Emoționant: Elogiu actorilor liceeni din Botoșani!

Cine e cât de cât familiar cu peisajul teatral din România n-ar zice că Botoșani se află pe lista punctelor fierbinți. E un oraș frumos, cu clădiri de patrimoniu lăsate în paragină, cu un teatru care încearcă diverse spectacole și combinații, dar care nu strălucește și nici nu depășește nivelul de creație de provincie. Și totuși, în acest loc există de ceva vreme – vorbim deja de o tradiție – trupe de liceeni care fac teatru de foarte bună calitate. Spectacole moderne, interpretări moderne, artiști aproape formați. Un frumos mister pe care l-am redescoperit în cadrul Festivalului Național de Arte pentru Liceeni "Florian Pittiș", desfășurat între 13 și 15 mai la Sala de la Grădina Icoanei a Teatrului Bulandra.
 
Festivalul se întâmplă deja de șase ani, în primul rând datorită lui Andrei Gheorghe, fost lăzărist, care între timp a trecut și de etapa studenției la UNATC… Nu știu dacă banca/ băncile unde a stat Florian Pittiș pe vremea când era elev la liceul vecin cu Cișmigiul mai există astăzi, când totul se modernizează și se renovează, dar câtă vreme există Festivalul, există și speranța că spiritul lăzărist nu s-a pierdut. Iar îmbulzeala din fața sălii, rumoarea, fericirea, aplauzele, emoțiile exprimate tare și fără reticență, aproape copilărește, sunt semn că teatrul are încă fani înrăiți…
 
Cinci trupe au participat la secțiunea Teatru, trei din București și două din Botoșani. Textele alese și interpretarea lor au avut un nivel mai mult decât încurajator. Am văzut pe scenă și prestații necoagulate, indecise, ale unor tineri care nu vor face teatru, dar care acum se joacă frumos de-a teatrul. Dar am văzut și prestații actoricești mature, bine gândite, bine conduse, ale unor tineri care ar fi păcat să nu facă teatru. Iar una dintre ele este chiar actrița care a jucat rolul Wendla în "Deșteptarea primăverii", din Trupa "Atelierul de Teatru" de la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu", Botoşani, și care a și câștigat premiul de interpretare: Cezara Munteanu.
 
De altfel, ambele spectacole cu care a venit Botoșaniul, de la două licee diferite – Colegiul Național "Mihai Eminescu" și Colegiul Național "A. T. Laurian" – au fost două montări serioase și bine gândite: "Deșteptarea primăverii", de Frank Wedekind și "Sssst!" după "Îmblânzirea scorpiei" de W. Shakespeare. Nu întâmplător, cel de-al doilea este invitat la Sibiu… în cadrul Festivalului Internațional de Teatru și se va juca la Teatrul Gong.
 
Dacă "Deșteptarea primăverii" este construit în datele textului, fără inovări, ci propunându-și să pună în evidență prestațiile actoricești, de altfel meritorii, "Sssst!" al trupei "Drama Club" este o interesantă adaptare a piesei lui Shakespeare, vie și plină de culoare, folosind un fel de cor, inteligent adus în scenă, care fredonează un ritm original ce dă originalitate întregului construct. Și, mai ales, folosește bine o scenografie simplă și ingenioasă, câteva cuburi având pe fiecare parte un alt desen, care, întoarse, conturează deja un alt timp și un alt spațiu. Convingătoare a fost și interpretarea celor doi protagoniști, o Catarina și un Petruchio de secol aproape XXI… Totuși, juriul a preferat "Deșteptarea primăverii", care a primit Marele Premiu al ediției din 2013. Un text bine decupat, ca să se încadreze în timpul-limită de jumătate de oră, și o poveste spusă curat, mizând în primul rând pe individualitatea actorilor. O Wendla extrem de sigură pe sine, într-o rochiță roșie ca păcatul, cuceritoare de la prima și până la ultima scenă. Spectacolul va putea fi văzut la Teatrul Excelsior, pe 24 mai, la ora 19.00.
 
În ceea ce privește trupele din București, ele au ales alt tip de texte. "Nodul Gordian" de Ion Valjan, interpretat de trupa "Lu Caragiale" de la Colegiul Național "I.L. Caragiale", a fost cel mai puțin coagulat spectacol prezentat în concurs. Fără o idee limpede și fără o interpretare care să se ridice la nivelul propus de celelalte trupe, a avut poate și dezavantajul că a fost primul în concurs. O montare prea tributară show-urilor comice de televiziune…
 
(...)
 
În așteptarea ediției cu numărul șapte, cuvintele Oanei Pellea, care a avut miercuri, pe 15 mai, o întâlnire cu participanții la acest festival: "Când nu vei putea dormi noaptea, pentru că nu ai spus o replică bine, e semn că ai ce căuta în această profesie de actor! le-am spus liceenilor îndrăgostiți de Teatru. Și le-am mulțumit frumos că există!".

Sursa yorick.ro
 

Vezi si CEZARA MUNTEANU - Prin teatru, inveti sa fii prezent in viata ta

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ISU Botoșani: Încă o noapte cu temperaturi extreme. Respectați recomandările!

Saturday, 22 February 2025

Grija față de modul în care acestea sunt exploatate este foarte importantă. Pentru a preveni incendiile, ISU recomandă respectarea următoarelor recomandări: - verificați sobele, can...

Doliu în Educație: Un profesor iubit de elevi, dintr-un liceu din județ, a trecut în neființă!

Saturday, 22 February 2025

Colectivul de cadre didactice al Liceului Tehnologic  „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona regretă trecerea la cele veșnice a fostului coleg: „Cu profundă tristețe a...

Dar din dar pentru botoșăneni de toate vârstele, la Casa „Irina” din Botoșani: „La mine nu mă mai gândesc, ci doar la el, să-i asigur cele necesare!”

Saturday, 22 February 2025

Au venit și mame care au mai mulți copii sau cu copii cu grave probleme de sănătate. Oameni în vârstă au venit și și-au ales haine călduroase, de care s-au bucurat tare mult, iar c...