LÂNGĂ DOROHOI: Bisericuţa celui mai vechi sat din Moldova

LÂNGĂ DOROHOI: Bisericuţa celui mai vechi sat din Moldova
La numai câţiva kilometri de Dorohoi, pe un drum lateral ce se desparte de şoseaua Sucevei şi urcă spre pădure, se află satul Horlăceni, cea mai veche aşezare din Moldova, aşa cum consemnează documentele istorice. De numele acestui sat se leagă şi o biserică de lemn cu o îndelungată istorie.
 

Aşezat sub protecţia unor codri adânci, ce odrăslesc, de veacuri, pe dealurile din jur, Horlăcenii sunt feriţi de zgomotul şi graba unui nu prea îndepărtat trai citadin. Un sat patriarhal, cu case aşezate cuminţi pe colinele domoale ce coboară dinspre pădure şi care închid aşezarea, ca într-o cetate. Am nimerit aici în Săptămâna Patimilor, înaintea marii sărbători, un timp menit liniştii şi aşteptării, dar şi curăţeniei. Căci în lumea satului Paştile se aşteaptă nu doar curat la suflet şi în gând, ci şi într-o deplină primenire a caselor şi grădinilor. Într-un aşa timp încărcat de emoţie, sătucul dintre dealuri, cu toate tonurile de verde ale primăverii deja aciuate pretutindeni, seamănă cu o odaie pregătită de sărbătoare, gata să primească în ospeţie pe oricine i-ar trece pragul.
 
Pregătiri şi prefaceri am găsit şi la Bisericuţa de lemn "Sf. Împăraţi", una dintre cele mai vechi din judeţul Botoşani. Ridicat în vârf de deal, în centrul fostei vetre a satului, acest miniatural lăcaş serveşte comunităţii de mai bine de două veacuri. Astăzi, în jurul său, sus, sub poala pădurii, se mai găsesc doar câteva case. Satul s-a dezvoltat în vale, mai aproape de şoseaua asfaltată ce leagă Dorohoiul de Suceava, însă biserica a rămas acolo, pe deal, ca un simbol al rezistenţei şi trăiniciei.
 
Croită din bârne de stejar cioplite din bardă, din lemnul "de pe loc", bisericuţa a ţinut piept timpului, însă cu urme vizibile pe veşmântul său fragil. Tocmai de aceea parohul locului, pr. Elidor Pintilie, a iniţiat, cu sprijinul şi consilierea specialiştilor de la Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu Botoşani, un amplu şi migălos proces de restaurare. "Totul era degradat când am ajuns aici, ca preot. Probabil şi pentru că, fiind filie, în această bisericuţă se slujea doar periodic. Am început prin a restaura obiectele vechi, de cult, pe care le-am găsit în biserică, iar acum am început şi sperăm să finalizăm cu bine lucrările de restaurare a bisericii. Încercăm  să o aducem în duhul ei", explică pr. Elidor Pintilie, paroh la Horlăceni din 2007.
 
Stilul arhitectural
 
Lăcaşul de la Horlăceni a fost ridicat la 1779, pe cheltuiala boierului Constantin Stroici, stăpânul de atunci al moşiei Horlăcenilor, cel care a ctitorit şi biserica de la Prelipca, un sat din imediata vecinătate. Legenda spune că pe locul actualei biserici de lemn de la Horlăceni domnitorul Vasile Lupu ar fi ucis nişte boieri trădători.
 
Biserica de lemn cu hramul "Sf. Împăraţi" de la Horlăceni (com. Şendriceni) este construită din bârne de stejar, încheiate la colţuri în cheotori şi aşezate pe o temelie de piatră de râu. Pentru o mai bună protecţie împotriva frigului şi a umezelii, de-a lungul timpului pereţii de bârnă au fost blăniţi cu scândură atât la interior, cât şi la exterior. De asemenea, interiorul a fost tencuit cu ciment în urmă cu 30 de ani. "Acum am decopertat această tencuială, care nu era deloc potrivită la un astfel de monument şi, pentru a avea totuşi o protecţie, o vom căptuşi pe interior cu lambriu", a explicat preotul.
 
Pridvorul a fost adăugat construcţiei ulterior.
 
Iniţial, acoperişul a fost de draniţă, înlocuită, în timp, cu tablă zincată.

Citeste mai departe, in Ziarul Lumina

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

A "parcat" pe marcajul pietonal!

astăzi, 10:15
412

Amendă de 580 de lei și permisul reținut! Botoșăneanul avea inspecția tehnică periodică a autoturismului expirată de mai bine de 10 zile, însă bărbatul de 60 de ani a intrat în ...

Polițiștii botoșăneni adună tâlharii: Printre condamnați, un minor de 17 ani!

astăzi, 09:51
96

Au comis fapte de târhărie, de furt calificat și au fost condamnați pentru faptele lor. Trei botoșăneni au fost escortați la Penitenciarul Botoșani, în vederea încarcerării. ...

Comunicat - Marius Budăi, despre adoptarea monedei euro: "Dacă Europa va fi cu două viteze ar trebui să ne suim în trenul cu viteză mai mare"

astăzi, 09:36
46

Parlamentarul social-democrat Marius Budăi, președintele Comisie pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, a declarat miercuri că România are toate șansele ca în 2024 ...