Istoricul Gheorghe Buzatu a murit

Istoricul ieşean Gheorghe Buzatu a murit luni, in urma unui stop cardiac. Potrivit cercetătorului Corneliu Ciucanu, de la Centrul de cultură şi civilizaţie europeană, în cursul dimineţii de luni Gheorghe Buzatu a venit la Centrul de cultură şi civilizaţie europeană, după care a acuzat stări de rău. El a fost dus la spital, dar medicii nu i-au mai putut salva viaţa.

Decesul istoricului Gheorghe Buzatu vine la o zi după ce acesta şi colegii săi au fost la Bârlad, unde a fost lansat Târgul de carte, eveniment organizat cu prilejul Zilelor culturale bârlădene.

Gheorghe Buzatu se afla în evidenţa medicilor ca fiind cardiac cronic. Deşi a suferit un accident cerebral în 2011, colegii săi spun că acesta şi-a revenit spectaculos.

Trupul neînsufleţit al istoricului va fi depus, marţi, la Biserica "Sf. Lazăr", iar înmormântarea va avea loc joi, la ora 12,00.

***
Gheorghe Buzatu s-a născut, la 6 iunie 1939, în comuna Sihlea, judeţul Vrancea.

A urmat Liceul `Regele Ferdinand` din Râmnicu Sărat, iar apoi Facultatea de Filologie-Istorie, Secţia istorie, în cadrul Universităţii `Alexandru Ioan Cuza` din Iaşi (1956 - 1961). Este doctor în Istorie din 1971.

A fost cercetător ştiinţific (1961 - 1992) la Institutul de Istorie şi Arheologie `A. D. Xenopol` al filialei din Iaşi a Academiei Române şi cercetător ştiinţific principal (1992 - 1997) al Centrului de Istorie şi Civilizaţie Europeană al filialei din Iaşi a Academiei Române. Începând cu 1997 a fost profesor universitar de Istorie contemporană şi Relaţii Internaţionale la Universitatea din Craiova şi profesor consultant la Universitatea `Ovidius` din Constanţa.

A fost senator de Iaşi în legislatura 2000 - 2004, ales pe listele Partidului România Mare. A făcut parte din Comisia pentru politică externă a Senatului, precum şi din Delegaţia Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (dec. 2002 - dec.2004).

Gheorghe Buzatu a desfăşurat o bogată activitate ştiinţifică: 55 de cărţi publicate sub nume propriu, 70 de volume coordonate sau în colaborare, peste 500 de studii şi micro-monografii, articole, eseuri, note etc. Este coordonator al prestigioasei colecţii `Românii în istoria universală`, care a ajuns la peste 140 de volume. În martie 2010, Gheorghe Buzatu şi-a lansat colecţia Opera Omnia, o colecţie paralelă publicată de editura Tipo Moldova, cele 13 volume pe care le conţine făcând parte din colecţia `Românii în istoria universală`.

Printre cele mai importante volume publicate se numără: `România şi trusturile petroliere internaţionale până la 1929` (Iaşi, 1981, Premiul Academiei Române); `Din istoria secretă a celui de-al doilea război mondial` (vol. I-II, Bucureşti, 1988-1995); `O istorie a petrolului românesc` (Bucureşti, 1998); `Istoria Românilor în secolul XX. 1918-1948` (Bucureşti, 1999; reeditare, 2002).

În iunie 2007, Senatul Universităţii `Ovidius` din Constanţa i-a decernat, la propunerea Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice, titlul de Doctor Honoris Causa. În decembrie 2008, Adunarea Generală a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România l-a ales pe Gheorghe Buzatu ca membru corespondent. (Agerpres)
 

DUMNEZEU SA IL ODIHNEASCA IN PACE!

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ATOP Botosani: În atenția persoanelor care circulă pe trotinete!

Tuesday, 1 July 2025

Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) Botoșani solicită Inspectoratului de Poliție Județean luarea de măsuri împotriva celor care încalcă prevederile legale. În...

Expoziția de grafică și pictură „Petra”, în spațiul Colecției de Artă din Botoșani!

Tuesday, 1 July 2025

Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 2-14 iulie 2025, în spațiul Colecției de Artă, expoziția de artă plastică ”Petraˮ, cu lucrări de pictură și grafică se...

Ministrul Culturii, mesaj către profesioniștii din domeniu: Apel la răbdare și solidaritate!

Tuesday, 1 July 2025

Ca urmare a aprobării Ordonanței de Urgență privind plafonarea sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare la un nivel de maximum 300 de lei brut, Ministerul Culturii transmite că a ...