Mănăstirea Agafton îşi sărbătoreşte, duminică, hramul!

Mănăstirea Agafton îşi sărbătoreşte, duminică, hramul!
Duminică, Mănăstirea Agafton îşi cinsteşte hramul, Pogorârea Sfântului Duh. Sărbătoarea începe sâmbătă seara când, la ora 18.00, va fi oficiată Vecernia cu Litie. Duminică dimineaţa, la ora 8.00, va fi Sfinţirea Apei şi Slujba ceasurilor, urmate de citirea Acatistului şi Sfânta Liturghie, la care este invitat şi IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. La finalul slujbei, creştinii vor participa la o agapă frăţească.

Mănăsirea este una dintre cele mai vechi din judeţul Botoşani, numele său fiind strâns legat de cel al poetului Mihai Eminescu. Surorile Ralucăi Iuraşcu, mama lui Eminescu (Xenia, Fevronia şi Olimpiada) au ajuns în anul 1814 la Agafton, de la Schit Orăşeni. Maicile erau vizitate foarte des de către Mihai, care venea pe jos de la Ipotești.



Înmiresmată de aer eminescian, Mănăstirea Agafton, situată la 8 kilometri de municipiul Botoşani, este locul unde Mihai Eminescu a cunoscut pacea, frumuseţea credinţei, unde l-a aflat pe Dumnezeu, de la mătuşile lui călugăriţe (înmormântate în cimitirul mănăstirii), şi, mai ales, locul unde ar fi vrut să se întoarcă în clipa cea de pe urmă.


 
Pe o filă de Ceaslov, un ieromonah nemțean lăsa posterității o adnotare impresionantă, el fiind cel care l-a spovedit și împărtășit pe Eminescu, înainte de plecarea poetului în veşnicie: "Era limpede la minte, numai tare posac şi trist. Mi-a sărutat mâna şi a spus: Părinte să mă îngropaţi la ţărmurile mării şi să fie într-o mănăstire de maici şi să ascult în fiecare seară, ca la Mănăstirea Agafton, cum cântă Lumină lină".

"Manastirea aceasta a fost numita atat de frumos de Mitropolitul Sebastian Rusan Manastirea Pacii, asta se intampla prin 56, in perioada cand Mitropolitul Sebastian Rusan pastorea Mitropolia noastra, si ii era foarte draga Manastirea Agafton. Si acest mitropolit o numea Manastirea Pacii. Am ramas profund impresionat cand (în 2012, nota red.) slujind aici Mitropolitul Serafim al Germaniei, in cuvantul catre maici a spus acelasi lucru: "Manastirea aceasta are Duhul Pacii!". M-am gandit imediat la Mitropolitul Sebastian, iata, doi mitropoliti au vorbit despre acest loc care are Duh de Pace, bineinteles pacea lui Hristos. Botosanenii, in dorul lor de Dumnezeu, alearga dupa pace, dupa frumusetile naturii, si poate nu isi dau seama ca la 8 km de municipiul Botosani este o manastire in care te intalnesti cu pacea", a marturisit ieromonahul Siluan Antoci, de la Manastirea Agafton.
 



 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Exercițiu cu forțe și mijloace în teren al pompierilor ISU în municipiile Botoșani, Dorohoi Săveni! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
111

În același timp, au fost cuprinse de flăcări o stație de transfer deșeuri din municipiul Dorohoi și o vulcanizare din orașul Săveni.Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe ...

Acțiune de prevenție a polițiștilor în stațiile CFR Botoșani și Leorda, au discutat și cu călătorii din trenuri! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
79

În cadrul activităților desfășurate au fost transmise recomadări cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte cetățenii pentru a nu deveni victime ale faptelor antisoc...

„Satul meu în cărți și ie”, activitate dintr-un proiect care a reunit școli din județul Botoșani și Republica Moldova (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
243

Școala Gimnazială Nr. 1 Albești, Școala Gimnazială Nr. 1 Sulița și Gimnaziul Step-Soci, raionul Orhei din Republica Moldova au desfășurat o nouă activitate în cadrul proiectului transf...