Preotul Gheorghe Cristescu a trecut la Domnul!

Preotul Gheorghe Cristescu a trecut la Domnul!
Părintele Gheorghe Cristescu s-a născut la 14 iulie 1951, în satul Borzeşti, comuna Ungureni, judeţul Botoşani, dintr-o familie de buni creștini. A făcut școala primară în satul natal, absolvind apoi, în 1965, Școala Generală de Muzică şi Arte Plastice din Botoşani. S-a înscris la Seminarul Teologic din Caransebeş, pe care l-a absolvit, cu rezultate deosebit de bune, în 1973. După seminar, s-a înscris la Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, pe care l-a absolvit în 1978.

La 1 august 1973 a fost numit secretar la Oficiul protopopesc din oraş şi diacon la Parohia "Adormirea Maicii Domnului" Lugoj.

La 6 septembrie 1973 a fost hirotonit diacon, iar la 31 ianuarie 1990 a fost hirotonit preot. Tot în anul 1990, s-a înfiinţat Parohia Lugoj "Pogorârea Sfântului Duh", pe seama căreia, la 1 aprilie 1990, a fost numit preot paroh. În august 1990, a început lucrările de construcţie la biserica parohială, biserică târnosită patru ani mai târziu, la data de 13 noiembrie 1994, de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nicolae.

Cu ajutorul Unităţii de Pompieri şi al Centrului de Instrucţie al Jandarmeriei din Lugoj, a ridicat şi Biserica "Sfântul Iosif Mitropolitul" pe Dealul Viilor din localitate, prima Liturghie fiind oficiată aici la 15 septembrie 2002.

În anul 1997, a solicitat primăriei un teren în suprafaţă de 50.000 mp pentru amenajarea unui cimitir parohial, teren care i-a fost dat în folosinţă gratuit pentru o perioadă de 99 de ani. Pe acest teren a construit şi o capelă mortuară.

În anul 1997, a înfiinţat Fundaţia social-caritativă "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe", pe lângă Oficiul parohial, fundaţie care oferea duminical masa de prânz pentru 50 de persoane.

Fiind absolvent al Şcolii de Muzică, a desfăşurat o activitate corală remarcabilă în cadrul mai multor coruri din Lugoj.
Pe lângă faptul că a activat în cadrul cunoscutei formaţii corale Ion Vidu“ de pe lângă Casa de Cultură din Lugoj, alături de care a participat la mai multe concursuri republicane şi internaţionale, a fost și dirijorul corului şi al orchestrei seminarului din Caransebeş.

La 1 ianuarie 2004 a fost încadrat ca preot militar pe seama unităţilor din Lugoj, iar apoi ca preot la Centrul de Instrucţie Jandarmi din oraş, de unde s-a pensionat la limită de vârstă.

Pentru toate realizările sale, la 11 decembrie 1999, Mitropolitul Nicolae Corneanu l-a hirotesit întru iconom stavrofor.

Preotul Gheorghe Cristescu a trecut la Domnul joi, 2 iunie 2016, în urma unui atac de cord.

Veșnică să-i fie pomenirea!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

astăzi, 20:13

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

astăzi, 19:43
108

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

astăzi, 19:17
73

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...