La multi ani, CONSTANTIN ADAM!

La multi ani, CONSTANTIN ADAM!
Un om pentru care discretia a fost mereu o virtute. Un om in fata caruia astazi facem o reverenta. Fie ca bogatia culturala pe care o poarta sa nu ii fie nicicand povara, ci doar vesnic prilej de a trai frumos.

Constantin Adam a intrat in lumea artistica prin anii 70, in chip de Adolescent, rol pe care l-a jucat alaturi de colegii sai, cadre didactice de la Scoala Iacobeni, intr-un spectacol prezentat in cadrul Festivalului Mihail Sorbul - "Adolescentul", de Horia Lovinescu. Nu a fost prima sa experienta pe scandura, insa se pare ca aceea i-a purtat noroc.

Constantin Adam, nascut pe 11 martie 1951 in Iacobenii Dangenilor, tocmai se intorsese in sat dupa ce umblase la studii prin orasele moldave, de la Botosani la Iasi. De la Scoala Iacobeni, Adolescentul a pornit intr-un tarziu la oras, atras de mirajul scenei, de inefabilul ei.

Au trecut de atunci 35 de ani. Intrat in Teatrul Mihai Eminescu din Botosani in 1979, Constantin Adam a fost distribuit in spectacolul "Fat Frumos si balaurul", in regia lui Eugen Bordusanu. Bineinteles, Constantin Adam era Fat Frumos. Un rol care a facut istorie la Botosani, fiind jucat timp de 15 ani, in peste 500 de reprezentatii.

Au urmat apoi roluri in "Nota zero la purtare", "Omul care a vazut moartea"… Si cate altele…

Insa, dincolo de veleitatile sale actoricesti sau de nostalgiile de Fat Frumos pe care inca le mai napusteste si astazi pe chipul fostelor Ilene Cosanzene, Constantin Adam ramane in constiinta botosanenilor drept un personaj enigmatic, poate usor distant, poate nitel traditionalist si nitel conservator, insa, negresit, un erudit prin excelenta, un distins carturar de moda veche – in cel mai pur si luminos sens, un pasionat de lectura, impatimit de carte, bibliofilie.

Un apropiat de Eminescu, atat cat se poate apropia de Eminescu un Fat Frumos atipic, indragostit de poezie si de carte. Putini traitori ai zilelor noastre mai sunt capabili astazi, de pilda, de sentimente de patriotism sincer, de atasament fata de valori si pamant, de lacrima pe sarma ghimpata.

Constantin Adam a faptuit la Botosani, in ianuarie 1991, in holul Teatrului, prima expozitie din Romania dedicata Basarabiei, cu lucrari aparute pana in 1940. Demersul sau, intr-un moment de maxima incarcatura, a fost intens mediatizat pe ambele maluri ale Prutului.

Au urmat alte zeci de expozitii, scrieri, proiecte. Constantin Adam a fost in teatru sufleor, actor, regizor, dar si scriitor sau referent cultural. Acum este regizor tehnic. Si, peste toate, o istorie vie a teatrului botosanean si nu numai.

Un om pentru care discretia a fost mereu o virtute. Un om in fata caruia astazi facem o reverenta. Fie ca bogatia culturala pe care o poarta sa nu ii fie nicicand povara, ci doar vesnic prilej de a trai frumos. LA MULTI ANI, CONSTANTIN ADAM!

(F. Toniţă)


vezi si DORIN GLAVAN, un destin fracturat, dar nu invins, de Constantin Adam

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

astăzi, 20:13
199

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

astăzi, 19:43
316

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

astăzi, 19:17
118

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...