Nu ai auzit nici o barfa

Nu ai auzit nici o barfa
"Fa-te ca nu ai auzit nici o barfa; a auzit-o altcineva, poate umbra ta!" (Sf. Ioan de Kronstadt)
 
Iata un pas foarte important in viata duhovniceasca: imunitatea la zgomotul clevetirilor. Barfa este principalul mijloc de amuzament demonic. Ne ia prin surprindere si, adesea, minimalizam efectele ei nocive. Este un pacatel care expandeaza invidia si ne tranteste la pamant, scotandu-ne din starea de har. Deci, vom inlocui "la o cafea" cu "la un acatist". Spargem gasca plina de mistouri si ne integram intr-un anturaj luminos: familia sfintilor.
 
Nu avem nevoie de nici un briefing monden, nici de liste de amante si turmentati. Pentru mantuire, nu este necesara curiozitatea absurda. Putem vorbi de bine pe cineva, pentru a oferi modele, dar ne vom abtine sa etichetam pacatosii, "dintre care cel dintai sunt eu". Un Craciun cu mai putine barfe a fost acum. Vali, ai legatura: "E Craciun, in spirit usor laicizat, cu forfota interminabila, ca o avalansa de dorinte banale, insa acolo in inima acestui imens incontrolabil, oamenii cauta o stare de bine. Probabil efemerul va birui, probabil magia se va risipi in cateva zile, dar nu conteaza acel dincolo cand tot ce se poate trai este prezentul acestui basm. E Craciun, iar zambetul omenirii pastreaza mirarea binelui, deblocand timpul si retinand spiritul pentru un alt proces necesar. De Craciun nu suntem mai buni, ci avem curajul sa credem in noi, sa ne acordam timp si iertare pentru toate esecurile. Oricum, o sarbatoare nu vindeca umanitatea, ci o trezeste pentru cateva clipe la forma ei primordiala."
 
In loc sa barfim, sa fim filantropi! Nu mai clevetim, ci iubim pe Dumnezeu si pe aproapele. Aceasta implica un sacrificiu de sine: Sf. Ioan de Kronstadt ne invata ca numai astfel ne impunem fapte de desavarsire si privatiuni din dragoste pentru cei pe care ii iubim. Si daca ii iubim, nu ii ranim cu sabia cuvantului.
 
Invatatura despre moarte si destinul final al lumii nu ne sperie: avem nadejde in Mesia cel inviat! Credinta nu postuleaza calcule (Cand va fi sfarsitul?), ci pregatire continua. Mai avem mult de lucru la capitolul smerenie. Si nu vrem ca Mirele sa ne scoata afara de la Nunta pentru ca nu avem haine adecvate (candela credintei). Ne vom pastra calmul doar stand in familia sfintilor. Casnicii Domnului ne agata si ne trag la Tatal. Ei ne povatuiesc. Ne dau curaj. Si putere de invingatori.
 
Sfanta Scriptura este planul nostru de actiune bine definit. Ne consultam cu sfintii, aliatii nostri. Nu cunoastem misterele Demiurgului. Am primit prin Revelatie doar atat cat ne este necesar pentru a recastiga Edenul. Nu cartim in fata necazurilor, pentru ca nadajduim in Creator. Hedonistii se exclud de la sarbatoare. Senzorialul exagerbat sufoca spiritualul. Planul postuleaza cumpatare, dreapta masura in toate.

crestinortodox.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

astăzi, 20:13
191

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

astăzi, 19:43
304

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

astăzi, 19:17
117

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...