Minunea vindecării slăbănogului din Capernaum - VIDEO

Minunea vindecării slăbănogului din Capernaum - VIDEO

Evanghelia Duminicii a 6-a dupa Rusalii descrie minunea vindecarii slabanogului din Capernaum (Matei 9, 1-8). Aceasta Evanghelie ne descopera ca Hristos iarta pacatele si ii daruieste vindecare bolnavului tinand seama de credinta celor care aduc la El pe omul pacatos si bolnav: "Si vazand Iisus credinta lor i-a zis slabanogului: Fiule, iertate iti sunt pacatele tale!"

Asadar, Mantuitorul cunoaste nu doar boala celui aflat in suferinta, ci si credinta celor care se roaga pentru vindecarea lui. Din acest motiv, trebuie sa stim ca sunt vindecari daruite de Dumnezeu ca raspuns la rugaciunile altora pentru noi.

Pe de alta parte, rugaciunea altora pentru noi poate reaprinde dorul in noi dupa Dumnezeu atunci cand el dispare, sau poate face ca rugaciunea noastra sa fie mai folositoare, mai fierbinte inaintea lui Dumnezeu. Faptul ca cei patru nu sunt mentionati dupa numele lor, sunt fara nume, arata ca orice persoana se poate ruga pentru noi, poate deveni un mijlocitor inaintate lui Dumnezeu pentru noi. La fel si noi pentru alti semeni.

Hristos il vindeca mai intai pe slabanog de boala sufleteasca prin iertarea pacatelor si apoi il vindeca si de boala trupeasca. Ii spune: "Fiule, iertate iti sunt pacatele tale" si dupa aceea "Ridica-te, ia-ti patul tau si mergi la casa ta". De aici reiese ca este esential ca atunci cand suferim, sa analizam daca la baza bolilor stau pacatele si dupa aceea sa vedem si cauzele trupesti care au dus la aparitia bolii. De multe ori, vindecarea sufletului aduce cu sine si vindecarea trupeasca.

Mantuitorul nu le descopera celor din jur care au fost pacatele care au dus la aparitia bolii. Nici chiar slabanogului nu-i spune. Atat de discret este. El graieste celui bolnav doar atat: Fiule iti sunt iertate pacatele, nu spune care pacate, cand, unde si de ce au fost savarsite. El nu judeca atunci cand iarta, ci deodata vindeca si ridica.

Un alt aspect pe care nu trebuie sa-l trecem cu vederea este acela ca slabanogul se intalneste cu Dumnezeu in suferinta. Remarcam aici ca suferinta poate sa aiba si un rol pedagogic in viata omului. Prin suferinta multi oameni au reusit sa-L cunoasca pe Dumnezeu. Prin ea multi oameni s-au intors din calea lor pacatoasa catre Dumnezeu sau au intarit unirea cu El.

Au fost si cazuri cand anumiti Parinti cereau de la Dumnezeu din nou boala de care fusesera tamaduiti, pentru ca simteau ca nu se mai bucurau de aceleasi daruri ca atunci cand erau in suferinta. Uneori, printr-o neputinta fizica a omului, marcata de o boala, se poate dezvolta puterea spirituala. Avem exemplul Sfantului Apostol Pavel, care a vindecat o multime de oameni, desi el insusi era bolnav trupeste. El cere de trei ori sa fie vindecat, iar a treia oara i s-a raspuns: „Iti este de ajuns harul Meu, caci puterea Mea se desavarseste in slabiciune” (cf. II Corinteni 12, 7-9).

Evanghelia din Duminica a 6 a dupa Rusalii nu doreste sa ne opreasca doar la vindecarea de boala trupeasca de care suferea paraliticul, pentru ca nu acesta este ultimul scop al Intruparii Domnului. Sigur ca prin aceasta vindecare, Domnul ne descopera puterea Sa dumnezeiasca, dar ceea ce este cel mai important este eliberarea noastra de pacat si de moarte.

Hristos ne daruieste si astazi tamaduire de bolile sufletesti si trupesti. El este si acum prezent si lucrator in Sfintele Taine ale Bisericii Sale care sunt lucrari de vindecare si mantuire. Sa cautam sa participam cat mai des la sfintele slujbe ca sa ne putem impartasi de puterea Sa dumnezeiasca.

Sursa: CrestinOrtodox.ro
 

Evanghelia din Duminica a 6 a dupa Rusalii

In vremea aceea, intrand iarasi Iisus in Capernaum, dupa cateva zile s-a auzit ca este in casa. Si indata s-au adunat asa de multi, incat nu mai era loc nici inaintea usii, iar Dansul le graia cuvantul (lui Dumnezeu). Si au venit la El, aducand un slabanog, pe care-l purtau patru oameni. Dar, neputand ei din pricina multimii sa se apropie de El, au desfacut acoperisul casei unde era Iisus si, prin spartura, au coborat patul in care zacea slabanogul. Iar Iisus, vazand credinta lor, i-a zis slabanogului: Fiule, iertate iti sunt pacatele tale! Si erau acolo unii dintre carturari, care sedeau si cugetau in inimile lor: Pentru ce vorbeste Acesta astfel? El huleste. Cine poate sa ierte pacatele, fara numai singur Dumnezeu? Si indata, cunoscand Iisus cu duhul Lui ca asa cugetau ei in sine, a zis lor: De ce cugetati acestea in inimile voastre? Ce este mai usor, a zice slabanogului: Iertate iti sunt pacatele, sau a zice: Scoala-te, ia-ti patul tau si umbla? Dar ca sa stiti ca putere are Fiul Omului a ierta pacatele pe pamant, a zis slabanogului: Zic tie: Scoala-te, ia-ti patul tau si mergi la casa ta! Si s-a ridicat indata si, luandu-si patul, a iesit inaintea tuturor, incat erau toti uimiti si slaveau pe Dumnezeu, zicand: Asemenea lucruri n-am vazut niciodata. (Mc. 2, 1-12)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Marcel Ciolacu îi jignește pe moldoveni: ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți!” (Video)

astăzi, 15:43
133

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei cere demisia lui Marcel Ciolacu pentru jigniri publice aduse tuturor moldovenilor.Iată comunicatul de presă remis astăzi, 26 aprilie:”Pentru jign...

Un bărbat din Botoșani deține singurul exemplar din România al unui Crysler Imperial din anii 60

astăzi, 15:30
102

Nicușor Constantin – secretar al filialei din Botoșani a Retromobil Club – manifestă o pasiune deosebită pentru mașinile de epocă, el fiind deținătorul mai multor bolizi cu o vechi...

Cine plătește dacă te inundă vecinul: legea spune clar!

astăzi, 15:00
165

Atunci când te confrunți cu o inundație în apartament cauzată de unul dintre vecini, este important să acționezi rapid și eficient pentru a minimiza pagubele și pentru a stabili cin...