IPS Teofan la Botosani: "Exista ceva infinit in colind, cum infinita este iubirea lui Dumnezeu pentru oameni"

IPS Teofan la Botosani: "Exista ceva infinit in colind, cum infinita este iubirea lui Dumnezeu pentru oameni"
"Colindul reuseste sa mai opreasca ceva din raul care se revarsa asupra lumii", a spus IPS Teofan luni seara, pe scena Teatrului Mihai Eminescu, la finalul concertului de colinde "Bucuria Nasterii Domnului", eveniment organizat de Protopopiatul Botosani, cu participarea grupurilor de colindatori din toate protopopiatele judetului.

De la copii mici la elevi de seminar sau preoti, cele zece grupuri care s-au perindat pe scena, timp de peste doua ore, au transmis nu doar bucuria Nasterii Mantuitorului Hristos, ci si sentimentul de inaltare spirituala, frumusete crestina menita sa incununeze sarbatoarea Craciunului. 







Concertul, prezentat de pr. Daniel Dascalu, a avut loc in fata unei sali arhipline, botosanenii fiind colindati de Corul "Amvonul" al Protopopiatului Saveni, Corul Eclesia al Protopopiatului Dorohoi, Corul laic "Teofania" Saveni, Corul "Mugurasii" Vladeni, Grupul de colindatori "Sf. Stelian" Tudora II, Corul "Haris" al Seminarului Teologic "Sf. Ioan Iacob" Dorohoi, Corul "Poarta cerului" al Protopopiatului Darabani, Corul "Biruitorii" al Seminarului Teologic Botosani si Grupul vocal "Doruletul", Corul "Sf. Stelian" al A.T.O.R. Botosani si Corul "Heruvimii" al Protopopiatului Botosani.

Au impresionat in mod deosebit colindatorii de la Vladeni, copii cu port popular si opinci, sinceri si calzi, care si-au finalizat programul cu o uratura rostita de cel mai mic dintre ei. 







Protopopul Lucian Leonte a adus calde multumiri tuturor grupurilor, multumind de asemenea si IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, care a fost prezent in sala, alaturi de prefectul Cristian Roman si presedintele CJ, Mihai Tabuleac.

La final, protopopul Lucian Leonte l-a rugat pe IPS Teofan, cel care "s-a ascuns in sufletele noastre", sa rosteasca un cuvant de invatatura.

IPS Teofan a amintit nu doar de frumusetea colindului, ci si de rolul sau purificator in viata crestinului, indemnand la unitate, "pentru ca numai impreuna avem forta necesara pentru a merge mai departe". De altfel, cuvantul IPS Teofan, dupa cum insusi Sfinta Sa a rostit, s-a vrut a fi "glasul colindatilor", al celor care, pe prispa casei, s-au bucurat de venirea alaiului de colindatori.

"Am zabovit pe prispa casei alaturi de dvs., si prin fata casei, a sufletului, au trecut colindatorii. Vreau sa fiu glasul dumneavoastra, al colindatilor, in aceasta seara. Preoti imbracati in vesmant de colindatori, adolescenti si copii, au venit rand pe rand in fata casei si ne-au vestit Nasterea Domnului Hristos. Pe prispa fiind, vreau sa le multumim pentru ca exista, sa le multumim pentru ca s-au straduit ore intregi sa se pregateasca pentru aceasta seara. Au fost 10 grupuri de colindatori, si fiecare a dorit sa marturiseasca pe Mantuitorul Hristos. Si desi eu, si ca mine probabil multi, suntem in ambianta colindelor de multa vreme, am acest sentiment ca nu patrunde dimensiunea ucigasa a plictiselii, pentru ca exista ceva infinit in colind, cum infinita este iubirea lui Dumnezeu pentru oameni. Colindul, ca orice marturisire a unei biserici ortodoxe, reuseste cred sa mai opreasca ceva din raul care se revarsa asupra lumii. Ni-l imaginam si-l traim, in dimensiuni mai adanci sau de suprafata, traim acest rau, ca un val care tot curge, tot curge, si colindul din aceasta seara, ca si cele de ieri si de maine, se constiutie ca un stalp, ca o coloana, ca un arbore puternic: cat de mare e valul, el ramane. Este adanc inradacinat in Adevar si coroana se ridica spre cer. Chiar daca si spre cer mai trece valul care doreste sa ne cuprinda, sa ne inlantuie, sa ne robeasca, colindul, Liturghia, ruga preotului, veghea calugarului si nevinovatia pruncului se constituie in acest element de rezistenta prin care Dumnezeu isi tine lumea. Raul nu are ultimul cuvant, ci Dumnezeu in cele din urma se aseaza in fata constiintei umanitatii, si in ciuda greutatilor sunt resurse launtrice puternice, in biserica, in familie, in neam, pentru ca totul sa inceapa si nimic in adevar sa nu moara. Cele 5-7 zile pana la Craciun sa va fie zile senine, sa va pregatiti pentru o clipa frumoasa pe care va doresc sa o traiti in familie, la Liturghie, si cu gandul la cei plecati in afara, cu gandul la cei ramasi inlauntru, sa formam un cor imens de colindatori, dansii sa ne dirijeze, noi sa facem parte din acest alai, sa nu ne indepartam, pentru ca e greu sa fii impreuna, dar imens de greu sa fii separat. Impreuna avem o anumita forta pentru a merge mai departe. Sa ne ajute Dumnezeu sa ramanem in acest alai 365 de zile, pentru ca intregul an, impreuna cu colindatorii, sa fie o marturisire a Nasterii minunate care s-a petrecut in Betleem", a spus IPS Teofan.

La finalul concertului de luni seara, colindatorii si publicul, impreuna cu IPS Teofan, au cantat in cor "O, ce veste minunata".





















 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

astăzi, 19:17
2

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...

PSD-iștii din Botoșani și-au depus candidaturile pentru Primărie și Consiliu Local! Cosmin Andrei: „Mi-au cerut să candidez în continuare” (foto, video)

astăzi, 18:49
76

Cosmin Andrei, primarul în funcție al municipiului Botoșani, și-a depus candidatura pentru Primăria Botoșani. Tot astăzi a fost depusă și lista de candidați pentru consilieri municipali...

Patru posturi de subofițer scoase la concurs din sursă externă de ISU Botoșani!

astăzi, 18:00
45

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani a scos la concurs patru posturi de subofițer, prin încadrare directă.Posturile sunt:-&nb...