aceeasi lume. Nu este o lume a fericirii sublime, este o lume a tragi-comediei. Spiritul sub forma de umor poate fi un colac de salvare atat pentru unii, cat si pentru ceilalti. Daca acesti colaci de salvare n-ar exista, probabil ca lumea ar disparea intr-o tragedie imensa. Mai cred inca in forta rasului, mai cred inca in umor, mai cred in spiritualitate. Teama mi-e ca de acesti colaci de salvare ne agatam din ce in ce mai putin, desi avem nevoie de mult mai multi colaci de salvare, de vapoare de salvare, de continente in care sa putem exista fericit, normal, intr-o conditie fireasca a fiintei", a precizat, la finalul evenimentului, actorul Marius Rogojinschi.



Totodata, directorul Teatrului pentru Copii si Tineret Vasilache si-a manifestat bucuria si surpriza de a descoperi printre participantii la eveniment persoane cu reale calitati interpretative.

"Am ramas surprins. Nu ma asteptam sa remarc si calitatile histrionice ale unora dintre cei care au evoluat, etaland calitati pe care le intalnesti la actorii profesionisti, surprinzandu-ma in acelasi timp. Nu pot decat sa ma bucur si sa ii felicit pe cei care au realizat un moment ca acesta, intr-un timp ca acesta pe care il traversam", a completat Marius Rogojinschi.



Terapia prin umor este o posibilitate de a comunica, de a ne re-vedea, re-intelege unii pe altii. O ocazie de a ne aminti de aproapele nostru, care nu intotdeauna are curajul sa intinda mana dupa ajutor.    


 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Patru posturi de subofițer scoase la concurs din sursă externă de ISU Botoșani!

astăzi, 18:00
17

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani a scos la concurs patru posturi de subofițer, prin încadrare directă.Posturile sunt:-&nb...

Marcel Ciolacu îi jignește pe moldoveni: ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți!” (Video)

astăzi, 15:43
300

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei cere demisia lui Marcel Ciolacu pentru jigniri publice aduse tuturor moldovenilor.Iată comunicatul de presă remis astăzi, 26 aprilie:”Pentru jign...

Un bărbat din Botoșani deține singurul exemplar din România al unui Crysler Imperial din anii 60

astăzi, 15:30
173

Nicușor Constantin – secretar al filialei din Botoșani a Retromobil Club – manifestă o pasiune deosebită pentru mașinile de epocă, el fiind deținătorul mai multor bolizi cu o vechi...