"Casa Poeziei" reuneste la FILIT 20 dintre cei mai importanti poeti romani

"Casa Poeziei" reuneste la FILIT 20 dintre cei mai importanti poeti romani
Festivalul International de Literatura si Traducere Iasi (FILIT), ce se va desfasura in perioada 1-5 octombrie, va avea anul acesta o noua sectiune: "Casa Poeziei". 20 dintre cei mai importanti poeti romani se vor intalni cu publicul in fiecare zi de festival la Casa Dosoftei, locul-emblema in care a functionat in secolul al XVII-lea prima tiparnita din Moldova. De asemenea, in urma succesului de anul trecut, va fi continuat proiectul "Noaptea Alba a Poeziei" (NAP 2).

Cei 20 de invitati vor sustine lecturi in Casa Poeziei. Este vorba despre unele dintre cele mai importante voci ale poeziei contemporane romanesti – de la autori care au debutat in anii ’60 si au devenit apoi nume mari ale literaturii noastre, pana la tineri scriitori care s-au afirmat in ultimii ani.

Poetii care vor citi in acest an la FILIT sunt: Constantin Acosmei, Radu Andriescu, Liviu Antonesei, Michael Astner, Svetlana Carstean, Mariana Codrut, Emilian Galaicu-Paun, Bogdan Ghiu, Adela Greceanu, Nora Iuga, Florin Dan Prodan, Nicolae Prelipceanu, Dan Sociu, Octavian Soviany, Aleksandar Stoicovici, Krista Szöcs, Robert Serban, Radu Vancu, Elena Vladareanu, Razvan Tupa.

"Lecturile autorilor, proiectiile video, audio si documentarele vor insemna in acelasi timp si modalitati de a pune fata in fata diverse stiluri si limbaje literare si tocmai din acest motiv poetii invitati vor fi la randul lor moderatori", afirma Corina Bernic, coordonatorul Casei Poeziei si a Noptii Albe a Poeziei.

In debutul evenimentelor de la "Casa Poeziei", miercuri, 1 octombrie, va fi prezentat si documentarul realizat de artistul vizual iesean Matei Benejaru, care il surprinde pe poetul Emil Brumaru reintors in Dolhasca, loc in care a profesat ca medic si a scris poezie intre anii 1963 si 1975. Apoi s-a stabilit la Iasi si nu a mai revenit la Dolhascapana in momentul filmarilor. Intitulat Zidul lui J.O., filmul este o productie a Centrului de Fotografie Contemporana si a Muzeului Literaturii Romane Iasi, cu o tema muzicala compusa si interpretata de Bogdan Chirosca. Consultantul literar ar filmului este Doris Mironescu.

"Dat fiind succesul imbucurator al noptii de poezie din editia precedenta, alaturi de Casa FILIT am cladit si o Casa a Poeziei, dedicata lecturilor zilnice de poezie si socializarii literare. Suntem tot mai indreptatiti sa spunem ca FILIT este un festival profesionist, puternic, cu identitate bine conturata, care s-a bucurat de recunoastere internationala inca de la prima editie si care pune Iatul pe harta culturala a Europei. Un festival pe care trecutul literar al urbei si cititorii actuali il merita din plin", a declarat Dan Lungu, Managerul FILIT si Directorul Muzeului Literaturii Romane Iasi.

A doua editie a "Noptii Albe a Poeziei" (NAP 2) va avea loc sambata, 4 octombrie, in Casa FILIT, incepand cu ora 22.00 si ii va avea ca moderatori pe scriitorii Corina Bernic, initiatoarea si coordonatoarea proiectului, si Silviu Dancu. NAP2 este gandit ca un maraton de poezie la care vor participa toti autorii invitati si care se va incheia cu un concert special al trupei KUMM.

In total, editia 2014 a FILIT va reuni anul acesta peste 300 de invitati de seama ai literaturii mondiale si romane, precum si traducatori, manageri culturali, critici si jurnalisti culturali.

Festivalul International de Literatura si Traducere Iasi este un eveniment finantat de Consiliul Judetean Iasi prin Muzeul Literaturii Romane Iasi. FILIT 2014 se desfasoara sub patronajul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania si beneficiaza de parteneriatul Bancii Nationale a Romaniei. (Comunicat de presa)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Exercițiu cu forțe și mijloace în teren al pompierilor ISU în municipiile Botoșani, Dorohoi Săveni! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
129

În același timp, au fost cuprinse de flăcări o stație de transfer deșeuri din municipiul Dorohoi și o vulcanizare din orașul Săveni.Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe ...

Acțiune de prevenție a polițiștilor în stațiile CFR Botoșani și Leorda, au discutat și cu călătorii din trenuri! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
94

În cadrul activităților desfășurate au fost transmise recomadări cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte cetățenii pentru a nu deveni victime ale faptelor antisoc...

„Satul meu în cărți și ie”, activitate dintr-un proiect care a reunit școli din județul Botoșani și Republica Moldova (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
265

Școala Gimnazială Nr. 1 Albești, Școala Gimnazială Nr. 1 Sulița și Gimnaziul Step-Soci, raionul Orhei din Republica Moldova au desfășurat o nouă activitate în cadrul proiectului transf...