OPINII: Introduceti teatrul in scoala!

OPINII: Introduceti teatrul in scoala!
Ce fel de copii vrem să creștem în școlile noastre? Copii care au șansa să schimbe lumea în care trăiesc sau copii care asistă pasivi la o lume de care se simt din ce în ce mai puţin reprezentaţi?
 
Introducerea opţională a teatrului în programa școlară poate reforma fundamental sistemul de învăţământ din România. Poate crea copii care reflectează critic la societatea din care fac parte, copii care se simt mult mai implicaţi să intervină și să schimbe mentalităţile din jurul lor. Copii care știu să comunice, să asculte și să răspundă, conștienţi de valoarea mesajului lor și de sensul profund al întrebărilor lor. Teatrul are forţa de a aduna oamenii într-o comunitate de idei, de a-i face să acţioneze pentru un scop comun, de a împărtăși povești de viaţă care devin mărturii existenţiale. Teatrul leagă lumi care nu s-au cunoscut niciodată și le dă șansa să se audă, să-și conștientizeze dorinţele și nevoile comune. Teatrul poate construi, în școală, o colectivitate de elevi care învaţă să fie uniţi, care învaţă că doar laolaltă produc schimbări. Teatrul este școala celor care dobândesc sensul experienţei împreună.

Încă din 1917, unul dintre cei mai importanţi vizionari în domeniul educaţiei, Cadwell Cook, se referea la rolul fundamental pe care îl poate avea teatrul în educaţie, prin accentul pus pe două noţiuni esenţiale: autoînţelegerea şi empatia. Prin jocul de rol şi transferul de identitate, copilul înţelege mai bine dimensiunea problemelor pe care le trăieşte şi poate rezona şi la problemele cu care se confruntă cei de lângă el.

Educaţia teatrală are un rol esenţial în învăţarea socială, în formarea unei conștiinţe identitare a elevului care, prin intermediul unor practici de rol, adică prin intermediul asumării existenţei altor personaje, va ajunge la întrebarea cheie: "cine sunt eu?" și, poate și mai important, "cine vreau să fiu eu?". Teatrul îi scoate pe elevi din letargia învăţării anonime a informaţiilor – elevii înghit calupuri de date fără să le transforme într-o lume a lor – și îi apropie, prin joc și imaginaţie, de învăţarea personalizată.
 
Trebuie să folosim comunicarea teatrală în toate formele ei. Nu pentru a deveni cu toţii artiști, ci pentru ca nici unul dintre noi să nu se simtă sclav într-o lume din ce în ce mai atomizată.

Mihaela Michailov, sapteseri.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cine plătește dacă te inundă vecinul: legea spune clar!

astăzi, 15:00
7

Atunci când te confrunți cu o inundație în apartament cauzată de unul dintre vecini, este important să acționezi rapid și eficient pentru a minimiza pagubele și pentru a stabili cin...

Primii fermieri despăgubiți în acest an din cauza secetei și a grindinei. ”Am fost la un fermier din județul Botoșani…”

astăzi, 14:25
48

Echipele din cadrul Clubului Fermierilor Români (CFRO) Broker de Asigurare au un program încărcat în aceste zile în care se fac constatări în câmp acolo unde ferm...

Expoziția „Sacrul în artă” la Muzeul ”Ștefan Luchian” din Ștefănești!

astăzi, 13:29
25

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a un...