La Târgu Mureș se joacă o piesă a unui dramaturg maghiar în care Mihai Viteazul este caricaturizat

Afișul "spectacolului - demitizare" arată România sub forma unei bucăți de carne pe grătar. Autorul nu uită nici de Transilvania și sugerează că se vorbea numai maghiară pe vremea lui Mihai Viteazul.

La Târgu Mureș se joacă o piesă a unui dramaturg maghiar în care Mihai Viteazul este caricaturizat

La Târgu Mureș a avut loc premiera spectacolului "Mihai Viteazul", al dramaturgului de origine maghiară Szekely Csaba, iar afișul spectacolului prezintă România sub forma unei bucăți de carne pe grătar.

Spectacolul își propune să „rescrie istoria omului, nu a eroului Mihai Viteazul, și propune alături de regizorul Ándi Gherghe un spectacol-demitizare despre motivațiile și căutările sale, despre cine a fost și de unde a pornit, într-o tentativă de umanizare și înlăturare a emfazei patriotice, omniprezentă în manualele școlare”, scrie Decât o Revistă.

Piesa prezintă personajele istoriei într-o formă caricaturală, folosind, nu de puține ori, un limbaj obscen. Într-o scenă, „Mihai Viteazul” are un dialog imaginar cu bunica lui, care este „o ghicitoare” și în care se exprimă astfel: „Ce tărâțele mele pișate mă tot luați cu Voievodu’ Valahiei aici, buni?”. 

Autorul nu uită nici de Transilvania și sugerează că se vorbea numai maghiară pe vremea lui Mihai Viteazul: scenele din Ardeal se joacă în maghiară, supratitrate în română, iar scenele din Praga, de la curtea împăratului german, se joacă în germană, supratitrate în română și maghiară.

În aceste condiții, nu este de mirare că scenariul acestui spectacol a fost premiat în Ungaria în 2013, iar în 2015 a primit premiul de piesa anului în țara vecină.

Din fericire, marile instituții de cultură ale Târgu Mureșului nu au dorit să se asocieze cu piesa, așa că spectacolul s-a jucat inițial într-o sală foarte mică din Sinagoga Ortodoxă din oraș. Deocamdată, nici la Cluj sau Arad, spectacolul nu a fost bine primit. Citeste mai departe...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...